Hyppää sisältöön

Kuivunut nurmikko – Mikä avuksi? Vinkit kuivan nurmialueen hoitoon

Kuivunut nurmikko on tyypillinen näky kesäisin. Pitkät ja kuumat jaksot voivat olla erityisen rankkoja nurmialueille. Erityisen kuivina kausina on tyypillistä nähdä aikaisemmin niin vihreiden ruohomattojen muuttuvan yllättävänkin äkkiä keltaisiksi ja kuiviksi. Koska täysin kuollutta nurmikkoa voi olla vaikeaa pelastaa, on oikeaan aikaan annettu apu tärkeää. Tässä muutama neuvo henkihieverissä olevan kuivan nurmialueen pelastamiseen, sekä pari vinkkiä kuivumisen ennaltaehkäisyyn.

Täysin Kuollut nurmikko

Jos nurmi on täysin kuollut, voi ainoa vaihtoehto olla kokonaan uuden nurmikon perustaminen. Erityisesti useamman vuoden vanha nurmikasvusto on voinut muodostaa juuristosta tiiviin maton, joka voi vaikeuttaa uusien korsien juurtumista. Tällaisissa tapauksissa paras vaihtoehto on käyttää puutarhajyrsintä ja myllätä kuollut nurmialue perusteellisesti – kuolleen juurimaton voi joko kuoria pois ja kompostoida, tai sen voi kääntää pohjamaan sekaan.

Yksinkertaisempi ja maaperälle hellempi tapa on levittää kuolleen nurmialueen päälle uutta multaa ja kylvää siihen uudet siemenet. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vanha ja kuollut nurmikko uuden alla imee tyypillisesti vettä jokseenkin voimakkaasti, altistaen uuden nurmikon entistä helpommin kuivumiselle. Vanha nurmikko kompostoituu täysin mullaksi vähintään noin viiden vuoden jälkeen. Tällä ajalla uusi nurmialue on erityisen herkkä kuivuudelle.

Uutta nurmikkoa kylväessä on hyvä muistaa, että juuri itämään lähtenyt kasvusto on kaikkein alttein kuivumiselle. Jos itänyt siemen pääsee kuivahtamaan, se ei enää palaa henkiin kastelulla. Siksi uuden nurmikon säännöllistä ja runsasta kastelua tulee jatkaa kylvöstä niin kauan, kunnes korret ovat jo useamman sentin pituisia. Paras ajankohta kastelulle on aamu tai ilta, jolloin haihdunta ei ole niin suurta. Omatoimisen kastelun tärkeyttä ei kannata aliarvioida sillä 1 mm sadanta kastelee maata vain noin 1 cm:n syvyydeltä. Tästä syystä tarvitaan paljon vettä, jotta koko kasvualusta voidaan pysyisi kosteana.

Osittain kuollut – Kuiva nurmikko

Mikäli nurmikko on kärsinyt huomattavasti kuivuudesta muttei ole vielä täysin kuollut, voit leikata nurmikon ja lisätä muutaman senttimetrin kerroksen Nurmikon Hoitomultaa. Kylvä uudet nurmikonsiemenet ja haravoi sekä hoitomulta että uudet siemenet paikalla olleen mullan sekaan.

Kastele kylvös kunnolla: alussa usein ja vähän kerrallaan, jotta siemenet pysyvät kosteina eivätkä huuhtoudu pois kasvualustasta. Myöhemmin kasteluväliä tulee harventaa, mutta vastaavasti lisätä kerralla annettavaa vesimäärää. Aluksi usein ja vähän kerrallaan. Myöhemmin harvoin ja enemmän kerrallaan.

Muista lannoittaa nurmialuetta, käytä sesonkiin sopivia lannoitteita. Kasvuun lähtevä nurmi tarvitsee runsaasti typpeä sekä myöhemmin fosforia ja kaliumia ja hivenravinteita. Typpipitoista NPK-lannoitetta kannattaa levittää etenkin keväällä lumien sulettua, sekä vielä myöhemmin kasvukauden aikana. Kalkitseminen parantaa ravinteiden liikkumista maaperässä. Kalkki ja lannoitteet kannattaa levittää sadesäällä tai huolehtia kunnollisesta kastelusta heti levityksen jälkeen, sillä lannoiterakeet voivat aiheuttaa polttovioituksia kasvustolle.

Harava juuri levitetyn nurmikonhoitomulta plus -kasvualustan päällä

Nurmikon hoitomulta PLUS on ihanteellinen tuote nurmikoiden parantamiseksi.

Vinkki!

  • Paras aika nurmikon perustamiseen on alkusyksyllä, maaperän ollessa vielä lämmin ja ilma öisin kostea. Nurmikkoa ei kannata perustaa keskikesällä, sillä nuoret korret ovat alttiita paahteelle ja kuivuudelle.
  • Nurmialueen perustamisessa kannattaa käyttää riittävän paksua kasvualustakerrosta, sillä runsas multa auttaa uutta nurmikkoa luomaan vahvan ja hyvän vastustuskyvyn omaavan juuriston. Sopiva kerrospaksuus useimmille nurmialueille on noin 20 cm.
  • Kastelemalla ja lannoittamalla voit varmistaa, että nurmikko lähtee hyvin kasvuun ennen talven saapumista.


Etsi