Yrtit ja vihannekset
Paprika
(Paprika)
Capsicum annuum
Paprika on suosittu sekä vihanneksena että maustekasvina. Kasvattaminen onnistuu lämpimillä paikoilla ulkona, mutta kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella satoa saa helpommin. Paprika on yksi C-vitamiinipitoisimmista vihanneksista.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
50-100 cm
Värit:
Valkoinen Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Keskikesä
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Lannoite:
Paprika on kasvuvaiheen alussa aina ensin vihreä, ja väri muuttuu myöhemmin joko punaiseksi tai keltaiseksi lajikkeesta riippuen. Paprikalajikkeita on runsaasti ja väreissä löytyy lisäksi vaaleankeltaisia ja tummanliiloja lajikkeita.
Viljelyaika satovaiheeseen on kasvukauteemme nähden pitkä. Avomaa- ja parvekeviljelyyn kannattaa valita vaatimaton ja nopeakasvuinen lajike. Taimet tulee esikasvattaa tai jatkaa viljelyä valmiiksi kasvatetuista taimista, joita myydään keväisin puutarhamyymälöissä.
Vaatii lämpimän, valoisan, tuulensuojaisen paikan. Kasvihuoneessa paprika viihtyy basilikan ja sipulien läheisyydessä. Kasvualustaksi käy kalkittu ja lannoitettu Kekkilä Puutarhamulta tai Luonnonmukainen kasvatussäkki. Sopiva pH 6–7.
Taimiväliksi jätetään 50 cm.
Taimikasvatus aloitetaan maaliskuussa, sillä kylvöstä istutukseen tarvitaan 8 viikkoa. Siemenet itävät + 22–25 asteessa.
Siemenet kylvetään Kylvömultaan ja taimien kasvettua, ne koulitaan Kekkilä Taimimultaan litran ruukkuihin. Taimia lannoitetaan miedolla Kekkilä Kastelulannoite-liuoksella. Istutetaan ulos tai kasvihuoneeseen, kun maa on lämmennyt vähintään +15 asteeseen.
Taimet tuetaan naruilla tai tukikepeillä. Ensimmäinen kukka poistetaan, jolloin haarominen nopeutuu ja kokonaissato suurenee. Syntyneistä versoista jätetään kolme vahvinta versoa, jotka tuetaan.
Versojen latvoja tarkkaillaan kirvojen varalta. Niitä torjutaan vesisuihkutuksella ja tarvittaessa yleistorjunta-aineilla. Kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Kastelulannoitteella. Paras kasvatuslämpö on 21–30 astetta.
Hedelmät irrotetaan leikkaamalla. Ne voidaan korjata hieman raakoina, jotta uudet hedelmät kehittyisivät nopeammin. Vihreät hedelmät kypsyvät huoneenlämmössä.