Hyppää sisältöön

Tampereen Rongankadun lehmuskujanne säilytettiin Kekkilän Kantavan Kasvualustan avulla 

Tampereen Rongankadun uudistus on loppusuoralla ja toteutuksessa säilytettiin vanhat lehmuspuut osana Tampereen kaupungin kunnianhimoista latvuspeittävyystavoitetta ja puulinjausta.  

Rongankadun uudistus on osa isompaa kiertoliittymäuudistusta, ja tavoitteena oli rakentaa pääreitti pyöräilylle. Hankkeen jälkeen uusi kiertoliittymä tulee sujuvoittamaan koko Tampereen keskusta-alueen liikennettä, ja Rongankadun viihtyisyys sekä toimivuus paranevat uuden pyörätien rakentamisen myötä. Hankkeen rakennustöistä vastasi Destia. 

Lehmuskujanne säilytettiin pitkäjänteisellä työllä 

Rongankadun päätavoitteena oli rakentaa keskustaan pääreitti pyöräilylle, parantaa jalankulkijoiden liikkumista ja lisätä kaupunkilaisten viihtyvyyttä puistokadulla. Vanhat lehmuspuut haluttiin säilyttää uudistuksessa, sillä puiden merkitys kaupunkiympäristössä on erityisen tärkeä. Puiden säilyttäminen aloitettiin niiden kouluttamisella jo muutama vuosi ennen varsinaista uudistusta.  

– Katuremontti on shokki puille, joten valmistelimme ja koulutimme puita muutokseen. Puiden välissä oli asfalttia, joten se kuorittiin pois ja tilalle laitettiin Kekkilän Kantavaa Kasvualustaa. Houkuttelimme pintajuuristoa aktivoitumaan ja leviämään uudelle kasvualustalle. Puiden juuria jouduttiin leikkamaan, samoin latvustoa, kuvailee Tampereen kaupungin erikoissuunnittelija Anna Levonmaa Tampereen kaupungilta.  

Jalankulun olosuhteita parannettiin merkittävästi: jalkakäytävät leventyivät, sinne lisättiin kasvillisuutta, puita ja kukkivia monivuotisia perennoja. Pintoihin valittiin asfaltin sijaan laatoituksia.  

– Lehmuskujanne saatiin suurimmaksi osaksi säilytettyä, mikä on hienoa asia kaupunkilaisille. Upea vanha puusto tuo tietenkin varjoa ja parantaa pienilmastoa ja rakentaa kaupunkikuvaa, kiteyttää Levonmaa.  

Rongankatu on on myös esteettömyyden erikoisreitti, jossa on kiinnitetty huomiota risteysjärjestelyihin, varoitusmerkintöihin, laattojen kontrastisuuteen ja luiskien kaltevuuteen.  

– Esteettömällä reitillä tulee olla 50 metrin välein penkkejä. Kukkivia perennoja on pyöräkaistan molemmin puolin lehmusrivien alla. Monimuotoisuus ja kukkivat kasvit ovat se mikä ihmisiä kiinnostaa, kertoo Levonmaa.   

Kaupunkipuulinjaus ohjaa Tampereella viherrakentamista 

Tampereen kaupunki liittyi Euroopan komission vihreiden kaupunkien Green City Accord -aloitteeseen keväällä 2022. Green City Accord on Euroopan komission vuonna 2020 julkistama ympäristönsuojeluun sitoutuneiden eurooppalaisten kaupunkien aloite, jonka avulla kaupungeista halutaan tehdä puhtaampia ja terveellisempiä elinympäristöjä. 

Kaupungit sitoutuvat vuoteen 2030 mennessä tekemään kaupungeista houkuttelevia asuinpaikkoja, joissa kaupunkilaiset saavat hengittää puhdasta ilmaa, nauttia puhtaasta vedestä, käyttää puistoja ja viheralueita ja nauttia melusaasteen vähenemisestä. Aloitteen tavoitteena on myös toimiva kiertotalous, ja jätteen muuttaminen resurssiksi uudelleen käyttämällä, korjaamalla ja kierrättämällä. 

Latvuspeittävyyden osalta Tampereella pohditaan linjausta, joka olisi reilusti yli suositusten.   

– Tällä hetkellä meitä ohjaa eniten Kaupunkipuulinjaus, joka ohjaa vaalimaan vanhoja puita ja lisäämään uusia, mutta tavoitteena on määritellä myös latvuspeittävyydelle kunnianhimoinen tavoite, kertoo Levonmaa.

Tampereen kaupunki on laatinut vuonna 2022 kaupunkipuulinjauksen, jolla se haluaa lisätä tietoa kaupunkipuiden merkityksestä,  ohjata istutettavien puiden lajistoa monimuotoisemmaksi ja varmistaa kaupunkipuuston säilyminen muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa. 

 

Kirjoittaja: Laura Helander

Kuvat: Satu Mali

 

 

Etsi