Hyppää sisältöön

Yrttitarha kattojen katveessa

Inspiroiva, helppohoitoinen ja hyödyllinen vihernurkkaus on perustettu vähäeleisesti parvekkeelle kaupunkiympäristöön. Viherlaatikkoon ja suuriin ruukkuihin istutettu tuoksuva nurkkaus kasvaa tyylikkäänä kuin salassa kattojen tasalla.

Kasveja maun ja valon mukaan

Kun parvekeistutus rakennetaan syötävien kasvien perusteella, kasvit valitaan paitsi olosuhdevaatimusten, myös lempimakujen mukaan. Pienessäkin tilassa yrteistä kasvaa satoa sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Parvekkeen kasvilajeja valittaessa kiinnitetään huomiota tilan valoisuuteen ja suojaisuuteen.

Yrttitarha kukoistaa parhaiten valoisalla ja lämpimällä parvekkeella tai terassilla. Puuvartiset hyötykasvit, kuten hillittykasvuiset omenapuulajit, tuovat ryhtiä ja pitkäkestoista koristeellisuutta tilaan. Hedelmäpuut ja marjapensaat viihtyvät yrttien seurassa samankaltaisissa kasvuoloissa suurissa ruukuissa. Ryhmän jatkeeksi tuodaan sisältä kesän ulkona viihtyviä huonekasveja, jotka usein saavat ulkokauden aikana runsaasti elinvoimaa talven varalle.

Kekkilä Viherlaatikon reilussa multatilassa yrttien hoito helpottuu, kun pienten ruukkujen yksittäiskastelulta vältytään ja kasvien ravinnetasapainokin pysyy paremmin hallussa.  Paahteisina kausina ryhmää voi varjostaa osan päivästä näppärästi esimerkiksi aurinkovarjolla. Jos kesävieraaksi eksyy alituisesti pilvilautta, yrttien kasvua voidaan tehostaa Kekkilä Vihervalaisimen tarjoamalla keinovalolla. Vihervalaisimella satokautta voidaan myös jatkaa ulkona syksyn saapuessa, valon vähetessä.

 

Parvekepuutarhan kasvit

Viherlaatikon taustalle on istutettu reheväkasvuinen, valkokukkainen minttu, jota voi hyödyntää koko kesän ajan jäätelöannosten, leivosten ja kesäisten juomien mausteena ja koristeena. Jatkuva sadonkorjuu ja latvominen tuuheuttaa yrtin nopeasti runsaaksi ja kookkaaksi kasviksi.  Mintun vierelle on istutettu  sitruunaruoho, joka on suosittu itämainen maustekasvi. Mintun edessä rönsyilee useampi timjamin taimi, jotka ovat jo ehtineet kukkaan. Timjamin vieressä viihtyy kirjavalehtinen salvia. Mintun, timjamin ja salvian lehtiä kannattaa tuorekäytön ohella kerätä talteen koko kasvukauden ajan. Ne säilyvät hyvin joko kuivattuna tai pakastettuna.

Viherlaatikon vierellä kohoaa ruukkuun istutettu koristeomenapuu, jonka hedelmiä voi hyödyntää omenahillotalkoissa timjami- ja salviamausteisissa hillokkeissa ja chutneyssa. Omenan ja mintun liitto on hilloissa raikas ja tuttu maku. ’Dolgo’-lajikkeen pienet omenat värjäävät hillon kauniin punaiseksi.

Maan eteläosissa hedelmäpuut saattavat talvehtia useammankin talven suureen ruukkuun istutettuna, kunhan huolehtii, ettei multatila ole pakkasten tultua kovin märkä. Saviruukussa kasvaa tuuhea tuoksupelargoni, joka on siirretty kesäksi sisältä ulos. Kun kasvien lehtiä koskettelee, niistä leviää aromaattinen, sitruunainen tuoksu, joka karkottaa kesäiltojen hyttyset.

 

Miten teen istutuksen?

Viherlaatikon pohjalle levitetään kerros Kekkilä Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Yrtit ja hyötykasvit viihtyvät Kekkilän luonnonmukaisessa Yrttimullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin 50 litraa. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon hyötykasveja kastellaan tasaisesti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Kastelun voi erilaisten yrttien istutuksessa annostella reheväkasvuisten ja isompilehtisten lajien, kuten piparmintun ja salvian juurelle.  Kosteus leviää mullassa tasaisesti timjamille ja sitruunaruoholle. Viherlaatikon kyljissä olevat ilmareiät varmistavat osaltaan juuriston hapensaantia. Jos rei’istä näkyy tihkuvan kosteutta, on se merkki siitä, että pohjan vesitila on täynnä ja kasteluissa kannattaa pitää taukoa.

Ravinteita ja valoa

Pilvisinä kausina ja syyskesän pimenevinä hetkinä yrttien kasvua voidaan nopeuttaa ja jatkaa Vihervalaisimen tarjoamalla lisävalolla. Vihervalaisimen voi kiinnittää Viherlaatikkoon. Kun lämpötila laskee syksyllä matalaksi, siirretään Viherlaatikko sisätiloihin, joissa yrttien kasvukausi jatkuu.

Lisävalo Vihervalaisimalla tarjoaa keinoauringon yrttien menestymiseen talven ajaksi. Yrttejä ja hyötykasveja lannoitetaan miedolla Kekkilän  Kasviravinne-liuoksella. Jatkuvasti satoa tuottavia yrttejä voi lannoittaa sisällä myös pimeään aikaan.

Näitä tarvitset

Etsi