Yrtit ja vihannekset
Lehtikaali
(Bladkål)
Brassica oleracea Sabellica-ryhmä
Lehtikaali on tummanvihreä, voimakkaan makuinen lehtivihannes. Erittäin terveellinen ja koristeellinen hyötykasvi sopii puutarhassa koristekasvienkin joukossa kasvatettavaksi. Lajikkeissa on myös punalehtisiä muotoja.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
30-90 cm
Värit:
Keltainen Vihreät lehdet Tummanvioletit lehdet
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Lannoite:
Kaalista on olemassa useita eri lajikkeita, jotka ryhmitellään varren korkeuden sekä lehtien värien mukaan. Tutuin lehtikaali on tummanvihreä ja kähärälehtinen lajike, mutta myös punaiset sekä violetit lajikkeet ovat suosittuja. Sitä voi kasvattaa kukkapenkissä, kasvimaalla ja ruukussa. Sitä voi hyödyntää baby leaf -lehtinä, versoina ja kookkaina lehtinä.
Voi kasvattaa lajikkeesta riippuen 30-90 cm pitkän varren. Lehdet kasvavat viuhkamaisesti ulospäin vartta pitkin. Lehtikaali on kaalikasveista vanhin ja muistuttaa eniten kaalien kantamuotoja. Sen kasvatus on helppoa ja se on suhteellisen nopeakasvuinen.
Lehtikaali viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Se on maaperän suhteen vaatimaton, mutta parhaiten se menestyy kuohkeassa ja hyvin kalkitussa multamaassa. Sopiva multa on Kekkilä Luonnonmukainen puutarhamulta. Lajikkeesta riippuen taimet istutetaan 20-30 cm välein.
Lehtikaali voidaan kasvattaa puutarhamyymälöistä saatavista valmiista taimista, esikasvattaa itse siemenistä tai Etelä- ja Keski-Suomessa kylvää suoraan avomaalle. Esikasvatus aloitetaan huhti-toukokuussa, taimet istutetaan ulos touko-kesäkuussa yöhallojen mentyä ja suorakylvö avomaalle tehdään toukokuussa, kun maa on lämmennyt +5-10 asteiseksi.
Lehtikaalimaa parannetaan muokkaamalla maan joukkoon Kekkilä luonnonmukaista Puutarhamultaa, Kekkilä Puutarhakalkkia ja Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta.
Kasvukaudella kastellaan tasaisesti ja runsaasti. Kesä-heinäkuussa annetaan hoitolannoitus Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Koska satokausi jatkuu aina pakkasiin saakka, sille voi vielä elokuussakin antaa lisälannoitusta.
Korkeita taimia voidaan tukea kepein. Myös kasvin tyven multaaminen tanakoittaa kasvia.
Lehtikaali on terve kasvi, mutta sillä voi esiintyä kaikki kaalin tuholaisia. Sen kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa vuosittain ja huolehtia istutuspaikan kalkituksesta möhöjuuren estämiseksi.
Satoa korjataan alalehdistä alkaen, sitä mukaa, kun ne kasvavat. Syksyä myöten lehtikaalin maku voimistuu. Ensimmäiset pakkaset puolestaan miedontavat makua, kun tärkkelys alkaa muuttumaan sokeriksi.
Lehtikaali on yksi ravintorikkaimmista vihanneksista. Se sisältää paljon rautaa, C-vitamiinia, proteiineja, karoteenia, kalsiumia ja K-vitamiinia.