Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Palsternakka

(Palsternacka)

Pastinaca sativa

Palsternakka Pastinaca sativa

Palsternakka on perinteikäs hyötykasvi, joka kasvattaa mehukkaan, kellertävän, vaaleamaltoisen juuren. Palsternakan kasvatus on helppoa, mutta vaatii koko kasvukauden. Palsternakan maku on mieto, pähkinäinen ja mausteinen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Palsternakka Pastinaca sativa

Kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, jonka ensimmäisenä vuonna kasvattamaa juurta käytetään juureksena. Se on porkkanan lähisukulainen, vaaleampi ja voimakkaamman makuinen. Sen viljely sopii erinomaisesti Suomen oloihin. Sen maku on parhaimmillaan syksyllä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Se kasvattaa 40 cm korkean, rehevän lehdistön. Lehtivarret ovat kaljuja, lehdet ovat pareittain ja liuskottuneita.

Palsternakan lehtiä voi käyttää lipstikan tavoin yrttimausteena. Lajike ’White Gem’ on eniten viljelty lajike pohjolassa.
Palsternakka viihtyy lämpimällä, aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Palsternakka tarvitsee multavan, hiekkaisen ja syvään muokatun kasvupaikan, jotta juuret kasvavat suoriksi ja kookkaiksi. Kasvimaan maaperä parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Taimien istutus- ja harvennusväli on 10-15 cm.

Palsternakka kylvetään joko kasvupaikalleen tai pohjoisemmassa Suomessa esikasvatukseen varhain keväällä. Sen voi myös kylvää avomaalle syksyllä, jolloin se itää seuraavana keväänä. Palsternakka itää n. 3 viikkoa. Riviväli on 30-40 cm ja taimet harvennetaan 10-15 cm välein.

Palsternakkakasvustoja kitketään ja harataan rikkaruohoista kesän kuluessa. Kuivina kausina kasvimaata kastellaan. Heinäkuun lopussa-elokuun alussa palsternakalle voidaan antaa lisälannoitus Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Viljelyaika kylvöstä korjuuseen kestää 110-120 vuorokautta.

Sato korjataan myöhään syksyllä ennen maan jäätymistä tai jätetään talveksi maahan ja korjataan ennen kasvun alkua keväällä. Silloin se on miedomman makuinen ja sokeripitoisuus on kolminkertainen syksyyn verrattuna. Palsternakka kukkii toisena kesänä, jolloin saadaan omia siemeniä. Siementen itävyys säilyy vain noin vuoden.

Paksu juuri sisältää runsaasti valkuaisaineita, B- ja C-vitamiineja, kaliumia ja kivennäisaineita. Vahvan makunsa vuoksi käytetään etupäässä liemijuureksena. Keväällä korjattua miedompaa palsternakkaa voi syödä raasteena tai tehdä vihannespihvejä. Lehtiä voidaan käyttää kastikkeissa.

Etsi