Kierrätetyn muovin saatavuus on viime vuosina parantunut. Siksi myös Kekkilän perinteisiä, jo 80-luvulta saakka valmistettuja mökkikompostoreja on nyt voitu alkaa tehdä kierrätysmuovista.
Kekkilän kompostointi- ja kierrätystuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Janne Kanervo kertoo, että tämä kuvaa isoa muutosta, joka yhteiskunnassa juuri nyt tapahtuu.
”Kaikki haluavat olla mukana kiertotaloudessa. Markkinoilta tulee painetta kierrätetyille materiaaleille, ja raaka-aineiden toimittajilla on jo tarjolla erilaisia kierrätysmateriaaleja. Tällainen muutos on vaatinut kaikilta aikaa ja työtä. Kierrätysraaka-aineiden hyödyntäminen on edellyttänyt tuotantoketjujen kypsymistä ja rakentumista uudella tavalla – neitseellisillä raaka-aineilla toimiminenhan on paljon suoraviivaisempaa kuin kierrätysvirtojen käyttäminen. Käytännössä koko markkinalogistiikka on muotoutumassa uudelleen.”
Monenlaista muovia
Kekkilän mökki- ja puutarhakompostoreja saa sekä mustana että vihreänä. Musta on kokonaan kierrätysmuovia, vihreä puoliksi.
”Mustan kierrätysmuovin saatavuus on kaikkein paras, sillä eriväriset muovit sekoittuvat kierrätysvirroissa ja tummia värejä on siksi helpompi valmistaa. Vihreässä kompostorissamme ulkopinta on neitseellistä muovia ja sisäosa taas mustaa kierrätettyä muovia”, Kanervo kertoo.
Kompostorissa on myös lämpöeriste, joka on sekä mustassa että vihreässä kompostorissa kierrätettyä muovia. Eriste tehostaa kompostoitumista etenkin varhain keväällä ja myöhään syksyllä.
Kierrätykseen soveltuvaa muovia syntyy sekä teollisuudessa prosessien hukkamuovina että kuluttajien käyttämistä pakkauksista. Teollisuudesta saatavaa muovia on ollut helpompi kierrättää, sillä se on tasalaatuista ja samaa muovilaatua saadaan usein isoja eriä. Sen sijaan kuluttajilta kerätyn muovin kierrätysaste on sekä Suomessa että maailmalla on ollut vielä varsin alhainen, mikä johtuu esimerkiksi muovivirtojen likaisuudesta ja hankalasti kierrätettävien monikerrospakkausten yleisyydestä.
Kekkilän pyöreät kompostorit tehdään teollisuuden sivuvirtamuovista. Koska myös kuluttajilta kerättyä muovia on tärkeää saada kiertoon nykyistä enemmän, on Kekkilä suunnannut runsaasti resursseja myös siitä valmistettavien tuotteiden kehittämiseen. Kekkilässä on työn alla esimerkiksi erilaisten kuluttajilta kerätystä muovista valmistettujen raaka-aineiden, valmistustekniikoiden ja suunnitteluratkaisujen testaaminen sekä kumppanuuksien rakentaminen tällaisten tuotteiden toimitus- ja myyntiketjujen toteuttamiseksi.
Pitkäikäinen tuote on ympäristöteko
Kierrätetystä muovista tehtyjen tuotteiden valmistus on osa Kekkilän laajempaa kiertotaloustoimintaa, jossa halutaan vähentää painetta luonnonvarojen liikakäytölle kiertotalouden mukaisin keinoin.
Kiertotaloudessa raaka-aineet halutaan pitää kierrossa suunnittelemalla tuotteista pitkäikäisiä, kierrätyskelpoisia tuotteita ja hyödyntämällä kierrätettyjä materiaaleja.
Kekkilä hyödyntää kierrätettyjä muoveja kompostoreiden lisäksi tuotepakkauksissa. Vastuullisuuslupauksenaan Kekkilä on sitoutunut nostamaan kierrätysmuovin osuuden tuotepakkauksissa 80 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä. Kekkilä on alan edelläkävijänä tuonut 100 prosenttisesta kierrätysmuovista valmistetut lannoitepakkaukset puutarhaharrastajien saataville jo muutama vuosi sitten, ja työ jatkuu nyt multapussien kanssa.
”Kävimme tutustumassa muovin kierrätyslaitokseen ja silloin keksimme muuttaa multapakkausten sisäpinnan värisävyn mustasta harmaaseen. Nyt multapakkausten täydellinen kierrättäminen on mahdollista” Kekkilän valikoimapäällikkö Minka Mannerla kertoo. Muu ala on seurannut perässä. Kekkilän vastuullisuuteen painottuvassa uudessa Kekkilä Kestävä+ tuotesarjassa koko multapussin väri on harmaa. Näin pystyttiin kasvattamaan kierrätysmuovin osuutta jopa 97 prosenttiin.
”Meille Kekkilässä vastuullinen kehityssuunta on hyvin tärkeää, ja käytämme paljon aikaa niin vastuullisempien pakkausten kuin tuotteidenkin ideointiin, tuotekehitykseen ja testaukseen” Minka Mannerla jatkaa. Kekkilä myös etsii jatkuvasti uusia tapoja lisätä kierrätysmateriaalien osuutta tuotteiden valmistuksessa ja olemme olleet ensimmäinen valmistaja Suomessa, joka tekee puutarhatuotteita 100 prosenttisesta kierrätysmateriaalista.
Muovituotteita valmistetaan maailmassa niin paljon, että kierrätyksen lisäksi myös muovin käyttöä täytyy vähentää, jotta ympäristökuorma pienenee. Kekkilä on esimerkiksi ohentanut muovipakkauksia vähentäen näin pakkauksiin tarvittavan muovin määrää. Kekkilän puutarha- ja mökkikompostoreissa muovin vähentäminen näkyy ennen kaikkea suunnittelussa: Kompostorit on suunniteltu kestäviksi ja pitkäikäisiksi, ja kompostorin osia kuten ilmaventtiilejä ja kompostorin kansia voi tarvittaessa ostaa varaosina tarvitsematta uusia koko tuotetta.
Entä voiko kompostorin myös palauttaa takaisin kiertoon, kun se lopulta tulee käyttöikänsä päähän?
Periaatteessa kyllä. Kompostorin ulkokuori, sisäpinta ja näiden välissä oleva eriste ovat kaikki samaa muovilaatua, polyeteeniä. Tällaisten monomateriaalisten tuotteiden kierrättäminen on mahdollista, sen sijaan useista eri materiaaleista ja materiaalikerroksista valmistetut muovituotteet eivät ole mekaanisesti kierrätettävissä.
Käytännössä muille kuin pakkausmuoveille ei kuitenkaan ole olemassa kattavaa kierrätysinfraa, joten kierrätettävyyden merkitys on tällä hetkellä rajallinen. Kiertotalouden edetessä Suomessa suurin harppauksin ja järjestelmien jatkuvasti kehittyessä voi tilanne muuttua kaikkien muovituotteiden kierrätyksen osalta, ja siksi Kekkilän tuotekehityksessä huomioidaan tuotteiden kierrätettävyys myös elinkaaren loppupäässä. Tällä hetkellä tuotteistuksen pääpaino on kuitenkin pitkäikäisissä tuotteissa, kierrätysraaka-aineissa, vastuullisessa tuotannossa ja täysin kierrätettävissä pakkauksissa.
Juttusarjassa kerromme, kuinka Kekkilä toteuttaa kiertotaloutta. Tässä sarjan ensimmäisessä osassa suurennuslasin alla on elämän eliksiiri, multa. Pohdimme, mitä kestävä multa oikein on ja kerromme, mistä me nyt kasvualustoja teemme.
Lue juttusarjamme 1. osa: Kekkilä pienentää ympäristökuormaa kiertotalouden mukaisilla tuotteilla
ja 2. osa: Kiertävä kivi ei sammaloidu – Kiertotaloudessa yhteistyö tuo voimaa