Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Pitkälehtiviikuna

(Bambufikus)

Ficus binnendijkii

Pitkälehtiviikuna Ficus binnendijkii

Pitkälehtiviikuna on puumaisesti kasvava viherkasvi. Nopeakasvuisella pitkälehtiviikunalla on runsaasti riippuvia oksia ja sen lehdet ovat tummanvihreät, pitkät ja kapeat. Pitkälehtiviikuna on kestävä viikunalaji, joka selviää vähässäkin valossa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-500 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pitkälehtiviikuna Ficus binnendijkii

Pitkälehtiviikuna on asuinhuoneoloissa yksi helpoimmista viikunalajeista. Sen kasvutapa on pysty, pitkä ja kapeahko. Pitkät, suikeat lehdet ovat 15-25 cm pitkät ja 3-4 cm leveät. Nuokkuvat, teräväkärkiset lehdet vaihtavat kasvin vanhetessa kokoa ja muotoa. Korkeutta pitkälehtiviikuna voi suuressa ruukussa kasvaa 5 metriä.

Pitkälehtiviikuna viihtyy valoisassa, hajavaloisassa ja kohtalaisen varjoisassa kasvupaikassa. Se kestää vähäistä valoa ja huoneilman talvista kuivuutta monia muita huonekasveina käytettäviä viikunoita paremmin. Liian niukassa valossa se varistaa lehtiään. Paahteessa pitkälehtiviikuna ei viihdy. Pitkälehtiviikuna menestyy normaalissa huoneenlämmössä vedottomassa paikassa. Kasvi ei pidä kasvupaikan vaihtelusta, jonka se osoittaa pudottelemalla lehtiä.

Pitkälehtiviikuna kasvaa parhaiten ilmavassa, ravinteikkaassa ja läpäisevässä mullassa. Sopiva multa sille on Kekkilä Viherkasvimulta.

Pitkälehtiviikunan multa ei saa kokonaan kuivua, mutta kastelujen välillä pinnan on saatava kuivahtaa. Liian märässä tai kuivassa kasvualustassa juuristo kärsii ja kasvi varistaa lehtiään.

Pitkälehtiviikunaa lannoitetaan kasvukaudella viikottain Kekkilä Viherkasviravinteella, lepokaudella ei lannoiteta.

Uuteen multaa pitkälehtiviikuna istutetaan myöhään keväällä joka toinen tai kolmas vuosi, sillä se viihtyy pitkään pienehkössä ruukussa. Kasvi sietää kuivaa ilmaa, mutta pitää suihkuttelusta.

Pitkälehtiviikuna kestää hyvin leikkauksen. Keväisin sen latvaa ja oksia voi typistää kasvin tuuheuttamiseksi. Pistokkaat voi juurruttaa vesiastiassa ja istuttaa Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan.

Pitkälehtiviikunat puhdistavat huoneilmaa.

Etsi