Tunnista kasvupaikka ja valitse niittytyypille sopiva kasvualusta
Niittyjä voidaan perustaa erilaisille kasvupaikoille ja ne jaotellaan perinteisesti kosteudun mukaan kuiviksi, tuoreiksi ja kosteiksi niityiksi. Tärkeimpiä uusniityn kehityksen suuntaan vaikuttavia tekijöitä ovat kasvupaikalle sopivien kasvien valinta sekä kasvualustan laatu. Kekkilän valikoimassa on neljä eri niittytyypeille sopivaa kasvualustaa:
- Kuiva niitty: Kekkilä Niittymulta Kuiville niityille on erikoiskasvualusta läpäisevää ja niukkaravinteista kasvupaikkaa suosiville niittykasveille.
- Tuore niitty: Kekkilä Niittymulta PLUS Tuoreille niityille on tarkoitettu kasvualustaksi erityisesti ruohoniityille, joiden kosteusolot ovat kuivan ja kostean väliltä.
- Kostea niitty: Kekkilä Niittymulta PLUS Kosteille niityille on kasvualustaseos kosteassa maaperässä viihtyville niittykasveille.
- Tulvaniitty: Kekkilä Viivyttävä kasvualusta on tarkoitettu sade- ja sulamisvesien viivyttämiseen esimerkiksi hulevesiniitylle, joka on osan aikaa kostea ja kuivuu välillä.
Pohjamaa
Kuori ravinteikas pintamaa ja poista rikkakasvit huolellisesti. Pintamaata kuoritaan noin 10-20 cm paksuudelta.
Levitä niittytyypille sopiva kasvualusta tasaisesti. Noin 20 cm paksuinen tiivistetty kasvualustakerros on riittävä. Rinteisiin ja paahteisiin paikkoihin suosittelemme tätäkin paksumpaa kerrosta. Mikäli niitty perustetaan kylvämällä voidaan päälle vielä levittää ohut hiekkakerros, mikä helpottaa perustamisvaiheen kasvuunlähtöä ja hoitovaiheessa mahdollisten rikkakasvien kitkemistä.
Kylvö
Niittykasvit valitaan kasvupaikkaan sopivaksi ja alueen luontaisen kasvillisuuden mukaisesti. Käytä kotimaista alkuperää olevia taimia tai niittysiemenseosta, jossa on vähintään kymmenen eri kasvilajia. Niittysiemenseokseen kannattaa valita myös yksivuotisia kasveja, jolloin niitty on näyttävämpi jo perustamisvuonna.
Istuta taimet ennen kylvöä.
Kylvä siemenet aikaisin keväällä tai elo-syyskuussa, jolloin yöt ovat viileitä ja siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. Kylvössä kannattaa käyttää väliainetta (esimerkiksi hiekkaa tai sahanpurua) tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi. Kylvettävän siemenseoksen painosta 10-20 % on niittysiemeniä, 80-90 % suojaheinää.
Kastele niitty heti perustamisen jälkeen ja pidä mahdollisuuksien mukaan kosteana 3-4 viikkoa.
Hoitotoimien oikea-aikaisuus on tärkeää
Niitty on elävä biotooppi, jonka kasvillisuus sopeutuu ja kehittyy ajan myötä. On hyvä tiedostaa, että niittykasvit lähtevät kasvuun hitaasti: kasvillisuus on elinvoimaista ja peittävää 3-5 vuoden kuluttua kylvöstä. Onnistumisen kannalta on olennaista panostaa etenkin alkuvaiheen hoitoon ja vuotuiseen ylläpitoon. Tarvittaessa tehdään täydennyskylvöjä tai -istutuksia.
Kasvualustaan voi tulla tuulen mukana runsaasti rikkakasvien tai vieraslajien siemeniä, vaikka kasvualusta olisi puhdas. Rikkasvit on tärkeää pyrkiä poistamaan nopeasti, jotta ne eivät valtaa tilaa hitaasti kehittyviltä niittykasveilta. Mikäli rikkakasvitilanne näyttää ensimmäisinä vuosina pahalta, voidaan koko kasvusto niittää alas kesä-heinäkuussa ennen kuin rikkakasvit ehtivät siementää. Tällöin niitto tehdään korkealta (noin 20 cm), jotta matalat niittykasvit säästyvät. Pienellä alalla rikkakasvit voidaan poistaa myös siimaleikkurilla tai niitä voidaan kitkeä juurineen (huom. kitkeminen poistaa herkästi myös niittykasvustoa etenkin alkuvaiheessa).
Niitty leikataan vuosittain loppukesästä noin 5-10 cm korkeudelta. Niittojäte eli luoko kerätään mahdollisuuksien mukaan pois, mikä vähentää maaperän ravinteiden määrää ja vaikuttaa positiivisesti niittylajiston kehittymiseen.
Niittykasvualustojen tuotekortit ja rakennekuvat suunnitelmiin
Lataa kasvualustojen tuotekortit sekä rakennekuvat ja liitä ne kätevästi osaksi vihersuunnitelma-asiakirjoja. Rakennekuvat sisältävät kaikki tarvittavat tiedot eri käyttökohteeseen ja kasvillisuustyypille suositeltavasta kasvualustasta
- Niittymulta kuiville niityille -tuotekortti
- Niittymulta PLUS kosteille niityille -tuotekortti
- Niittymulta PLUS tuoreille niityille -tuotekortti
- Viivyttävä kasvualusta tulvaniityille -tuotekortti
- Niittymulta kuiville niityille -rakennekuva
- Niittymulta PLUS kosteille niityille -rakennekuva
- Niittymulta PLUS tuoreille niityille -rakennekuva
- Viivyttävä kasvualusta tulvaniityille -rakennekuva
Lisätietoa niityistä
- VYL video, Niityt – viihtyisyyttä ihmisille, elinympäristöjä hyönteisille
- Niittykasviaapinen, POLKU MANSIKKAPAIKOILLE: Perinnebiotooppien esittelytilaverkosto -hanke
- Oppimismateriaalit: Niittykoulu
- Webinaari: Erilaiset niittykohteet kaupunkiympäristössä