Auttaminen ja yhteisöllisyys korostuvat
Jo kahdeksan vuotta toimineessa ryhmässä kaikkia uusia tulokkaita autetaan innokkaasti. Omia onnistumisia nostetaan esiin, mutta epäonnistuneetkin kokeilut jaetaan muille opiksi.
Tämä sama auttamisen halu näkyy myös ryhmässä tehdyssä kyselyssä. 79 % vastaajista koki, että puutarhainnostuksen jakaminen samanhenkisten kanssa tekee harrastuksesta vielä hauskempaa. Puutarha nähdään myös jakamisen ja yhdessäolon paikkana (71 % vastaajista).
Sosiaalisen median lisäksi tiedonlähteinä korostuivat puutarhaohjelmat (65,9 %), alan lehdet (61,9 %) ja lähipiiri (59 %). Avoimissa vastauksissa korostui oman äidin merkitys puutarhatiedon välittäjänä.
Puutarha kasvattaa ihmistä
Suomalaisten puutarhaharrastajien mielenmaiseman samankaltaisuus on hämmästyttävää. Vahvin yhdessä jaettu tunne on viherkaipuu, eli se tunne kun puutarha ei ole vielä herännyt mutta olisi kiva saada sormet multaan. Tämän kokee 93 % vastaajista. Suurimmillaan tunne on maaliskuussa (34 % vastaajista). Tosin 25 % oireilee jo tammikuussa.
Puutarhanhoito nähdään matkana, johon kuuluu keskeneräisyys. Puutarhaharrastajalle puutarhanhoito opettaa näkemään kauneutta elämän pienissä asioissa (83 % vastaajista). Se opettaa arvostamaan luontoa (78 %) ja kasvattaa kärsivällisyyttä (73 %). Suomalainen puutarhaharrastaja ei kilpaile naapurin pihan kanssa lainkaan (0 %), ja vain melko harvalle on tärkeää että naapurit näkevät kauniin ja hyvinvoivan pihan (14 %).
Suomalaiset haluavat tehdä puutarhassaan töitä – tekeminen on itsessään nautittavaa. Vain vähän yli puolet piti ajan viettämistä puutarhassa töitä tekemättä palkitsevana.
Kokemusta todella arvostetaan: 56 % 18-34-vuotiaista haluaa neuvoja nimenomaan kokeneemmilta. Tässä on yksi Facebook-ryhmän suurista arvoista – siellä kokeneiden auliisti jakama tieto on kultaakin kaliimpaa.
Suomalaisia puutarhaharrastajia yhdistävät piirteet
Seuraavat asiat nousivat kyselyssä selvästi esiin (80 % vastauksista tai enemmän):
1. Viherkaipuu on kaikkia vahvasti yhdistävä tunne, ja se on korkeimmillaan maaliskuussa.
2. Puuhastelu tai oleskelu puutarhassa rauhoittaa mielen.
3. Tärkein puutarhanhoidon anti on se, että kasvua ja muutosta saa seurata koko kasvukauden.
4. Naapureiden kanssa ei kilpailla, yhteisöllisyys korostuu.
5. Puutarhan ei tarvitse koskaan olla valmis.
Lähteet: Asiakasymmärrystoimisto Kopla (maaliskuu 2017) – ”Suomalaisen puutarhaharrastajan mielenmaisema” tutkimusmetodina kysely Facebookissa sijaitsevan Puutarha ja Piha -ryhmän jäsenille. Vastaajia oli hieman yli 350.
Lisätietoja
Nina Kinnunen, Head of Brand and Communications
puh. 040 777 5333, nina.kinnunen@kekkila.fi
Suomalaisten puutarhaharrastajien suurin kokoontumispaikka löytyy Facebookin Puutarha ja Piha –ryhmästä. Ryhmässä on yli 60 000 jäsentä, ja keskustelu käy vilkkaana ympäri vuoden. Ryhmää ylläpitävä Kekkilä toteutti sen jäsenten keskuudessa kyselyn, jonka tarkoituksena oli selvittää millainen on suomalaisen puutarhaharrastajan mielenmaisema.