Köynnökset
Köynnösruusut
Rosa sp.
Köynnösruusut ovat näyttäviä, pitkä- ja rentoversoisia ruusuja, jotka on tuettava kehikkoon. Perinteisesti köynnösruusuja on käytetty koristamaan kujia, aitoja ja seiniä. Köynnösruusut vaativat hoitoa ympäri vuoden.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
200-400 cm
Kukinta-aika:
Keskikesä
Kasvuvyöhyke:
I-IV(V)
Upeat köynnösruusut kukkivat hyvällä kasvupaikalla runsaina ruususeinäminä heinäkuusta syyskuulle saakka. Lajikkeita on lukuisia, mutta Suomessa suosituimpia ja varmimmin menestyviä ovat valkoinen ’Pohjantähti’ (I–IV (V)), ruusunpunainen ’New Dawn’ (I–III), tummanpunainen ’Flammentanz’ (I-IV). Köynnösruusut kasvavat korkeutta lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen 2-4 m.
Taimet istutetaan 1–1,5 metrin välein lämpimälle, aurinkoiselle ja suojaiselle paikalle ravinteikkaaseen, 50–60 cm syvään multaan. Paras kasvupaikka on rakennuksen etelä- tai länsiseinustalla. Jalonnuskohta tulee noin 20 cm maanpinnan alle. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja Ruusumulta. Köynnösruusut tarvitsevat talvisuojauksen lukuun ottamatta ’Pohjantähti’-ruusua.
Köynnösruusujen istutuspenkki on hyvä nostaa 10-15 cm maanpintaa korkeammalle, jotta vesi pääsee valumaan pois rungon läheisyydestä. Istutuspaikan tulee olla hyvin ojitettu, sillä ruusut eivät pidä seisovasta vedestä.
Keväisin köynnösruusut kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoitteella, Kekkilä Kanankakalla tai kasteluveteen sekoitettavalla Kekkilä Ruusuravinteella.
Kevätleikkauksessa köynnösruusuista leikataan heikot versot kokonaan ja vahvat versot leikataan 6-10 silmun yläpuolelta. Taimien ahkera sumuttaminen tai peittäminen harsolla edistää silmujen kasvuunlähtöä. Monen lajin kukat puhkeavat edellisvuoden versoihin, minkä vuoksi köynnösruusut kannattaa aina leikata varovasti.
Köynnösruusun säännöllisestä kastelusta tulee huolehtia koko kesä. Ruusu viihtyy aurinkoisella paikalla, mutta liian kuivaa ja paahteista paikkaa tulisi välttää.
Köynnösruususta poistetaan kesän aikana kukkineet latvat samalla tavalla kuin ryhmäruususta, niin saat uusia kukkaversoja tilalle.
Köynnösruusujen talvisuojaus tehdään sekä versoille että juuristolle. Juuristo suojataan ennen maan jäätymistä Kekkilä Luonnonturpeella. Köynnös voidaan irrottaa seinältä ja varret lasketaan alas seinän viereen, kun kasvi on tuleentunut. Seinää vasten voidaan esim. rakentaa nojaamaan lautaritilä, jonka päälle tuodaan havuja tai syksyn lehtiä. Päädyt olisi hyvä jättää avoimeksi ilmanvaihdon takaamiseksi, mutta kovien pakkasten aikana nekin täytyy sulkea.
Keväällä silmujen puhkeamisen aikaan suoja poistetaan ja versot nostetaan takaisin seinälle. Samalla kuivuneet ja vahingoittuneet oksat leikataan pois. Jos köynnöstä ei haluta ottaa alas seinältä, se voidaan peittää pakkaskankaalla, jota voidaan lisätä tarpeen vaatiessa. Syksyllä huolehditaan myös siitä, että ruusun jalostuskohta on edelleen noin 10 cm mullan pinnan alla. Jos näin ei ole, ruusun tyvelle lisätään multaa ja hiekkaa tai turvetta.