Kaikki lähtee perustasta
Pohjamaa
Pohjamaa muotoillaan niin, ettei siihen jää vettä läpäisemättömiä painanteita. Sen pintaa rikotaan, jotta ylimääräinen vesi poistuu ja etenkin puiden juuristo pääsee levittäytymään istutuskuopan ulkopuolelle. Jos veden kapillaarisen liikkumisen mahdollistava pohjamaakerros puuttuu, tai sen rakenne on vaurioitunut, suosittelemme kasvualustakerroksen alle Kekkilä Rakennekasvualustaa.
Kasvualustan paksuus
Istutettavien kasvilajien vaatimusten ja taimen juuripaakun koon mukaan. Yleiset suositukset: varvut 20-30 cm, pensaat 40-60 cm, puut 60-80 cm.
Istutus
Ennen istutusta sekä kasvit että istutuskuopan pohja kastellaan hyvin.
Näin istutat pensaat, perennat ja puut
Pensaat ja perennat
Kasvualusta levitetään istutusalueelle ja tiivistetään niin, että sen pinta on 5-10 cm ympäröivää maanpinnan tasoa korkeammalla. Taimille kaivetaan kuopat niille sopiville istutusetäisyyksille. Kasvatusruukku poistetaan ja tarvittaessa juuristoa avataan varoen.
Jos juuripaakku on kovin tiivis, siihen voi tehdä veitsellä pystyviiltoja. Taimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, niin että juuripaakun päälle tulee ohuelti multaa. Multa tiivistetään paakun ympärille, juuriston rikkoutumista varoen. Istutusalue kastellaan niin, että koko multakerros kastuu, n. 10-20 l /istutettava taimi. Märän mullan päällä liikkumista vältetään, ettei se tiivistyisi liikaa.
Puut
Puun juuripaakku kastellaan ennen istuttamista. Istutuskuopan pohja kastellaan myös ennen mullan levittämistä. Kuopan pohjalle levitetään kasvualustaa, joka tiivistetään. Puun taimi asetellaan niin, että runko on suorassa ja oksat osoittavat haluttuihin kasvusuuntiin. Juuristoa avataan tarvittaessa.
Tarkista sopiva istutuskorkeus: juurenniskan tulee olla maanpinnan tasolla. Tukikepit lyödään tukevasti pohjamaahan juuripaakun viereen. Istutuskuoppa täytetään mullalla, joka tiivistetään paakun ympärille jaloin painelemalla, juuriston rikkoutumista varoen.
Puu sidotaan tukikeppeihin latvuksen alapuolelta. Istutusalue kastellaan niin, että koko multakerros kastuu, n. 30-40 l /puu. Kasvuunlähdön ajaksi juuristoalueelle muotoillaan kastelupainanne, ellei riittävää veden imeytymistä ole varmistettu muuten esim. kastelupussilla.
Hoida oikein
Katekerros mullan pinnalle
Katekerros istutusalueiden multapinnalla vähentää siemenrikkakasvien itämistä ja pidentää kasteluväliä, sillä se vähentää veden haihtumista. Suosittelemme Kekkilä kuorikatteita, Lehtipuukatetta tai Koristekatteita. Jos katetta ei käytetä, rikkakasvien taimet torjutaan käsin kitkemällä, haraamalla tai kemiallisesti.
Lannoitussuositus
Kevätistutuksille tehdään lisälannoitus jo samalla kasvukaudella. Kasvukauden aikaiseen lannoitukseen suosittelemme Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta tai Kekkilä Kevätlannoite Plussaa ja elo-syyskuussa Kekkilä Syyslannoite Plussaa, joka parantaa kasvien talvenkestävyyttä. Älä kalkitse istutuksia, sillä se nostaa kasvualustan pH:n happaman paikan kasveille liian korkeaksi.
Varmista riittävä kosteus
Kastele säännöllisesti. Istutusaluetta kastellessa mullan tulee kastua koko paksuudeltaan niin, että kasvin juuristo saa vettä ja hakeutuu syvemmälle. Näin kasvit eivät kärsi niin helposti kuivina kausina. 1 mm sademäärä kastelee noin 1 cm maata, joten pieni luonnon sade ei riitä kasteluksi.
Kasvukaudella taimet tarvitsevat noin 30mm sadetta vastavan vesimäärän n. 10 päivän välein. Puut tarvitsevat ensimmäisen vuoden kasvukaudella noin 140 l vettä joka toinen viikko. Istutuksen jälkeen runsas kastelu on toistettava 2 päivän välein muutamia kertoja.
Suojaa ikivihreät kasvit kevätauringolta
Ikivihreät kasvit on hyvä suojata kevätauringolta, etteivät ne kärsi kevätahavasta. Maan ollessa jäässä kasvien juuristo ei pysty ottamaan vettä ja auringon lämmittämät kasvit alkavat haihduttaa, mikä aiheuttaa kasvien kuivumista. Suojaa kasvit ilmaa läpäisevällä varjostuskankaalla tammi-helmikuulta roudan sulamisen asti.