Hyppää sisältöön

Kaupunkivihreä on keskeinen tekijä Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa

Kiertotalouden merkitys on korostunut ympäristöalan keskusteluissa viime vuosina. Petra Salonen on ympäristöteknologian insinööri ja puutarhatalouden hortonomi ja on toiminut Kekkilässä vuodesta 2020 alkaen. Hänen asiantuntemuksensa ja intohimonsa kiertotaloutta kohtaan näkyvät niin hänen työssään kuin henkilökohtaisessa elämässään. Tässä blogissa Salonen avaa kaupunkivihreän merkitystä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa.

Kasvillisuus hiilinieluna

Noin 40 % globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä tulee rakennus- ja kiinteistösektorilta. Kaupunkivihreä tarjoaa kustannustehokkaan keinon niiden vähentämiseen. Kasvillisuus kaupungissa voi toimia tehokkaana hiilinieluna, vähentäen samalla kaupunkien lämpösaarekeilmiötä, tulvavaaraa ja vesistöihin kulkeutuvaa huuhtoumaa. Kansallinen CO-CARBON-hanke esittää, että kaupungit asettavat sitovia tavoitteita kaupunkivihreän määrän ja laadun parantamiseksi, jotta nämä
monihyötyiset ilmastoratkaisut saadaan laajamittaiseen käyttöön.

CO-CARBON edistää kaupunkien hiilensidontakykyä

CO-CARBON-hanke (2020–2026) on monialainen tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on tutkia ja edistää kaupunkivihreän hiilensidontakykyä. Hankkeen päämääränä on kehittää ratkaisuja, joilla kaupungit voivat parantaa viherrakenteidensa hiilensidontaa ja samalla tuottaa monipuolisia ekosysteemipalveluja.

Kaupunkivihreän tuottamat ilmastohyödyt riippuvat suoraan vihreän määristä ja sen potentiaalista varastoida hiiltä. Rakentamisessa on ensiarvoisen tärkeää säilyttää olemassa oleva kasvillisuus ja maaperä, ja uusien viheralueiden luomiseen tulee varata riittävästi tilaa. Hiiliviisaita ratkaisuja voidaan edistää käyttämällä vähäpäästöisiä kasvualustoja ja materiaalivalintoja sekä suosimalla monimuotoisia ja kerroksellisia viheralueita. Lisäksi viherrakentamisen ja hoidon käytäntöjä tulee kehittää siten, että ne tukevat kasvillisuuden ja maaperän elinvoimaisuutta ja hiilen sitoutumista.

Kekkilän tavoitteena auttaa kaupunkeja

Kekkilä tarjoaa kattavia ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän toteuttamiseen. Kekkilän Green City Concept keskittyy innovatiivisiin ja ekologisesti kestäviin viherrakentamisen ratkaisuihin, jotka tukevat kaupunkivihreän monimuotoisuutta ja hiilensidontakykyä. Kekkilän kasvualustat, kuten kierrätysmateriaalipohjaiset kasvualustat, tarjoavat ekologisia vaihtoehtoja perinteisille materiaaleille ja edistävät maaperän terveyttä ja hiilen sitoutumista.

Ratkaisut ovat tukemassa hiilineutraaliustavoitteita ja tarjoavat käytännönläheisiä keinoja, joilla kaupungit voivat saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa ja parantaa asukkaidensa elämänlaatua. Yhteistyössä kaupunkien, suunnittelijoiden ja asukkaiden kanssa voimme luoda kestävämpiä ja viihtyisämpiä kaupunkiympäristöjä, joissa vihreä ja kestävä tulevaisuus on mahdollinen. Pidän tärkeänä sitä, että suunniteltaessa rakennusprojekteja otetaan huomioon mahdollisuudet kerätä talteen ja hyödyntää olemassa olevia materiaaleja uuden rakentamisen alta. Tämä vähentää tarvetta esimerkiksi neitseellisille kiviaineksille, mikä puolestaan säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristövaikutuksia.

 


Petra Salonen
Petra Salonen on Kekkilä-BVB:n Circular Solutions Manager ja kaupunkivihreys ja sen monimuotoisuuden tukeminen on hänelle tärkeää. Hän näkee kaupunkien viherrakentamisen keinona sitoa hiiltä ja edistää biologista monimuotoisuutta. Green City -konsepti on yksi tapa lähestyä kaupunkivihreyttä uudella tavalla, ja Salonen on ollut mukana kehittämässä kompostointiin liittyviä kokeiluja, jotka ovat osa tätä kokonaisuutta. Petra Salonen haluaa edistää kestävää kehitystä ja koulutusta omalla esimerkillään. Hänen kiinnostus kiertotalouteen ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin ei rajoitu vain työelämään. Hän on myös intohimoinen kotipuutarhuri, joka kasvattaa perheelleen ruokaa monipuolisesti itse.  

Ota yhteyttä!

Etsi