Yrtit ja vihannekset
Taittoydinherne
Pisum sativum
Taittoydinherneet ovat sokeri- ja silpoydinhernelajikkeiden risteymiä. Niillä on pehmeät, paksumaltoiset, kalvottomat palot ja makeat siemenet. Siemenet ovat kulmikkaat. Taittoydinherneitä voi syödä palkoineen. Palot ovat mehukkaan rapeat.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
60-100 cm
Kukinta-aika:
Alkukesä
Herne on yksivuotinen kasvi. Se voidaan esikasvattaa sisällä tai kylvää suoraan avomaalle toukokuussa (tai kesäkuun alussa) 8 – 10 asteiseen maahan. Taimettuu nopeammin lämpimässä maassa – kylmässä maassa siemenet mätänevät helposti.
Lajikkeista ’Sugar Bon’ ja ’Sugar Snap’ ovat suosittuja, maukkaita ja satoisia lajikkeita. Sugar Snap- ja Sugar Bon -lajikkeet ovat snapsi- ja salaattiherneitä, joiden palkoja voi syödä raakoina tai keitettyinä. Ne sopivat myös ruukkukasvatukseen.
Kasvuaika on noin 56 vrk. ’Delikett’ on satoisa lajike tuorekäyttöön ja pakastukseen. ’Sugar Lord’on makea- ja rapeapalkoinen lajike. ’Tom Thumb’ on vanha, matala lajike, joka jää noin 20 sentin korkuiseksi.
Siementen liotus jouduttaa itämistä. Liotetut siemenet kylvetään kosteaan multaan.
Lajikkeesta riippuen herneet kylvetään noin 2 – 5 sentin välein. Siementarve on 60 g/10 rivimetriä.
Matalat lajit kylvetään 20 cm rivivälein, kylvösyvyys on 4-6 cm. Korkeat lajit kylvetään paririviin ja väliin jätetään noin 15 cm.
Kasvatuskausi on kesä-heinäkuu, kasvuaika n. 60-100 vuorokautta.
Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen ja lämpöinen, maan multava ja mahdollisimman neutraali (pH yli 6).
Mullaksi sopii Kekkilä Luonnonmukainen puutarhamulta tai Kekkilä Puutarhamulta.
Kasvimaa kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Maa muokataan kuohkeaksi.
Niukka lannoitustarve.
Kasvimaahan voidaan muokkauksen yhteydessä lisätä Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta.
Palkokasvina herne tarvitsee typpilannoitusta vain taimivaiheessa.
Versot tuetaan taimien ollessa n.15 cm korkeita.
Paririvin väliin voi laittaa kanaverkkoa tai kepin ja narua. Myös ristiin asetetut kepit antavat hyvin tukea. Kukinnan aikana on hyvä kastella.
Rikkaruohot nypitään pois ja hernettä kastellaan säännöllisesti.
Sadonkorjuun aika on heinä-elokuussa.
Palot poimitaan, kun ne alkavat pyöristyä. Taimea ei saa nykäistä irti maasta. Sadon korjaamisen jälkeen varsisto leikataan ja jätetään maatumaan penkkeihin, mikä lisää maan typpipitoisuutta.
Palot voi pakastaa, mutta ne kannattaa ryöpätä ensin.
Versot ovat raikasta ja kivennäisainepitoista tuoreruokaa salaatteihin ja ruokien lisukkeeksi.
Herneenversoja voi idättää sisätiloissa, valoisassa paikassa ympäri vuoden.
Herneet liotetaan yön yli vedessä ja kylvetään tiheään sopivaan Kekkilä Kylvö-, Taimi- tai Kukkamultaan.
Siemeniä ei tarvitse peittää. Kylvös pidetään tasaisen kosteana, mutta ei niin märkänä, että siemenet mädäntyvät.
Parissa viikossa lämpimässä paikassa, herne on kasvattanut 5-10 cm pituiset versot.