Hyppää sisältöön

Järvimatkailukeskus Luoto sai vihreyttä Kekkilän kasvualustoilla

Keväällä 2023 avattu järvimatkailukeskus Luoto sai istutuksista kaivattua vihreyttä miljööseen. Kuopion satamassa aallonmurtajan päällä sijaitseva Luoto toimii ympäri vuoden tarjoten ravintola- ja saunapalveluita.

Luotoa kutsutaan pieneksi kyläksi järven päällä. Suurista panoramaikkunoista avautuu maisema Kallavedelle ja terasseilta käsin järvi tuo luonnon osaksi ravintolakokemusta.

– Miljööllä on iso merkitys elämysmatkailussa, kertoo ravintolapäällikkö Olli Sallinen.

Hän kertoo, että karun aallonmurtajan päälle rakennettu konttimainen rakennus on maisemoitu erilaisilla istutuksilla.

– Kasveja on terasseilla niin pitkin seiniä, ruukuissa, seinien välissä, kuvailee Sallinen.

Aallonmurtaja miljöö tuo Luotoon ominaisen tunnelman. Järven läheisyys on inspiroinut kasvivalintoja ja vihreys on luonnollinen osa miljöötä. Luodossa on terassit mukaan lukien kesäisin yhteensä reilu 1200 asiakaspaikkaa. Veneilijöille löytyy omat laiturit sekä yöpymiseen että päiväkäyntiä varten.

– ELY ja Kuopion kaupunki ovat olleet mukana rahoittamassa ja kaavoittamassa aluetta. Viherviihtyvyys on tärkeä asia asiakkaille ja siksi siihen on panostettu, kuvailee Sallinen.

Kekkilän istutusmullat toimivat erinomaisesti kaupunkimiljöössä tuomaan oikeanlaiset kasvuolosuhteet kasveille. Aallonmurtaja on paikoin tuulinen ja kostea paikka, mikä täytyy huomioida kasvivalinnoissa ja siten myös kasvualustoissa. Kivinen aallonmurtaja ja asfaltoitu satama-alue saa kaivattua vihreyttä istutuksista, jolla on merkitystä viihtyvyyden lisäksi myös alueen biodiversiteettiin. Viheralueet tasaavat lämpötiloja ja parantavat ilmanlaatua kaupunkiolosuhteissa.

Teksti: Laura Helander
Kuvat: Satu Mali

 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.