Puutarha talviteloille
Toiset kokevat talven tulon mahdollisuutena hetken hengähtää pitkän puutarhakauden jälkeen. Toisia harmittaa, etteivät he enää pääse upottamaan sormiaan multaan.
Muistele lämmöllä, mitä kaikkea puutarhassani on tapahtunut viime kuukausien aikana. Mitä kaikkea olenkaan päässyt tekemään ja näkemään. Mitä kaikkea tuo musta kulta – multa – on tuonut mukanaan.
Syksyllä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota maaperään, jossa pihan tai puutarhan kasvit ovat saaneet kasvaa. Mullan ravinteet ovat lähestulkoon loppu kevään ja kesän jäljiltä.
Versot ovat kasvaneet ja kehittyneet kauniiksi kukinnoiksi – ja tästä edelleen upeaksi ruskaksi. Multa on tehnyt tehtävänsä. Nyt puutarhuri voi olla hyvin palvelleelle maaperälle hyödyksi ja alustaa maaperä valmiiksi tulevalle kasvukaudelle.
Kasvimaalla kannattaa hyödyntää saatavilla oleva hevosenlanta ja puutarhajäte – keittiön kompostoituja aineksia unohtamatta. Vihannesten kuoret, suodatinpussit, rikkaruohot ja muut pihasta karsitut ainekset sekä viime vuonna maasta kerätyt, jo kompostoituneet lehdet. Kaikki tämä on palautettavissa ”takaisin luontoon”, kasvimaan iloksi.
Vanhat versot suojaavat kylmältä
Ihmiset pohtivat usein syksyn tullen, mitä kuihtuneille perennoille tulisi tehdä; pitäisikö ne leikata vai kannattaisiko odottaa seuraavaan kevääseen. Versot voi jättää paikoilleen, sillä ne suojaavat kasveja talven kylmältä.
Vanhat versot kannattaa leikata vasta keväällä ja jättää maahan. Päälle kunnon kerros Kekkilän Puutarhamultaa ja lopputulos palkitsee! Se ei vain siisti ja näytä hyvältä, vaan antaa kasveille lisäpuhtia kasvuun lähtöön ja säästää ylimääräiseltä työltä.
Suojaa talvenaroille kasveille
Puutarhanhoidossa kannattaa edetä vallitsevan sään ja ilmastonmuutoksen mukana. Vähälumisena talvena ruusut ja muut talvenarat kasvit tarvitsevat lisäsuojaa pärjätäkseen. Moni on menettänyt upeat istutuksensa, kun ilma on ollut liian kylmää eikä ruusuilla ole ollut tarpeeksi suojaa vähälumisena talvena.
Isommista ruusupensaista kannattaa karsia kolmasosa varsista ja lisätä juuriston päälle hyvä kerros Kekkilä Talvisuojaa tai katetta, kuten Kekkilä Kuorikatetta. Tämä suojaa juuristoa eikä varsi pääse heilumaan liikaa tuulen mukana.
Talvisuoja on erikoismenetelmällä kuivattua turvetta, joten se ei ime kosteutta itseensä eikä täten pääse jäätymään vaan toimii loistavana eristeenä talvenaroille kasveille. Mikäli kyseessä on aava ja erittäin tuulinen alue, päälle voi vielä lisätä havunoksia, jotta Talvisuoja pysyisi paremmin paikoillaan.
Talvisuojaa levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti, kun maan pinta alkaa jäätyä. Näin turvekerroksen alle ei jää ylimääräistä kosteutta ja kasvit eivät altistu esimerkiksi sienitaudeille. Tämä suojaa myös jäniksiltä, jotka mutustelevat mielellään kasvien pehmeitä osia.
Puiden turvaksi ja suojaksi
Kaikki talvenarat kasvit tarvitsevat suojaa talven kylmyyttä vastaan. Pensaat ja uudet puun taimet, kuten magnolia, voidaan paketoida oljen ja hallaharson avulla. Tämä auttaa kasvia suojautumaan hyytävältä tuulelta ja pakkasilta.
On myös suositeltavaa suojata nuoret puut kaneilta verkon avulla. Pieni oksien pureskelu ei puuta kaada, mutta puraisu varresta on usein puun tarinan loppu.
Antamalla puutarhallesi vielä hetken aikaa ja ajatusta; suojaamalla kasvisi talven ankarilta sääolosuhteilta – säästyt pettymyksiltä, säästät aikaa ja rahaa sekä pääset nauttimaan kevään kukoistuksesta aikaisessa vaiheessa.