Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Tyrni

(Havtorn)

Hippophaë rhamnoides

Tyrni Hippophaë rhamnoides

Tyrni on Suomessa luonnonvaraisenakin kasvava kookas hopeanharmaa pensas, joka sopii puutarhaan niin marja- kuin koristepensaaksi. Marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. Sato edellyttää emi- ja hedepensaiden istuttamista lähekkäin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

300 cm

Värit:

Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none, Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tyrni Hippophaë rhamnoides

Tyrni on sitkeä ja kestävä pensas, joka menestyy maassamme Pohjois-Suomeen saakka, vyöhykkeillä I-VI. Tyrni on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan sekä terveellisten marjojen että koristeellisen, hopeisen lehdistön takia. Lisäksi sillä on erinomainen kyky sitoa maata. Luonnonvaraisena se viihtyy merenrantakivikoissa, kallioilla ja dyyneillä.

Tyrni on 1,5 – 4 metriä korkea pystykasvuinen ja piikkinen pensas. Nuoret oksat ovat väriltään hopeanharmaita, vanhemmat tummanruskeita.

Tyrnin lehdet ovat päältä vihreän- ja alta hopeanharmaat. Tyrni on kaksikotinen (hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä). Tyrni kukkii toukokuussa ennen lehtien puhkeamista. Edellisen vuoden versojen lehtihankoihin muodostuvat vaatimattomat kukat ovat tuulipölytteisiä, joten niiden ei tarvitse houkutella hyönteisiä.

Hedelmä 8-10 mm kokoinen, keltainen tai keltapunainen. Marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. 100 g marjoja sisältää C-vitamiinia yleensä yli 200 mg. Lisäksi marjoissa on mm. karoteenia sekä B-, E-, F-, K- ja P-vitamiineja.

Kasvualustansa suhteen tyrni on vaatimaton; maa voi olla yhtä hyvin niukkaravinteista kuin multavaa. Tyrni sitoo typpeä juurinystyräbakteerien avulla, joten se selviää myös vähällä lannoituksella. Se menestyy sekä kuivalla kankaalla että kosteassa rantahietikossa ja kestää erinomaisesti tuulta ja suolaa.

Tyrni tarvitsee aurinkoisen kasvupaikan. Muiden kasvien varjostamana se ei menesty.

Tyrnipensaat istutetaan Kekkilä luonnonmukaiseen Puutarhamultaan. Taimien istutusväli on 1,5 – 2,5 m. Hedepensas istutetaan emipensaiden keskelle. Yksi kukkiva hedepensas pölyttää 5–8 emipensasta.

Keväisin tyrni voidaan kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella.

Tyrnien kuivat oksat poistetaan keväällä. Nuoren taimen latvasilmujen leikkaaminen edistää pensaan haarautumista ja helpottaa myöhemmin marjojen poimintaa. Nuorennusleikkaus tehdään n. 10-vuotiaalle kasville. Tyrni kestää hyvin leikkausta. Jos sadon määrä ei ole kasvatuksen tärkein tavoite, voi tyrnistä muotoilla kauniita koristepensaita tai pikkupuita.

Tyrnit vesovat voimakkaasti juuristaan, joten istutusalue kannattaa rajata rakentein, jos tyrnin ei haluta leviävän.

Kestävän kotimaisen taimen tunnuksen ovat saaneet FinE-lajikkeet ’Tarmo’, ’Terhi’, ’Tytti’, ’Kulta’ ja ’Rudolf’.

Etsi