Hyppää sisältöön
Koristepuut

Päärynä

(Päron)

Pyrus communis

Kypsiä päärynöitä puussa Perhepäärynapuun oksassa runsaasti kukkia Päärynä puussa

Päärynäpuu tarjoaa hyvällä kasvupaikalla maukkaan sadon. Päärynän runsas, valkoinen kukinta ja kauniit lehdet tekevät siitä myös hienon koristepuun. Päärynä kasvaa kuohkeassa, ravinteikkaassa maassa lämpimällä paikalla menestyksekkäästi. Täysikasvuisen puun korkeus on yleensä neljästä kuuteen metriä

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kypsiä päärynöitä puussa Perhepäärynapuun oksassa runsaasti kukkia Päärynä puussa

Päärynä voi vaatia kasvattajaltaan vähän enemmän kuin omenapuu. Päärynän kasvupaikan on hyvä olla suojaisa ja valoisa.

Päärynät menestyvät yleisesti vyöhykkeillä I-III. Pohjoisemmissa olosuhteissa päärynän kasvatuksesta voi kuitenkin saada hyviäkin kokemuksia lajikkeesta riippuen. ’Tsisovskaja’ on varsin kestävä ja menestyy myös pohjoisempana. Ussurinpäärynä (Pyrus ussuriensis) on menestynyt jopa Oulun korkeudella. Se ei sovi tuoreena syötäviksi, mutta sen hedelmistä voi keittää mehua.

Kokeileva puutarhuri voi istuttaa päärynän esimerkiksi kasvihuoneeseen tai seinustalle säleikköpuuksi. Säleikössä sen kasvua joutuu kuitenkin rajoittamaan leikkauksin.

Päärynä kukkii viikko pari ennen omenapuiden kukintaa. Valkoiset kukat kaunistavat pihapuuta. Päärynä hyötyy huomattavasti ristipölytyksestä, jolloin sadosta tulee runsaampi. Siksi kannattaa istuttaa kaksi eri lajikkeen päärynäpuuta tai valita monilajinen perhepuu.

 

Parhaiten päärynä viihtyy kuohkeassa, syvämultaisessa, hiekkapitoisessa ja lämpimässä maassa. Maan täytyy olla vettäläpäisevää. Ravinteikasta multakerrosta kannattaa olla ainakin 80 cm leveydeltä ja syvyydeltä. Paranna pohjamaata Kekkilä puutarhamullalla tai  Kekkilä Puu- ja Pensasmullalla. Istutuskuoppa kannattaa salaojittaa, eli lisätä pohjalle hiekkaa tai soraa, tai muotoilla taimelle kohopenkki. Istutettu taimi kastellaan hyvin runsaalla vedellä ja maa tiivistetään taimen juurelta.

Kalkitse maata vuoden tai parin välein Rakeisella kalkilla. Lannoita keväällä Luonnonmukaisella Marjalannoitteella, joka auttaa sadon kehitykseen. Levitä päärynän juuriston alueelle loppukesällä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta. Se edistää seuraavan kevään kukkanuppujen muodostusta ja parantaa talvenkestoa. Voimakasta typpipitoista lannoitusta puu ei tarvitse, sillä päärynä kasvaa muutenkin melko voimakkaasti.

Päärynää leikataan kuten omenapuuta, mutta leikkaustarve on huomattavasti vähäisempi. Jos puu kasvaa voimakkaasti korkeutta, voi pääverson katkaista. Myös kilpalatvat voi leikata, sairaat, vioittuneet ja kuolleet oksat voi poistaa.

Suojaa puun runko talveksi jyrsijäverkolla.

 

Hedelmät poimitaan syyskuun lopussa. Päärynät kypsyvät sisältä ulospäin. Kokeile päärynän kypsyyttä painamalla hedelmän tyvestä, varren läheltä. Jos pinta antaa vähän periksi, on se kypsä. Jos päärynä tuntuu kokonaan kypsältä ja malto antaa periksi, on se jo ylikypsä, mutta ei syömäkelvoton.

Etsi