Yrtit ja vihannekset
Parsa
(Sparris)
Asparagus officinalis
Parsa eli ruokaparsa on kevään ja alkukesän herkkuvihannes. Parsa on monivuotinen, ravinnoksi käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot. Kasvamaan jätetyistä versoista kasvaa kesänaikana tummanvihreä, korkea ja koristeellinen kasvusto.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
60-150 cm
Värit:
Keltainen Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Keskikesä
Parsa on erittäin vanha viljelykasvi ja yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Satona käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot, jotka syödään keitettynä.
Monivuotinen, haarautuva ruohokasvi, joka kasvaa Pohjois-Suomessa saakka.
Sen lehdet ovat surkastuneet piikeiksi ja suomuiksi.
Kukkii kesä-heinäkuussa pienin kellertävin kukin, ja emikasveihin kehittyy koristeellisia, mutta myrkyllisiä punaisia marjoja.
Varren haaroja voi käyttää leikkovihreänä kukkakimpuissa; koristeellisen kasvi sopiikin sekä kukkatarhaan että kasvimaalle. Kasvaa kesän kuluessa 60-150 cm korkeaksi, jos versoja ei hyödynnetä.
Parsaa viljellään sekä valkoisena että vihreänä vihanneksena, kyseessä on sama kasvi. Valkoinen, miedon makuinen viljellään perinteisesti harjuviljelyssä ja se korjataan ennen kuin versoihin on ehtinyt muodostua lehtivihreää.
C-vitamiinipitoista vihreää, jonka versot saavat kasvaa päivänvalossa. Melko vaativa kasvi, joka tuottaa satoa vasta kolmantena keväänä. Toisaalta kasvusto voi tuottaa satoa 20 vuottakin.
Se pitää aurinkoisesta, lämpimästä ja suojaisesta paikasta.
Viljelyyn soveltuu parhaiten syvään muokattu, multava, kuohkea hietamaa, jonka erityisesti valkeaa parsaa viljeltäessä on oltava kivetöntä.
Kasvupaikan maaperää parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella.
Parsan taimet istutetaan 30-40 cm välein, riviväli on 100cm. Taimet istutetaan 10–15 sentin syvyyteen, jotta juurakko jäisi riittävän syvälle maahan eikä vaurioituisi kylminä talvina.
Kylvetyt taimet saavat rehevöityä ja kasvattaa juurakkoa varsinaisella kasvupaikallaan pari kolme vuotta. Valmiina ostetuista taimista saadaan satoa nopeammin.
Keväisin parsakasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla, sillä parsa viihtyy kalkkipitoisessa maassa (pH 7,5).
Kasvusto lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella.
Kesä-heinäkuussa hoitolannoitetaan uudestaan Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Puutarhalannoitteella.
Rikkaruohot kitketään pois.
Valkoista parsaa kasvatettaessa taimien päälle luodaan hiekasta tai hiekkamullasta 40-50cm korkea harju. Versot säilyvät valkoisina. Versot korjataan ennen kuin ehtivät pinnalle.
Vihreän parsan versot saavat kasvaa maan pinnalle. Ne korjataan n. 20cm pituisina katkaisemalla varret hieman maanpinnan alapuolelta.
Versot leikataan varovasti maan sisältä niin, ettei juurakko vahingoitu. Versot leikataan lähes päivittäin, koska vanhemmiten niistä tulee syömäkelvottomia, puisevia.
Korjuuaika kestää juhannukseen. Syksyllä varsien kuivuttua ne leikataan poikki maan pinnalta.
Se on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Se on kasvikunnan paras foolihapon lähde. Ei ole rasvaa eikä kolesterolia ja vain vähän natriumia. Runsaasti kaliumia ja ravintokuitua. Lisäksi se sisältää P-vitamiinia.