Hyppää sisältöön

Komposti tuo kaupunkivihreään monimuotoisuutta

– Näin tunnistat orgaanisen jätteen potentiaalin

Orgaaniset jätteet ovat luonnosta peräisin olevia materiaaleja, jotka hajoavat biologisesti. Ne koostuvat pääasiassa elävistä organismeista tai niiden osista ja sisältävät ravintoaineita, jotka voivat hyödyttää maaperää ja kasveja. Tässä blogissa Petra Salonen käsittelee orgaanisten jätteiden tunnistamista, kierrätyksen hyötyjä ja sitä, miksi kaupunkien kannattaa kierrättää ravinteet takaisin omaan käyttöön viherrakentamisen tueksi.

Orgaaniset jätteet voidaan jakaa useisiin eri kategorioihin, joista keskeisimpiä ovat biojäte sekä viheralueilta ja puutarhoista syntyvä viherjäte. Näistä materiaaleista voidaan valmistaa laadukasta kompostia, joka on tärkeä raaka-aine viherrakentamisen kasvualustoissa. Orgaanisten jätteiden ohella hyötykäyttöön voidaan ottaa myös kierrätykseen soveltuvia maamassoja, kuten kiviaineksia, jotka toimivat myös raaka-aineena kasvualustatuotannossa.

 

Orgaanisten jätteiden tunnistaminen

Jotta kiertotaloudesta peräisin olevia materiaaleja voidaan hyödyntää turvallisesti, ja niistä valmistetut tuotteet täyttävät toivotut laatukriteerit, tulee jo jätteen syntypaikalla tunnistaa kriteerit, joilla materiaaleja ohjataan jatkokäyttöön. Tämä helpottaa käsittelyprosessia ja takaa tasaisemman tuotelaadun esimerkiksi valmistettaville komposteille. Orgaanisten jätteiden tunnistamisessa voidaan käyttää seuraavia kriteereitä:

  • Luontaiset materiaalit: Jos materiaali on peräisin elävistä organismeista, se on todennäköisesti orgaanista.
  • Materiaalin koostumus: Orgaaninen aines on usein pehmeää, mahdollisesti kosteaa, ja hajoavaa (puumateriaaleja lukuun ottamatta), eikä sisällä muovisia osia tai kovia osia
  • Haju ja ulkonäkö: Orgaaniset jätteet voivat näyttää pilaantuneilta tai mädäntyneiltä, ja niistä voi nousta hajuja.
  • Kompostoitavuus: Orgaaniset jätteet voidaan kompostoida, mikä tarkoittaa, että ne hajoavat luonnollisesti ja muuttuvat ravinteikkaaksi kompostiksi.
  • Ei-synteettiset aineet: Orgaanisissa jätteissä ei pitäisi olla synteettisiä materiaaleja, kuten muovia tai kemiallisia lisäaineita.

 

Miksi kaupunkien kannattaa kierrättää ravinteet takaisin omaan käyttöön?

Kunnat ja kaupungit voivat hyödyntää kompostointia kestävämmän viherrakentamisen tueksi. Käyttämällä omista orgaanisista jätemateriaaleistaan valmistettua kompostia viherrakentamisessa, ne voivat vähentää riippuvuuttaan ulkopuolisista lannoitteista ja säästää rahaa. Tämä myös edistää paikallista taloutta ja vähentää tarvetta hankkia muualla tuotettuja maanparannusaineita.

Kompostointi tarjoaa kaupungille mahdollisuuden kehittää kestäviä käytäntöjä. Materiaalilogistiikan vähentyessä ja viherrakentamisen kiertotalousasteen noustessa ympäristön kuormitus vähenee. Paikalliset kiertotalousratkaisut, jotka tukevat kaupunkivihreän kehitystä, parantavat myös asukkaiden elämänlaatua. Kun kaupunki sitoutuu ravinteiden kierrätykseen, se voi myös inspiroida asukkaitaan osallistumaan aktiivisesti kierrätysohjelmiin ja parantaa yhteisön ympäristötietoisuutta.

 

Näin kierrätämme kaupungeissa syntyvää jätettä?

Kaupunkiekosysteemi on materiaalilähde, ja erilaiset orgaaniset jätteet, kuten bio- ja viherjäte, sisältävät paitsi viherympäristölle tärkeää orgaanista ainesta, myös arvokkaita ravinteita, jotka kannattaa kierrättää. Ammattimaisella käsittelyllä näistä materiaaleista saadaan turvallisia ja hyödyllisiä raaka-aineita takaisin kaupungin omaan käyttöön.

  1. Keräys
    Paikalliset materiaalit (esim. puutarhoista ja viheralueilta muodostuva haravointijäte) kerätään ja toimitetaan kompostointiin.
  2. Kompostointi
    Kekkilä käsittelee jätteet ympäristöluvitetussa sekä Ruokaviraston hyväksymässä kompostointiprosessissa. Prosessi sisältää lämpenemisvaiheen sekä jälkikypsytyksen.
  3. Laadunvalvonta
    Kekkilä seuraa kompostoitumista läpi prosessin ja varmistaa lopputuotteen laadun laboratorioanalyyseillä.
  4. Resepti
    Lopputuloksena syntyy maanparannuslaatuista kompostia, jota voidaan käyttää asiakkaan omassa viherrakentamisen projektissa Kekkilän suunnitteleman reseptin mukaisesti kasvualustan raaka-aineena.
  5. Tuoteseloste
    Asiakas saa analyysitulokset sekä niiden pohjalta laaditun tuoteselosteen kompostista, mikäli asiakas haluaa hankkia kompostin takaisin sellaisenaan.
  6. Materiaalikokonaisuus
    Kaupunkirakentamisessa syntyy myös monia kiviaineksia, jotka olisi hyvä palauttaa käyttöön läjittämisen sijaan. Orgaanisten jätteiden hyötykäytön ohella kannattaakin tarkastella materiaalivirtoja kokonaisuutena, ja varmistaa, että myös hyötykäyttöön soveltuvat maamassat kartoitetaan kasvualustatuotannon raaka-aineena hyödyntämisen näkökulmasta.

 

Tarvitse apua jätevirtojen tunnistamisessa tai ratkaisuja materiaalien kierrätykseen? Ota yhteyttä!

 

 

Etsi