Huonekasvit
Isoanopinkieli
(Svärmors tunga)
Sansevieria trifasciata
Isoanopinkieli eli anopinkieli on helppo huonekasvi, joka viihtyy melkein paikassa kuin paikassa. Anopinkielellä on miekkamaiset, teräväreunaiset ja -kärkiset lehdet. Lehtien väri ja kirjavuus vaihtelee monimuotoisesti eri vihreän sävyjen kirjossa.
Veden tarve:
Vähäinen
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
20-100 cm
Värit:
Limenvihreä Valkoinen Vihreät lehdet Moniväriset lehdet
Kukinta-aika:
Kevät
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Multa:
Lannoite:
Isoanopinkieli on kotoisin Länsi-Afrikasta. Anopinkielellä on pitkät nahkeat ja miekkamaiset lehdet, jotka kasvavat suoraan paksusta juurakosta ja kasvualustasta ylöspäin. Lehdet ovat noin 4-6 cm leveät. Anopinkieli kasvaa yleensä noin 80 cm korkeaksi, mutta voi kasvaa yli metrinkin mittaiseksi. Anopinkieli kukkii vain harvoin, mutta voi sen tehdä, jos saa kesällä riittävästi valoa riittävän pitkän ajan.
Kukkiessaan kasvattaa juurakkoonsa kukkavarren, johon puhkeaa pieniä vihertävänvalkoisia kukkia. Kukat kasvavat kukkavarressa terttumaisesti. Kukat erittävät erittäin tahmeaa mettä, jonka tuoksu on voimakas ja hyväntuoksuinen.
Isoanopinkieli sietää lähes kaikkia valo-olosuhteita, mutta nauttii eniten kirkkaasta valosta. Se kestää melko hyvin myös suoraa paahdetta kunhan pysyy kosteana. Valon määrä vaikuttaa lehtien väritykseen. Lehtien väri haalistuu liian vähäisessä valossa. Anopinkieli menestyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta pitää lepokautena myös viileämmästä, n. 15-18 asteen, tilasta.
Isoanaopinkieli viihtyy hiekkaisessa mullassa, joten se istutetaan Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan tai Kekkilä Viherkasvimultaan. Anopinkielet kasvavat kauneimmin ahtaassa ruukussa. Istutusaika on yleensä maaliskuu. Pystykasvuiset lajit istutetaan uudelleen viimeistään silloin, kun ne täyttävät koko ruukun. Mullanvaihtoa voi lykätä vähentämällä vanhoja lehtiä.
Isoanopinkieltä kastellaan kohtuullisesti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Sopiva kasteluväli, kasvin sijoituksesta ja koosta riippuen, on noin kaksi viikkoa. Liiallista kastelua pitää välttää, koska se voi mädättää juuret. Matalia lajikkeita ei saa kastella lehtiruusukkeiden suppiloihin. Anopinkieli voi sietää kuivuutta jopa viikkojen ajan. Anopinkieltä lannoitetaan kerran tai pari kertaa kuukaudessa miedolla Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella keväästä syksyyn.