Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Sitruunamelissa

(Citronmeliss)

Melissa officinalis

Sitruunamelissa Melissa officinalis

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva monivuotinen, pehmeälehtinen ruohokasvi, jota käytetään yrttinä ja lääkekasvina. Sen lehtiä käytetään mausteena sitruunan tapaan. Se on myös paljon käytetty teeyrtti ja mehiläisten suosima hunajayrtti.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-0 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sitruunamelissa Melissa officinalis

Sitruunamelissa kasvaa 30-70 cm korkeaksi ja rönsyilemällä 40 cm leveäksi, tuuheaksi kasviksi. Sen varsi on nelisärmäinen. Raikkaanvihreät lehdet ovat hertan muotoiset, sahalaitaiset ja karhean nukkaiset. Huulimaiset kukat ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset. Sitruunamelissaa on helppo kasvattaa kasvimaalla, kasvihuoneessa, Viljelylaatikoissa ja ruukkuistutuksissa muihin yrtteihin ja kesäkukkiin yhdisteltynä.

Sitruunamelissa viihtyy ravinteikkaassa, ilmavassa ja kosteassa maassa aurinkoisella ja lämpimällä paikalla, mutta menestyy myös puolivarjossa. Se on kylmänarka. Sopiva multa kasvimaalla ja viljelylaatikossa on Kekkilä Puutarhamulta, ruukkuistutuksissa käytetään Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa. Istutusväli on 25-30 cm.

Ruukkuviljelyssä reheväkasvuinen sitruunamelissa tarvitsee halkaisijaltaan vähintään 18 cm olevan ruukun.

Sitruunamelissaa voidaan kasvattaa siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista taimista. Vihannesosaston ruukkuyrtistäkin sitruunamelissan jatkokasvatus onnistuu, kun ne istutetaan ajoissa ilmavaan ja mietoon Kekkilä Luonnonmukaiseen yrttimultaan.

Siemenet kylvetään huhtikuussa Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan. Itäminen on hidasta ja epätasaista, ja taimettuminen vie aikaa 2-3 viikkoa normaalissa huoneenlämmössä. Kylmänarka sitruunamelissa voidaan istuttaa avomaalle vasta kesäkuussa hallojen mentyä tai harsokatetta apuna käyttäen.

Sitruunamelissa pitää ravinteikkaasta kasvualustasta ja vaatii kastelua ulkona kuivina kausina. Kasvimaahan sekoitetaan perustamisvaiheessa Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta. Kasteluveteen lisätään ruukku- ja laatikkoviljelmissä Kekkilä Kastelulannoitetta tai Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta säännöllisesti.
Rikkaruohoja kitketään ja harataan tarvittaessa. Harauksessa on oltava varovainen, ettei riko kasvien maanmyötäisiä juuria.

Sitruunamelissan lehtiä ja versonkärkiä voidaan kerätä pitkin kasvukautta mausteeksi salaatteihin, ruokiin ja juomiin sekä jälkiruokien, jäätelön ja leivonnaisten koristeeksi. Versojen päiden latvominen tuuheuttaa kasvia. Säilöntään sadonkorjuu tehdään ennen kukintaa, jolloin aromi on parhaimmillaan. Yrtin aromi säilyy paremmin pakastettuna kuin kuivattuna.

Monivuotisuudestaan huolimatta sitruunamelissan talvehtiminen ulkona on joinakin vuosina ollut heikkoa ja se on suojattava Kekkilä Talvisuojalla, havuilla ja kuivilla lehdillä. Kunnon lumipeitteen alla sitruunamelissa talvehtii hyvin.

Vaikka sitruunamelissa talvehtisikin, kasvuston uusimista suositellaan kolmen tai neljän vuoden välein. Jos taimet näyttävät kuolleilta keväällä, niitä ei kuitenkaan kannata heti repiä maasta, sillä kasvu alkaa melko myöhään. Toisena kasvuvuonna sitruunamelissa yleensä kukkii, mikä vähentää lehtisatoa. Kukkimisen jälkeen kasvi on syytä leikata alas, jotta uusien versojen kasvu pääsisi vauhtiin.

Etsi