teksti: Johanna Vireaho
kuvat: Hanna Marttinen
Talven jälkeen maasta työntyvät pienet vihreät versojen kärjet ovat kuin pieni lottovoitto. Kevät häämöttää, ja Mikael Johanssonin metsän laidalla sijaitsevassa puutarhassa on yltäkylläinen kukkakausi edessä. Kukkaloistosta pitävät huolen kevään sipulikukat, helmililjat, narsissit, kirjopikarililjat ja tulppaanit.
-Syksyllä sipuleita maahan kaivaessa mielessäni siintää kevät. Viime syksynä laitoin maahan 2945 kukkasipulia. Aika homma syksyn viileydessä, mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Suosin kestäviä sipulikukkia, jotka ilahduttavat joka vuosi. Minua ei haittaa, jos kevätkukat leviävätkin. Keväällä puutarhassa on avaraa ja valoisaa, ja silloin on tilaa kukinnalle. Mitä enemmän ja massoittain kukkia, sitä parempi vaikutelma, kertoo Mikael Johansson.
Tuhannet sipulikukat kasvavat kukkamerenä talon ympärillä. Kevääseen ja vihreyteen heräilevä puutarha on raikas. Ensimmäisenä nousevat pienet sipulikukat ilahduttavat Mikaelia. Idänsinililjoista, helmililjoista, kirjopikarililjoista ja vuokoista muodostuu kukkamatto, josta kesää kohden nousevat narsissit ja tulppaanit.
-Tulppaanit viimeistelevät kevään. Viimeisten kukkiessa on jo oikeastaan kesä käsillä. Tulppaaneja istutan maahan aivan pakkasiin asti. Ostan joka vuosi vielä loppuunmyynneistäkin valtavia määriä kukkasipuleita.
Tulppaanien kukkiessa heräilevät kukkaan myös kirsikat, omenapuut, kanadan- ja kevätatsaleat. Silloin puutarhurilla on onnen päivät!
Kiveä ja turveharkkoja
Puutarhassa on kokoa 2870 m². Metsän laidalla sijaitsevan uuden talon tontin luominen puutarhaksi tuntui aluksi haastavalta tehtävältä. Puutarhaa rakentaessa Mikael muisteli mm. aikoinaan isänsä antamia neuvoja ja mielenkiintoisia keskusteluja maisema-arkkitehti ja puutarhuri Olle Hellingin kanssa. Hellingin mielestä puutarhan suunnittelussa tärkeätä on rajojen rikkominen ja kontrastien luominen.
-Mietin puutarhaan näkymiä. Talon suorat linjat kaipasivat mielestäni vastapainoksi pehmeyttä, joten loin puutarhaan kaarevia muotoja ja polveilevia polkuja. Ensiksi hahmottelin polkuja kaarevilla linjoilla, ja niiden väliin jäi alueita istutuksiin. Vähitellen tyhjästä tontista kehkeytyi puutarha.
Kivet ovat Mikaelille tärkeitä, ja puutarhassa onkin runsaasti kiveä erilaisessa muodossa, katteena, askelkivinä, polkuina, patioina, rajauksina, katseenvangitsijoina ja kiviaitana. Jo ennen talon rakentamista Mikael keräsi kauniita kiviä pois talon paikalta ja siirrätti isot kivet kaivinkoneella kiviaidaksi.
-Usein uuden talon omistajat usein hautaavat kiviä maan alle, mutta minä halusin ne esiin. Kivet ovat ihan parasta materiaalia pihan rakentamisessa.
Puutarhassa näkyvät isot kivet ovat tontin maaperästä löytyneitä. Tontilta löytyneiden kivien lisäksi Mikael on laittanut Kekkilän Rantakiveä maan katteeksi. Yhdistelemällä Rantakiveä ja maasta löytyneitä, erikokoisia kiviä hän on luonut kivillä luontevan ja luonnollisen näköisiä alueita, joita pehmentää sopivasti rönsyilevä kasvillisuus.
Kivien lomassa kasvaa mm. maanpeitehavuja, kangasajuruohoa, sammalleimua ja patjarikkoa. Kivet myös rajaavat istutusalueita.
-Olen käyttänyt istutusalueiden rajaamiseen myös Kekkilän Turveharkkoa, joka on toinen suosikkimateriaalini puutarhan rakentamiseen. Paikka on metsäinen, lähellä luontoa ja Turveharkko sopii tunnelmaan paremmin kuin kova betonikivi. Kaiken lisäksi Turveharkko sitoo kosteutta, sammaloituu luonnollisesti ja sitä on helppo käsitellä. Kastelen ensin harkon läpimäräksi, pyöristän vähän reunaa veitsellä ja laitan reunukseksi istutusalueeseen. Harkko on ehdottomasti upotettava vähän maahan, jolloin se pysyy paremmin kosteana ja sammaloituminen sujuu helpommin.
Hyvä pohja puutarhaan
Puutarhan luomisessa on vierähtänyt useita vuosia ja lukuisia työtunteja. Kun pohjatyöt on tehty hyvin, on itse kasvien istuttaminen ja hoitaminen helpompaa. Kunnon multakerros on Mikaelin mielestä tärkeää puutarhaa luodessa ja kasvien menestymistä ajatellen.
-Pohjatöissä ja multakerroksen paksuudessa ei kannata tinkiä. Puutarhan perustustöitä voisi verrata talon perustukseen. Tukevilla perustuksilla syntyy talostakin helpommin tukeva. Tänne on tuotu kuorma-autoittain hyvää istutusmultaa, ja kyllä eron huomaa kasvussa.
Mikael on toteuttanut itse rakenteet ja suunnitellut puutarhan kasvillisuuden, joka on valikoitunut omien toiveiden mukaan. Nyt alueet ovat aika lailla täyttyneet perennoista, pensaista ja puista. Pienen pienen nurmikonkin Mikael on ajatellut valloittaa istutuksille. Tilaa sen sijaan kukkasipuleille riittää vielä.
-Tiedän, että syksyllä taas konttaan ja istutan lisää keväällä kukkivia sipulikukkia. Keväinen kukinta mielessä ei edes huomaa kylmää, toteaa Mikael.
Aikansa kutakin
Puutarha merkitsee Mikaelille tärkeää vapaa-aikaa. Vaikka puutarhapuuhissa hujahtaa helposti tunti jos toinenkin, on Mikaelilla toisinaan puutarhassa seurana kamera, jonka linssi vangitsee kukkien herkkyyttä. Kuvaamisen lisäksi puutarhaharrastukseen liittyvät kokeilut. Jatkossa Mikaelilla jää enemmän aikaa puutarhanhoitoon ja valokuvaukseen. Mikael jää eläkkeelle Kekkilän liiketoimintajohtajan paikalta lokakuussa 2020. Kiitämme lämpimästi Mikaelia vuosien yhteisestä ajasta ja toivotamme onnellisia ja hyvin ansaittuja eläkevuosia!
Mikaelin puutarhaelämää ja valokuvia voi seurata instagramissa @maikkelijohan