Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Joulutähti

(Julstjärna)

Euphorbia pulcherrima

Joulutähti Joulutähti Euphorbia pulcherrima Pinkki joulutähti tähtilatva joulutähti punainen

Joulutähti eli tähtilatva on tyräkkikasvien heimoon kuuluva kasvilaji. Laji on kotoisin Väli-Amerikasta ja se on Suomessa tuttu jouluisena ruukkukukkana. Joulutähden väreistä suosituimpia ovat tummanpunainen ja punainen, mutta myös valkoiset ja vaaleanpunaiset lajikkeet ovat nostaneet suosiotaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Talvi

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Joulutähti Joulutähti Euphorbia pulcherrima Pinkki joulutähti tähtilatva joulutähti punainen

Kasvin varsinaiset kukat ovat vaatimattomia keltavihreitä pallukoita suojuslehtien keskellä. Suojuslehtien alapuolella ovat suipot väritykseltään tummanvihreät lehdet. Luonnollisessa kasvuympäristössään joulutähti kasvaa pensasmaisena aina usean metrin korkeuteen. Huonekasviksi jalostettu joulutähti voi yltää aina 40-50cm korkeuteen. Valikoimissa on rungolliseksi kasvatettuja muotoja. Väreistä perinteisimpien lisäksi löytyy kirjavia, oransseja, vaaleankeltaisia, sitruunankeltaisia, kanelinruskeita ja nykyään myös värjättyjä kasveja. Lyhyenpäivänkasvi, joten kukkiakseen se tarvitsee 6–8 viikon jakson, jolloin päivän valoisa aika ei saa ylittää kymmentä tuntia.

Joulutähti viihtyy kirkkaassa valossa, mutta suorasta paahteesta se ei pidä. Ihanteellinen lämpötila päivisin 18-22 astetta, öisin 10-18 astetta. Liian lämpimässä suojuslehdet haalistuvat. Se ei siedä kylmää ja lyhytkin aika viileässä aiheuttaa lehtien pois varisemisen.

Kasvi on syötynä paikallisesti ärsyttävä. Sen erittämä maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ärsytystä iholle tai silmiin.

Joulutähti pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Kädenlämpöinen vesi on parasta. Liiasta kastelusta se ei pidä, litimärkä multa saa juuret mätänemään sekä lehdet kellastumaan ja putoamaan. Kukinta-aikana kasvi ei kaipaa lannoitusta.

Kasvi sijoitetaan lämpimään paikkaan ja esimerkiksi tuuletusikkunoiden läheisyyttä vältetään.

Joulukukkana sitä usein säilytetään vain parhaan kautensa ajan, jonka jälkeen se hävitetään. Joulutähdestä voidaan kuitenkin kasvattaa näyttävä viherkasvi. Muutamalla niksillä se voidaan myös saada värittämään suojuslehtensä uudelleen.

Joulukauden jälkeen suojuslehtien lakastuttua voidaan joulutähti siirtää sopivan viileään paikkaan, jossa sitä kastellaan niukasti kevääseen asti. Keväällä kasvi kastellaan kunnolla kosteaksi ja istutetaan uuteen Kekkilä Kukkamultaan.  Samalla voidaan leikata varret n.10cm pituisiksi. Kasvukaudella joulutähteä lannoitetaan miedolla Kekkilä Kasviravinteella n.2 viikon välein kunnes versot puhkeavat ja suojuslehdet ovat kehittyneet.

Kukkia ja värillisiä suojuslehtiä kehittyy jouluksi vain, jos joulutähti saa syksyllä, lokakuusta lähtien yön pimeyttä vähintään 12-14 tuntia vuorokaudessa noin 8 viikon ajan. Kasvi peitetään tarvittaessa öiden ajaksi.

Joulutähti kestää myös leikkokukkana, ja sitä voi käyttää erilaisissa jouluisissa asetelmissa. Kun varren pää poltetaan, maitiasvuoto estyy.

Etsi