Hyppää sisältöön

Tomaattien kasvatus kasvihuoneessa – Karinin puutarha

Inkoolaisen kuvataiteilija Karin Björklund-Rissasen puutarhassa on tomaateille ikioma kasvihuone, jonka suojissa viljellään makeita tomaatteja monessa värissä ja koossa.

Tomaattien kasvatus alkaa varhain

Kun helmikuu koittaa, on Karin Björklund-Rissasella jo taimimulta, taimiruukut ja siemenpussit ahkerassa käytössä. Viherhuoneen pöytä täyttyy taimiruukuista, joihin Karin sujauttaa tottuneesti siemenet. Vakiokasvi esikasvatuksessa on tomaatti. Taimia kertyy yllin kyllin, jopa tuttaville jaettavaksi.

Black Cherry tomaatti, tomaattien kasvatus kasvihuoneessa

’Black Cherry’ on makea kuin karamelli, kun saa reilusti auringonvaloa.

”Tomaatin siemenet kylvän hyvissä ajoin, mutta kuitenkin yritän vähän malttaa, jotta pystyn vaalimaan ja hoitamaan taimia ja saan ne hyväkuntoisina kasvatettua kasvihuoneeseen. Jos liian varhain aloittaa, kasvaa taimista helposti pitkiä ja honteloita ja yhteiselo sisällä on hankalaa, vaikka minulla onkin kasvatukseen mukavasti tilaa ja valoa.”

Omia taimia kasvattamalla Karin myös pääsee talvitunnelmista vihreyden pariin. Pitkä talvi tuntuu kesää ja lämpöä rakastavasta Karinista tuskaisen pitkältä ja pimeältä, mutta taimia kasvattaessa voi jo aistia tuulahduksen tulevasta, nimittäin tomaatin tuoksusta ja muhkeasta sadosta.

Tomaatit kasvihuoneessa

Puutarhan ilo syntyy tekemisestä ja kokeiluista. Maukkaat maut ovat iso bonus.

Kevät kuluu taimia kasvattaessa, mutta vähitellen on aika karaista taimia ja lopulta istuttaa paikoilleen. Kun lämpötila pysyttelee +10 asteen tietämillä, siirtää Karin taimet kasvihuoneeseen. Aiemminkin tekisi mieli, mutta tomaatti on arka viileydelle ja sen kasvu voi hidastua, jopa pysähtyä lämpötilan laskiessa alemmas.

Oma tomaattitupa

Karinin puutarha on rinnepuutarha, jossa kallio on osittain lähellä maanpintaa. Varsinainen keittiöpuutarha on valoisalla paikalla etelään viettävällä rinteellä. Tontin maaperästä ja kaltevuudesta johtuen on ollut vaikea löytää paikkaa yhdelle kookkaalle kasvihuoneelle. Myös viljelyinto on kasvanut, ja innostuksen myötä on pihalle hankittu lisää viljelypaikkoja. Kallioisen rinnepihan ratkaisuksi Karin pystytti miehensä Ilkan kanssa tontille ensin yhden kasvihuoneen. Kun tila loppui kesken, oli hankintalistalla toinen kasvihuone ja lopulta kolmas.

Tomaattien kasvatus kasvihuoneessa

Valoa ja lämpöä riittää etelään viettävän rinteen kasvihuoneessa. Loppukesällä ja alkusyksyllä tomaatteja saa poimia kasvarista miltei joka päivä.

”Hajavalon paikalla sijaitseva kasvihuone on varattu kurkuille, aurinkoisimmalla paikalla oleva tomaateille, jotka rakastavat lämpöä ja valoa. Chilit ja paprikat saavat paikkansa yläpihan kasvarissa, jonne sisällä talvetettavat chilit on helppo kantaa.”

Tomaatit kasvihuoneessa

Tomaatti rakastaa ravinteita, aurinkoa ja lämpöä. Mitä aurinkoisemmalla paikalla tomaatit saavat kasvaa, sitä makeampia ja mehukkaampia niistä kypsyy.

Yellow Pearshape päärynätomaatti

’Yellow Pearshaped’ on keltainen päärynätomaatti, joka tekee nimensä mukaisesti päärynän muotoisia ja mehukkaita pieniä tomaatteja.

Hyvään multaan ja hoitoa

Karinin kasvihuoneiden viljelylaatikot on tehty kosteutta kestävästä filmivanerista. Laatikot on tehty maavaraisena kehikkona. Syvyyttä laatikoissa on polveen asti, jotta työskentely sujuu ergonomisesti, mutta laatikossa on myös tarpeeksi tilaa mullalle. Multa uudistetaan ja parannetaan vuosittain, sillä tomaatti on ravinnesyöppö.

”Tuntuu aika juhlavalta, kun taimet saa istuttaa kasvihuoneen multaan ja kasvihuoneen täyttää auringon lämmittäessä mullan ja tomaatin taimien tuoksu. Taimia istuttaessa sujautan vielä ravinteet istutuskuopan pohjalle ja sitten kastelua ja hoitoa, jotta taimi juurtuu”, kiteyttää Karin.

Tomaatit kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa tomaatti hyötyy pölytysavusta, joten kukinnan aikaan kannattaa tomaatin runkoa vähän tärisyttää tai avittaa pölytystä vaikka vesivärisiveltimellä.

Karin kastelee tomaatit miltei joka päivä, kun etelärinteen kasvihuoneeseen tulee lämmin. Stressille ei ole tässä puutarhassa sijaa, eikä tekeminen tunnu työltä.

”Ehkä korkeintaan syksyn tullen voi ehkä vähän into laantua, kun säät viilenevät, mutta auringon paistaessa puutarhassa on yhtä juhlaa. Aika usein minulla on täällä niin sanotusti draivi päällä. Pihalla voi vierähtää aika kellon ympäri. Käyn napsimassa runkotomaateista varkaita, siistin kasvustoa ja sidon tomaatteja, jotta korkeat runkotomaatit saavat tarvitsemansa tuen.”

Tomaatit kasvihuoneessa

Karinin kasvihuone on täynnä tomaatteja. Loppukesää kohti Karin harventaa kasvustoa ja latvoo korkeaksi kasvavat runkotomaatit, jotta kasvihuoneessa on tilaa myös kulkea.

Karin sitoo ja tukee tomaatit narun avulla kasvihuoneen kattorakenteisiin. Tomaattien väliin mahtuu hyvin kasvattamaan basilikaa, joka on tomaatille oiva makupari ja hyvä kasvikumppani. Nurmikon ajosta kertyvää silppua Karin levittää tomaattien juurelle katteeksi, jotta nurmisilppu pidättää aurinkoisella paikalla mullassa kosteutta, ravitsee maata ja ehkäisee rikkakasvien invaasiota.

Satoa soosiin, salsaan ja ketsuppiin

Karin viljelee kasvihuoneessa eri lajikkeita, jotta lautasella on väriä ja muotoja, mutta myös makuvivahteita. Tomaateissakin on eroa. Kasvihuoneen tomaattisato on ahkerassa käytössä. Satoa napsitaan tuoreeltaan kasvihuoneesta, mutta Karin tekee omista tomaateista myös pastakastikkeita, keittoja, salsaa ja chutneyta.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

Eri lajikkeista saa väriä ja makua tomaattisalaattiin. Karin on juuri poiminut ’Black Indigo’, ’Aunt Ruby’s German Green’, ’Moneymaker’ ja ’Black Cherry’ –tomaatteja.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

Indigo Rose herättää huomiota tummanpuhuvalla värityksellä. Hedelmä on raakana vihreän, violettiin ja mustahkoon värittyvä, mutta kypsyttyään saa punamustan, tumman värityksen.

”Enimmäkseen viljelen runkotomaatteja, olivat ne sitten pieniä kirsikkatomaatteja tai muhkeita pihvitomaatteja. Erityisen makeaksi ja meidän suosikiksi on ehkä noussut ’Black Cherry’. Tuttu ja perinteinen ’Moneymaker’ on satoisa, mutta on hauska aina kokeilla uusia lajikkeita. Tänä vuonna kokeilussa oli vihreä pihvitomaatti ’Aunt Ruby’s German Green’. Jännä tomaatti, joka on todella kypsänä vihreä. Malto on miltei neonvihreä. Ehkä vähän tuli emmittyä, milloin vihreä tomaatti oli oikeasti kypsä. En syö kaupan tomaatteja ollenkaan, niiden maku on niin kaukana noista itse kesällä kasvatetuista.”

Black Cherry tomaatti, tomaattien kasvatus kasvihuoneessa

’Black Cherry’ on tumma kirsikkatomaattilajike, joka on Karinilla osoittautunut maukkaaksi ja tuottoisaksi lajikkeeksi.

Pihvitomaatti

’Aunt Ruby’s German Green’ on vihreä pihvitomaatti, jolle voi kertyä kokoa ja painoa miltei puolen kilon verran.

Tomaatin eri lajikkeita, tomaattien kasvatus kasvihuoneessa

Tomaatit vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas: ’Aunt Ruby’s German Green’, ’Moneymaker’, ’Black Russian’, ’Indigo Rose’, ’Tigerella’ ja ’Black Cherry’

Gardenberry tomaatit

’Gardenberry’ –tomaatit ovat kirkkaanpunaisia ja mansikan muotoisia.

Tomaateista saa muhkean sadon kasvihuoneessa, mutta aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka, vaikka talon seinusta, sopii lämpimästä pitävälle tomaatille.

Karin tekee kypsistä tai vihreistä raa’aksi jääneistä tomaateista chutneyta. Katso resepti täältä.

Vihreäksi jääneet tomaatit

Vihreistä, raaoista tomaateista Karin tekee chutneyta.

Vinkit tomaattien kasvatus kasvihuoneessa

  • Valitse tomaattilajike kasvupaikan mukaan. Ruukkuviljelyyn ja avomaalle sopivat eri lajikkeet kuin kasvihuonekasvatukseen. Lämmin seinusta tai parveke sopii myös tomaatin kasvatukseen.
  • Muutaman tomaatin voi hankkia taimena, mutta jos haluat kasvattaa runsaasti tomaatteja, taimien siemenestä kasvattaminen kannattaa.
  • Älä aloita taimikasvatusta liian aikaisin. Varsinkin runkotomaatit hujahtavat vähässä valossa huoneenlämmössä pitkiksi ja honteloiksi. Jos aloitat taimikasvatuksen aikaisin, käytä apuna kasvivaloa. Pensastomaatit ja amppelitomaatit kasvavat kompaktimpana, joten niiden siemenet voi kylvää esikasvatukseen aiemmin.
  • Älä istuta taimia ulos liian aikaisin. Lämpötila ei saisi laskea alle kymmenen asteen. Viileämmässä tomaatin kasvu hidastuu. Yleensä tomaatit voi istuttaa lämmittämättömään kasvihuoneeseen toukokuun puolivälistä alkaen, avomaalle vasta hallanvaaran mentyä ohitse.
  • Istuta tomaatit kasvihuoneeseen noin 50 cm välein. Käytä tomaateille kalkittua ja lannoitettua puutarhamultaa tai tomaattimultaa.
  • Voit istuttaa taimet aiempaa syvempään, sillä tomaatti kasvattaa helposti uusia juuria varteen. Poista mullan alle jäävät lehdet. Sujauta kuopan pohjalle vähän ravinteita ja peitä multakerroksella.
  • Tomaatit ovat ravinnesyöppöjä. Lannoita niitä laimealla lannoiteliuoksella kerran viikossa. Jos latva sykeröityy ja lehdet rullautuvat, ovat tomaatit saaneet liikaa ravinteita, jolloin on aika vähentää lannoitusta. Vaaleat lehdet ja heikko kasvu kertovat ravinteiden vähyydestä.
  • Kastele taimia säännöllisesti ja pidä multa kosteana.
  • Tue runkotomaatit naruilla tai tukevilla kasvispiraaleilla. Laita tukikeppi pensastomaateille.
  • Auta pölytystä tärisyttämällä kukkia tai vesivärisiveltimellä. Varsinkin kasvihuoneessa pölytysapu parantaa satoa.
  • Poista runkotomaateista varkaat eli lehtihankaan kehittyvät sivuversot. Kun raakileita kehittyy, poista myös alimpia lehtiä, jotta tomaatit saavat kunnolla valoa. Amppelitomaatista ja pensastomaatista ei tarvitse poistaa varkaita. Voit kuitenkin poistaa niistä lehtiä, jotta raakileet saavat valoa.

 

Tigerella tomaatti

’Tigerella’ –tomaatin kyljessä on selvä raidoitus.

Teksti: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Etsi