Huonekasvit
Eukalyptus eli kuumepuu
(Eukalyptussläktet)
Eucalyptus (Eucalyptus gunnii, hopeaeukalyptus)
Eukalyptus eli vanhalta nimeltään kuumepuu on harmaa- ja tuoksuvalehtinen puuvartinen kasvi, joka on tuttu kukkakauppojen leikkovihreänä. Eukalyptus menestyy myös pensasmaisena huonekasvina ja kesäisin puutarhassa. Ruukkukasvina kasvatetaan yleisimmin pyöreä- ja pienilehtistä hopeaeukalyptusta.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
30-80 cm
Värit:
Punainen Valkoinen Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet
Kukinta-aika:
Läpi vuoden
Eukalyptusten suku, johon kuuluu ainakin 700 erilaista lajiketta, sisältää monia erimuotoisia ja -kokoisia kasveja. Kasvi on kotoisin kotoisin Australiasta ja Tasmaniasta, jonka kansallispuu se on. Monille tuttu näky on luontokuvien eukalyptuspuissa ruokailevat koalat, jotka kelpuuttavat lähes yksinomaan vain tämän kasvin lehdet, kaarnan ja versot ravinnokseen.
Se on nopeakasvuinen, suorarunkoinen ja sopeutuvainen kasvi ja sitä onkin istutettu ympäri maailmaa moniin tarkoituksiin: puutavaraksi , tuulensuojaksi ja isojen tilojen koristepuuksi. Kasvi haihduttaa paljon vettä ja muodostaa syvälle ulottuvat juuret, joilla se imee vettä syvältä maaperästä. Sitä onkin käytetty kuivattamaan soita, joissa moskiittohyttyset lisääntyvät.
Vanha nimi kuumepuu tulee kasvin lääkinnällisestä arvosta: lehtien sisältämä eukalyptusöljy on antiseptista ja rentouttavaa ja sitä on käytetty esimerkiksi kuumelääkkeissä. Raikkaan tuoksuista öljyä käytetään myös maustamiseen.
Leikkokukkana eukalyptus on suosittu sekakimppujen leikkovihreänä, sellaisenaan maljakossa sekä kranssimateriaalina. Huonekasvina se on minimalistisena trendikäs ja harmaa sävytys sopii skandinaaviseen tyyliin. Tuoksuva eukalyptus raikastaa huoneilmaa. Puutarhassa eukalyptus kannattaa istuttaa ruukkuun, jolloin se on helppo siirtää sisälle talvehtimaan. Kukkapenkeissäkin se tosin paikoin voi olla hyödyllinen, sillä sen tuoksuvat oksat karkottavat muurahaisia.
Eukalyptuksella on nelisärmäinen pysty runko. Ruodittomat, herttakantaiset lehdet ovat parittain ristissä. Ne voivat olla ovat 2-7 cm leveitä ja 2-20 cm pitkiä lajikkeesta riippuen. Kaikki lajikkeet ovat ainavihantia. Luonnossa kaikkein suurikasvuisimmat lajikkeet voivat kasvaa jopa 80–90 metrin korkuisiksi. Huonekasvit ovat yleisimmin 30-60 cm korkeita. Viihtyessään eukalyptus kasvaa nopeasti pari metriseksi huonekasviksi, jollei sitä latvota. Lehtiä ja nuorta versoa peittää siniharmaa, tuoksuva vahakerros. Eukalyptus kukkii kermanvalkoisin, valkoisin tai punaisin, tupsumaisin kukin.
Eukalyptus viihtyy valoisalla paikalla. Huonekasvina se tarvitsee talviaikaan kasvilampuista saatavaa lisävaloa. Kasvien valaisuun sopii esimerkiksi Kekkilä Vihervalaisin. Eukalyptus menestyy huoneenlämmössä, mutta mikäli talviaikaan se ei saa lisävaloa, kannattaa se sijoittaa viileämpään tilaan. Ulkona kesän kasvanut eukalyptus siirretään ajoissa sisälle valoisaan ja viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan talvehtimaan. Eukalyptus säilyttää lehtensä ympäri vuoden.
Eukalyptus viihtyy happamahkossa mullassa. Kotiin tuotaessa kasvin kasvatusturve kannattaa vaihtaa heti tuoreeseen Kekkilä Kukkamultaan. Koska eukalypsuksella on vahva juuristokasvu, mutta se ei pidä liiemmin uudelleenistutuksesta, kannattaa se istuttaa samantien suurehkoon ruukkuun. Ruukun pohjalle laitetaan muutaman sentin kerros Kekkilä Ruukkusoraa salaojitukseksi. Jatkossa ruukkukoko vaihdetaan suurempaan tarpeen vaatiessa keväisin. Vaikka eukalyptuksen kasvuvaatimukset ovat yksinkertaisia, ilmastomme ja etenkin valo-olosuhteemme poikkeavat sen luontaisesta kasvupaikasta niin paljon, että kasvin useamman vuoden elossa pitäminen voi olla haasteellista.
Ruukkukasvina kastellaan kerralla kunnolla niin, että multa kastuu läpikotaisin. Mullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Liiallinen kuivuus liian usein tai liian pitkään saa lehdet käpertymään. Talvella kasteluväli saa olla pidempi kuin kasvukaudella. Etenkin viileämmässä paikassa kasvu pysähtyy talveksi ja liikakastelua on varottava. Sopeutuvaisena kasvina se kestää silloin tällöin sekä kuivumista että liikakastelua, mutta ei pitkäkestoisesti.
Kasvukaudella lannoitetaan Kekkilä Kukkaravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella kerran viikossa. Talvisin kasvia ei lannoiteta.
Kasvi haaroittuu jonkin verran luontaisesti, mutta jos haluaa pensasmaisen kasvin, se kannattaa latvoa ensin 20cm ja sitten 40 cm korkeana. Näin nopeakasvuinen kasvi saadaan lisäksi pysymään sopivan korkuisena huonekasvina.
Uudelleenistutus tehdään keväisin, mieluiten kerralla kookkaaseen ruukkuun, sillä eukalyptus viihtyy mielellään aloillaan. Alkuvaiheessa kookkaassa ruukussa kastelussa kiinnitetään huomiota ylikastelun vaaraan: multa saa kuivahtaa kohtuullisesti kasteluiden välillä.
Pyöreälehtisen ohella toinen suosittu leikkoeukalyptuslaji on kookkaampilehtinen tuhkaeukalyptus (E. Cinerea), ’Populus’-lajikkeella on rennommat varret ja lehtiruodit, soikeampi ja harmaa tai punertavanharmaa lehti ja oksissa usein nuppuja ja marjoja.