Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Kirsikka (hapankirsikka)

(Körsbär)

Prunus cerasus

Kirsikka Prunus cerasus Kirsikka Prunus cerasus

Suomessa parhaiten menestyviä kirsikoita ovat hapankirsikat. Hapankirsikat kasvavat 2-8 metriä korkeiksi puiksi. Ne kukkivat lehtien puhjetessa näyttävästi runsain pienin, valkoisin 2-3 cm kokoisin kukin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-800 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-III(IV-V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kirsikka Prunus cerasus Kirsikka Prunus cerasus

Hapankirsikoiden rungon kuori on kiiltävä ja ruskea. Sen oksat taipuvat iän myötä riippuvahkoiksi. Hapankirsikat kasvattavat runsaasti juurivesoja vanhemmiten. Lehdet ovat nuorenakin vihreät, kiiltävät, suippokärkiset ja nyhälaitaiset. Valkoiset kellomaiset kukat ovat 3-4 kukan kukinnossa. Osa hapankirsikkalajikkeista on itsepölyttyviä, mutta niille kannattaa istuttaa pölyttäjäpuu sadon parantamiseksi. Hapankirsikat jaetaan kahteen ryhmään: amarelleihin ja morelleihin.

Kirkkaan punaiset kirsikat ovat pieniä ja hieman litteitä. Kypsät kirsikat ovat kevyen kuultavia. Marjat ovat mehukkaita, kirpeän mausteisia ja aromikkaita. Täysin kypsinä kirsikat ovat hyviä tuorekäyttöön ja sopivat myös talouskäyttöön. Hapankirsikat menestyvät Suomessa lajikkeesta riippuen vyöhykkeillä I-III(IV-V).

Vanhoja kestäviä ja itsepölyttyviä kirsikkalajikkeita ovat esimerkiksi ’Varjomorelli’ ja ’Yleinen kuulasmarja’. Kestäviä, kotimaisia FinE- lajikkeita ovat esimerkiksi ’Huvimajan Kuulasmarja’, ’Sikkolan Kuulasmarja’ ja ’Rauhalan Morelli’.

Hapankirsikat menestyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla tuore, kalkkipitoinen ja runsasravinteinen. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on 4-5 metriä.

Keväisin kirsikat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Heinäkuun alussa annetaan hoitolannoitus uudelleen samalla lannoitteella.

Kirsikkapuita leikataan vähän. Ne vuotavat keväällä runsaasti mahlaa, joten leikkaus tehdään varhain kevättalvella tai elokuussa. Leikkauksissa poistetaan kilpalatvat, liian tiheät ja toisiaan hankaavat, latvuksen sisään kasvavat ja vioittuneet versot. Korkeiksi tulevat lajikkeet kannattaa madaltaa ajoissa, jotta sadon voi poimia vaivatta.

Elo-syyskuussa kirsikat lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Se parantaa kirsikan talvehtimista ja parantaa seuraavan vuoden satoa.

Suklaakirsikka on erikoinen tummanpunaruskea morelli tyyppinen pensaskirsikka, jonka maku on manteliin vivahtava.

Etsi