Huonekasvit
Rönsyliljat
(Ampelliljesläktet)
Chlorophytum
Rönsylilja on helppohoitoinen huonekasvi, jolla on ruohomaiset, pitkät ja kapeat lehdet. Lehdet ovat lajikkeesta riippuen kokonaan vihreät tai raidalliset. Lehdet nousevat kasvualustasta lehtiruusukkeena ja kaartuvat kauniissa kaaressa.
Kukinta-aika:
none
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Multa:
Lannoite:
Rönsyliljat sopivat niin ruukkuun kuin amppeliin tai suurempien kasvien aluskasviksi. Niitä voidaan käyttää kesäisin ulkoistutuksissa amppeli- ja reunuskasvina. Esimerkiksi yksivärinen, tummanvihreälehtinen rönsylilja on kestävä reunuskasvi ruukuissa. Rönsyliljalajikkeita on lähes 200. Rönsyliljalajikkeet eroavat toisistaan yleensä lehtien väritykseltä, joskus myös muodoltaan. Suosituin on kirjavalehtinen ’Vittatum’ -lajike, jolla on vihreät lehdet joiden keskellä valkoinen tai vaaleansävyinen raita. ’Picturatum’-lajikkeessa keskiosa on keltainen ja ’Variegatum’-lajikkeessa lehden väritys on päinvastainen, eli keskijuova on vihreä ja reunat valkoiset tai kermanväriset. Rönsylilja ’Bonnie’n lehdet ovat kiertyneet hauskasti hieman kiharalle. Rönsyliljoilla on sisäilmaa tehokkaasti puhdistava ominaisuus.
Rönsyliljan lehdet ovat noin 15 – 30 cm pitkät ja 0,5 – 2 cm leveät. Rönsylilja kasvaa suhteellisen nopeasti 50 – 70 cm korkeaksi. Kukkiessaan rönsylilja kehittää pitkät, jopa 120 cm pitkät kukkavarret, joihin kasvaa pieniä, tähtimäisiä, valkoisia kukkia. Kukinnan päätyttyä kukkavarsiin kasvaa ilmassa riippuvat rönsytaimet, joista rönsyliljaa voidaan lisätä. Rönsytaimet ovat hauskan näköisiä miniatyyrirönsyliljoja, jotka tekevät kasvista entistä viehättävämmän. Rönsylilja kasvattaa paksuja mukulaisia varastojuuria, joiden avulla se selviää kuivista kausista.
Rönsylilja viihtyy runsaassa hajavalossa tai puolivarjossa. Suoraa auringon paahdetta kasvin lehdet eivät kestä. Sopiva lämpötila päivisin on 18-25 °C ja öisin 14-18 °C. Rönsylilja viihtyy ilmavassa ja ravinteikkaassa mullassa. Sopiva multa on Kekkilä Kukkamulta, altakasteluruukuissa käytetään Kekkilä Viherkasvimultaa.
Rönsyliljaa kastellaan runsaasti ja tasaisesti kasvukaudella keväästä syksyyn. Rönsylilja nauttii kosteasta ilmasta, joten sitä kannattaa sumutella usein. Talvella kastellaan vähemmän ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Rönsyliljan lehtien kärjet ruskettuvat, jos kasvi saa liian vähän vettä tai huoneilma liian kuivaa.
Rönsyliljaa lannoitetaan miedolla Kekkilä Kasviravinne– tai Kekkilä Viherkasviravinne -liuoksella huhtikuusta syyskuuhun.
Jos lehden päät ruskettuvat kuivan ilman tai kastelun laiminlyönnin vuoksi, ne voi leikata pois. Kasvi uudelleenistutetaan keväisin ja vaihdetaan suurempaan ruukkuun, jos vanha ruukku on käynyt pieneksi ja juuret työntyvät kasvualustasta esiin. Suuria juurimukuloita voi tarvittaessa karsia uudelleenistutuksen yhteydessä. Kärkien ruskeutumisen syynä on voi olla ruukun täyttyminen suurilla juurimukuloilla.
Nuoret poikaskasvit voidaan juurruttaa vedessä tai Kekkilä Kylvö- ja taimimullassa lisäämistä varten. Juurrutuksen voi tehdä joko emokasvista erottamisen jälkeen tai sitä ennen. Vedessä juurruttamisessa taimet istutetaan ruukkuihin Kekkilä Kukkamultaan tai Kekkilä Viherkasvimultaan, kun juuret ovat 2,5cm pituiset.