Maa on nyt tarpeeksi kylmä turpeesta valmistetun talvisuojan levittämiseen arkojen kasvien peitoksi. Jyrsijöille maistuvat erityisen hyvin pensasmustikat, kultasateet ja japaninvaahterat, joten muista suojata nämä myös verkolla.
Vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttivat viime talvena sen, että jäätynyt vesi pääsi rikkomaan kasvien solurakennetta juuritasolla asti. Lumi toimii luonnollisena peitteenä kylmänaroille kasveille, kuten ruusuille, kärhöille ja pioneille, mutta se saattaa sulaa pois kesken kylmän kauden. Vettä hylkiväksi lämpökäsitelty Kekkilä Luonnonturve toimii suojaavana eristeenä lumen tapaan; se ei ime itseensä kosteutta, jolloin suojakerros säilyy ilmavana läpi talven.
Viisi vinkkiä talvisuojaukseen:
1. Luonnonturve levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti maan pinnan jäädyttyä. Tällöin turvekerroksen alle ei jää ylimääräistä kosteutta eivätkä kasvit altistu esimerkiksi sienitaudeille.
2. Ruusuille kannattaa levittää noin 20 cm paksuinen kerros Luonnonturvetta. Perennoille ja sipulikasveille riittää ohuempikin kerros, noin 10 cm.
3. Luonnonturpeen voi halutessaan peittää havuilla, jolloin suojakerros pysyy paremmin paikoillaan.
4. Luonnonturve kannattaa kerätä pois heti, kun maa alkaa sulaa. Tällöin kasvuun lähtö ei viivästy.
5. Poiskerätyn Luonnonturpeen voi hyödyntää kompostin kuivikkeena sekä hiekkaisen tai savisen maan parannukseen.
Lisätietoja:
Mari Kaartokallio, Kekkilän puutarha-asiantuntija, puh. 358 20 7904 807, mari.kaartokallio@kekkila.fi
Puutarhan arat kasvit tarvitsevat erityistä suojaa selvitäkseen talven ylitse.