Sipulit ja mukulat
Hyasintti
(Hyacint)
Hyacinthus orientalis
Hyasintti eli tuoksuhyasintti on joulutähden ohella suosituin joulunajan kukkamme. Kukat ovat tavallisimmin violetteja, mutta on myös sinisiä, valkoisia, vaaleankeltaisia, tummanliloja ja punaisia hyasintteja. Hyasintin käyttö leikkokukkana on yleistynyt Suomessakin.
Veden tarve:
Vähäinen
Valon tarve:
Puolivarjo
Korkeus:
20-30 cm
Värit:
Punainen Oranssi Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Kevät, Talvi
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Multa:
Lannoite:
Hyasintti on sipulikasvi, jonka läpimitta on 3-7 cm. Sen lehdet ovat pitkänomaiset, 18-35 cm pitkät ja 1-3 cm leveät ja pinnalta pehmeät. Pystysuorassa kukintovarressa on 2–50 kukkaa, jokaisessa kuusi terälehteä. Lajikkeissa on sekä yksinkertaisia että kerrottuja kukkia. Hyasintteja on yli 2 000 lajiketta. Hyasintissa on miellyttävä tuoksu, mutta se saattaa aiheuttaa allergiaa.
Hyasinttia käytetään Suomessa pääasiassa joulukukkana, mutta se viihtyy myös puutarhassa kevätkukkijana. Hyasintti kestää sisäkukkana pidempään, kun sen sijoittaa hajavaloon. Puutarhakasvina se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Hyasintin sipulit istutetaan 10-15 cm syvyyteen syys-lokakuun vaihteessa. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä, joten kasvupaikkaa voi parantaa Kekkilä Hiekoitus- ja puutarhamurskeella tai Kekkilä Ruukkusoralla ja Kekkilä Puutarhamullalla.
Kun hyasintteja hyödetään itse sipuleista jouluksi, on tärkeää valita oikeanlainen sipuli. Jouluksi kukkaan ehtivien sipuleiden täytyy olla lämpökäsiteltyjä. Puutarhaan tarkoitetut sipulit kukkivat vasta keväällä. Hyasinttisipuleiden istutusaika jouluksi on syyskuussa. Sipuleita myydään puutarhamyymälöissä ja tavarataloissa. Mullaksi sopii Kekkilä Viherkasvimulta. Sipulin istutetaan siten, että sipuli jää selvästi näkymään mullan pinnan yläpuolelle.
Nuppuinen hyasintti avautuu täyteen kukintaan noin viikossa. Jotta kukinta säilyisi pitkään, kannattaa se siirtää yöksi viileään.
Hyasinttia kastellaan maltillisesti, jotta sen varsi ei venyisi liiaksi. Jos varsi pääsee venymään, voi sen tukea tukikepillä tai leikata maljakkoon leikkokukaksi kylmään, niukkaan veteen. Lannoitusta sisällä kukkiva hyasintti ei tarvitse.
Ruukkuhyasintin sipulin voi kukinnan jälkeen kuivata ja istuttaa seuraavana syksynä ulos puutarhaan. Puutarhassa hyasintti tarvitsee kukinnan aikana ja lehdessä ollessaan runsaasti ravinteita kerätäkseen voimaa kookkaaseen sipuliin seuraavaa kukintaa varten. Hyasinttia lannoitetaan tällöin Kekkilä Kukkasipuliravinteella. Talveksi istutuskohta kannattaa suojata havuin tai Kekkilä Luonnonturpeella.
Kun hyödetään hyasintteja jouluksi, multa kastellaan istutuksen jälkeen ja ruukku viedään pimeään ja viileään, n. 7-10 asteeseen. 9 viikon kellarikasvatuksen aikana istutuksia voi kastella, jos multa näyttää kuivalta. Kun sipulista kasvava uusi alku on 4-6 cm pitkä, ruukku otetaan valoon huoneenlämpöön. Kastelu saa olla niukkaa. Hyasintti kukkii noin 3 viikon kuluttua.