Perennat
Keltapeippi
(Gulplister)
Lamium galeobdolon
Voimakaskasvuinen keltapeippi on maanpeiteperenna, jolla on koristeelliset, vaalealaikkuiset soikeat lehdet. Lehdistö pysyy ikivihreänä suojaavan lumipeitteen alla. Keltaiset, kesäkuussa avautuvat kukat ovat huulimaisia ja pienehköjä.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Puolivarjo
Korkeus:
15-40 cm
Värit:
Keltainen Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Alkukesä
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Multa:
Lannoite:
Keltapeippi kasvaa 15-40 cm korkeaksi lajikkeesta riippuen. Keltapeippi kasvattaa maata pitkin pitkiä rönsyjä, jotka juurtuvat nivelkohdistaan maahan. Rönsyt muodostavat vähitellen peittävän ja tiheän verkoston. Se estää tehokkaasti rikkakasvien kasvun, kun se on peittänyt kasvustollaan maanpinnan. Vahvakasvuinen keltapeippi on maanpeittokasvi, joka on syytä istuttaa riittävän voimakaskasvuisten kasvien seuraan – niin nopeasti keltapeippi voi levitä. Sopivia kumppaneita ovat isohkot pystykasvuiset perennat, sipulikasvit kuten narsissit sekä puut ja pensaat.
Se on yleensä Florentinum-lajiketta, jolla on valko- tai keltakuvioiset lehdet. Lajike on maanmyötäisesti kasvava. Pystykasvuinen ’Hermans Pride’-lajike kasvattaa tiiviin puolipallomaisen kasvuston ja sen lehdet ovat voimakkaammin valkokuvioidut. ’Hermans Pride’ ei leviä niin voimakkaasti kuin maanmyötäiset lajikkeet.
Kasvi menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla, mutta se on varjossa kasvaessaan parhaimmillaan, auringossa sen lehdet haalistuvat. Kasvualusta saa olla tuore ja runsasravinteinen. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm.
Keltapeippi on helppohoitoinen ja kestävä perenna. Se kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoita syksyisin Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka auttaa talvehtimisessa.
Paahteisilla paikoilla kasvi vaatii etenkin poutakausina kastelua.
Maanmyötäisten lajikkeiden leviämistä rajoitetaan kitkemällä juurtuneita rönsyjä. Kasvia lisätään siirtämällä juurtuneita versonlatvoja. Pystykasvuiset lajikkeet voi jakaa tarvittaessa juuripaakustaan.
Syksyisin keltapeippien lehdistön voi vähälumisilla paikoilla suojata havuilla tai kuivilla lehdillä, jolloin lehdistö talvehtii paremmin vihreänä.