Onko koko kasvi napakan oloinen ja näyttävätkö lehdet hyvältä? Näkyykö kasvissa uutta kasvua: uusia lehtiä tai kasvavia nuoria oksia? Huomaatko pieniä nuppuja, joista pian kehittyy kukkia?
Näyttävätkö lehdet normaaleilta vai alkavatko ne käpristyä reunoistaan? Kellastuuko ja putoaako osa kasvin lehdistä? Ilmestyykö kasviin nuppuja tai hedelmän raakileita mutta ne tippuvat pois saman tien?
Kasvun merkit kertovat sinulle, saako kasvi mullasta riittävästi vettä ja ravinteita, ja onko mullan seassa riittävästi kasvin juuristolle tärkeää happea. Saat arvokasta tietoa siitä, miten kasvin kasvu on lähtenyt käyntiin, ja miten itse olet onnistunut kasvin hoitamisessa.
Kun teet havaintoja ajoissa, ennen kuin istutuksesi ovat henkitoreissaan, ei peliä ole menetetty! Opit myös havaintojesi pohjalta tekemään ehkä jotakin toisin.
Kasvun ongelmat
Syy kasvin nuukahtamisen takana on useimmiten jokin näistä:
Olet istuttanut kasvin hätäisesti ja juuria on katkennut istuttamisen yhteydessä paljon. Kasvilla ei ole tarpeeksi multaa, jolloin se kuivuu herkästi tai kasvupaikka on kyseiselle kasville aivan väärä. Syy löytyy monesti myös peilistä: olet kastellut kasvia aivan liikaa tai aivan liian vähän.
Ongelmat voivat myös syntyä puhtaasti sellaisista kasvutekijöistä, joihin et voi vaikuttaa. Voit vaikuttaa siihen, kuinka paljon kasvia kastelet, mutta et voi koko kesän mittaiselle märkyydelle mitään. Voit esikasvattaa taimia lämpimissä sisätiloissa ja suojata niitä öisin harsoilla, mutta viileä alkukesä jarruttaa taimien kasvua, etkä voi lämpötilalle mitään.
Hyvä kasvu on aina pääkasvutekijöiden – lämmön, valon ja kosteuden summa.
Kasvin juuristo tarvitsee veden lisäksi myös happea ja ravinteita.
Ongelmat voivat syntyä sellaisista kasvutekijöistä, joihin et voi vaikuttaa.
Mikä voi olla vialla?
Olet kastellut kasvia liikaa
Kasvi vaan nuukahtaa ja lehdet lerpattavat, vaikka kuinka kastelet kasvia. Multakin tuntuu kostealta, itse asiassa aika märältä.
Kasvi tarvitsee kasvuunsa vettä, mutta liika märkyys tiivistää mullan niin, että kaikki mullan seassa olevat huokoset täyttyvät vedellä. Nämä pienet ilma- ja vesitaskut ovat kasvulle tärkeitä, sillä huokosissa on kasvin kasvulle tärkeää happea.
Multa tiivistyy kastellessa liian märäksi erityisesti puutarhassa, jonka pohjamaa on savinen. Savinen maa ei ole läpäisevää eli vesi ei valu nopeasti alaspäin kuten hiekka- tai sorapitoisen pohjamaan alueilla.
Pienet esikasvatettavat taimet kärsivät usein märkyydestä. Kasvu pysähtyy, koska juuristo ei pääse kasvamaan. Pienen kasvin hento juuristo reagoi helpommin vaikeisiin kasvuolosuhteisiin.
Vältät ongelman käyttämällä jo taimivaiheessa ilmavaa multaa, kuten Kekkilä Puutarhamultaa. Multasekoituksessa oleva hiekka pitävät kasvualustan ilmataskuista huolta, vaikka kastelisitkin välillä vähän liikaa.
Suosi savimaalla kohopenkkejä, joista liika vesi pääsee valumaan kosteanakin kesänä pois ilman, että kasvin juuret tukahtuvat märkyyteen.
Kastele lämpötilan mukaan. Jos kesä on viileä ja pilvinen, haihduttavat kasvit lehdistään vähemmän vettä, ja tarvitsevat vähemmän kastelua.
Olet kastellut kasvia liian vähän
Kasvi näyttää nuukahtavan ja lehdet muuttuvat reunoiltaan epänormaalin vaaleiksi ja lopulta ruskeiksi. Kokeilet multaa pinnalta, ja se voi olla kosteaa, mutta kun kokeilet multaa syvemmältä, huomaat, että multa on aivan kuivaa.
Nuukahtaminen on ensimmäinen kuivumisen merkki. Se on merkki siitä, että kasvi ei saa juuristollaan mullasta riittävästi vettä. Kasvi menettää kuivuuden seurauksena nestejännityksensä eikä pysy enää kauniisti pystyssä.
Kasvi haihduttaa vettä lehdistään sitä enemmän, mitä lämpimämpää ja valoisampaa on. Kuumina kesäpäivinä sinun pitää kastella kasveja parhaimmillaan kahdesti päivässä, jotta maassa on riittävästi kosteutta kasville.
Helpotat helteisen ajan kastelua, kun istutat kasvit Kekkilä Kasvumulta Kestävä+ -multaan tai Viherkompostimultaan, jossa on reilusti eloperäistä, kosteutta sitovaa ainesta. Sekoita istutuskuoppaan myös puutarhasi omaa kompostia ja käytä istutusten pinnalla katetta, joka estää kosteuden haihtumisen mullasta taivaan tuuliin. Ja huolehdi siitä, että multaa on kasveilla riittävän paksu kerros.
Olet unohtanut lannoittaa kasvia
Kasvi näyttää muuten normaalilta, mutta lehdet ovat alkaneet haalistua ja vihreä väri näyttää pakenevan lehdistä. Kasvi kasvattaa kyllä paljon lehtiä, mutta yhtäkään kukkanupun alkua ei ole näkyvissä. Ja jos kasvi ei kuki, se ei tuota marjoja tai hedelmiäkään.
Kasvu on aivan pysähtynyt. Mitään ei ole tapahtunut kasvimaalla pariin viikkoon, taimet ovat samankokoisia kuin silloin, kun ne kasvimaalle istutit.
Kesäkukat kukkivat ostohetkellä hienosti, mutta nyt kukat ovat vähentyneet ja kukkaloisto on kaikonnut.
Osa kasveista viihtyy luonnostaan kallioisilla, kuvilla ja vähäravinteisilla rinteillä, mutta suuri osa kasveista vaatii kasvaakseen ravinteikasta maata. Et saa kunnollista satoa hyötykasveista, kuten tomaateista, kurkuista tai kurpitsoista, jos et lisää multaan ravinteita. Kesäkukat eivät jaksa kukoistaa pienissä ruukuissaan koko kesää ilman säännöllistä lannoitusta. Veden ja ravinteet nopeasti lävitseen päästävässä maassa kasvavat kasvit eivät koskaan pääse kunnon kasvuun, jos et auta niitä lisäämällä ravinteita mullan sekaan.
Huolehdi, että käyttämäsi multa on valmiiksi hyvin lannoitettua ja lisää istutusvaiheessa monivuotisille kasveille Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ tai Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta vuodenajan mukaan.
Tee satokasveille täydennyslannoitus keskikesän aikaan lisäämällä kourallinen Kanankakkaa kasvien juuristolle.
Lannoita kesäkukkia kastelun yhteydessä nestemäisellä Kasvulannoite Kestävä+ -lannoitteella vähintään kerran viikossa tai käytä mullan sekaan laitettavia luonnonmukaisia Kasviravinnepuikkoja.
Suuri osa kasveista vaatii kasvaakseen ravinteikasta maata.
Olet lannoittanut kasvia liikaa
Joskus kasvien hoito lähtee lapasesta ja tulee kokeiltua kaikkia keinoja, jotta kasvi menestyisi ja kasvaisi mahdollisimman hyvin. Liikalannoitus aiheuttaa kasvissa hyvin samanlaisia oireita kuin kuivuus: Kasvi nuukahtaa ja sen lehdet alkavat kellastua. Lehdet ruskettuvat ja kasvi näyttää kärsivän.
Liika lannoittaminen aiheuttaakin kasvissa kuivumistilan. Kasvi ei saa otettua vettä liikaa lannoitetusta maasta ja saattaa kuolla kuivuuteen, vaikka lannoittajan aikomukset olivat hyvät.
Muista, että ylilannoituksesta ei ole mitään hyötyä. Syksyllä lannoittaminen johtaa siihen, että kasvi ei pysty siirtymään lepotilaan luonnollisen aikataulun mukaan, mikä vaikeuttaa talvehtimista. Anna monivuotisille kasveille loppukesällä ainoastaan syyslannoitetta. Oikea aika on ennen kuin lehdet kellastuvat.
Näin pidät huolta kasvista
- Tee istutusalueen, kukkapenkin tai kasvimaan pohjatyöt hyvin. Käytä laadukasta multaa ja laita kasville multaa tarpeeksi paksu kerros.
- Tutustu kasvin kasvuvaatimuksiin ja istuta se oikeaan paikkaan.
- Lannoita kasvia säännöllisesti, huolehdi myös tarvittaessa kalkitsemalla maan pH-arvosta.
- Havainnoi ja tutki kasveja. Mitä tapahtuu kastelun jälkeen, näkyykö lannoitus vaikuttavan jotenkin? Onko multa sopivan kosteaa vai liian märkää?
- Hoida kasvia säännöllisesti niin saat siitä pitkäikäisen ilon!
- Ole kärsivällinen! Kastelu tai lannoitus eivät vaikuta saman tien.
Kasvien hyvästä kasvusta huolehtiminen on parasta puutarhaongelmien torjuntaa. Muista myös monimuotoisen puutarhan vaaliminen. Mitä luonnonläheisempi puutarhasi on, sitä helpommin kasvitkin siellä viihtyvät ja kukoistavat!
Kuvat ja teksti: Lea Rauta / Pihailo