Marjat ja hedelmät
Karhunvatukka
(Björnbär)
Rubus fruticosus, Rubus allegiensisRubus fruticosus, Rubus allegiensis
Karhunvatukka on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä. Valkoinen kukinta on näyttävä ja luumarjoista muodostuva hedelmystö on suurikokoinen ja maukas. Kasvutavaltaan rentoversoinen karhunvatukka muistuttaa köynnöstä.
Veden tarve:
Keskiverto
Korkeus:
100-300 cm
Värit:
Valkoinen Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Alkukesä
Kasvuvyöhyke:
I-III (IV)
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Lannoite:
Voimakaskasvuisen karhuvatukan versot kasvavat 1-3 metriä pitkiksi ja ne tuetaan esimerkiksi köynnössäleikköön tai pensaskehikkoon. Versot ovat yleensä hyvin teräväpiikkiset. Lehdyköissä on 3-5 leveänsoikeaa lehteä, joissa on sahalaita.
Kukkii näyttävästi ja runsaasti valkein kukin toisen vuoden versoilla kesäkuussa ja marjat alkavat kypsyä lajikkeen mukaan elo-/syyskuussa. Karhunvatukan kukat pölyttyvät omalla siitepölyllään, joten sitä voidaan istuttaa vaikkapa vain yksi taimi.
Marjat ovat mustia ja suuria, halkaisijaltaan jopa 2,5 cm. Marjat poimitaan vasta täysin kypsinä, jolloin niiden makeus ja aromikin ovat parhaimmillaan. Marja on umpinainen, eikä siitä siis irtoa kantaa kuten vadelmasta. Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja useita, toisiaan muistuttavia eri lajeja.
Kestäviä lajikkeita avomaalle ovat esimerkiksi Siperialainen karhunvatukka (Rubus allegiensis), joka menestyy kasvuvyöhykkeillä I-V sekä karhunvatukka `Sonja`, joka kasvaa vyöhykkeillä I-III (IV).
Vaatii lämpimän, suojaisen ja aurinkoisen kasvupaikan. Parhaiten karhunvadelma viihtyy multavassa, vettä läpäisevässä ja ravinteikkaassa maassa. Se viihtyy myös paahteessa, kunhan kasvualusta ei ole liian kuiva. Istutuskuoppa saa olla 0,5 m syvä ja leveä – ja taimi istutetaan entiseen syvyyteensä.
Mullaksi karhunvadelmalle sopii Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja Ruusumulta joka sisältää sopivasti kosteutta pidättävää savea ja tarpeelliset ravinteet. Istutusväli on 1-2 metriä.
Keväisin karhunvadelmat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.
Kesä-heinäkuun vaihteessa annetaan hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Kuivina kausina kastellaan.
Versot ovat kaksivuotisia. Satoa tuottaneet versot poistetaan syksyllä ja uusia versoja harvennetaan keväällä. Jos lajike on pystykasvuinen, siihen jätetään versoja noin 25 sentin välein. Köynnöstävällä lajikkeella satoversoja voi olla 10-15 kpl.
Elo-syyskuussa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella talvehtimisen parantamiseksi. Jänissuoja kannattaa pitää kasvin ympärillä koko vuoden.
Karhunvatukkaa käytetään mm. tuoremarjana, leivosten koristelussa, hilloissa, smoothieissa, mehuissa ja likööreissä. Karhunvatukan lehdistä saa aromaattista teetä.