Yhteisöllinen kasvimaa
Vielä eilen herttoniemeläisen kolmen kerrostalon yhteispihalla kasvoi pelkkää nurmikkoa. Kun helsinkiläisen taloyhtiön väki innostui yhteisviljelystä ja päätti perustaa kimppakasvimaan, nurmikko sai väistyä. Tilalle hankittiin Viljelylaatikoita vihannesten ja yrttien kasvatusta varten sekä omenapuu ja muutama marjapensas.
Viljelylaatikoiden syvässä ja kasveille suotuisan lämpimässä multatilassa viljely onnistuu, vaikka puutarhan maaperä ei olisikaan viljelyyn sopiva. Laatikoiden alle levitetty tukeva katekangas estää viereisen pihakoivun juuria leviämästä laatikoihin.
Kimppakasvimaalla viljeltävät lajit on valittu asukkaiden toiveiden mukaan. Kevään aikana jokainen sai ehdottaa syötäviä lempikasvejaan taloyhtiön omassa Facebook-ryhmässä. Lajivalikoimasta tuli runsas. Salaattien, porkkanoiden ja punajuurien lisäksi päätettiin kokeilla myös hieman vaativampia maissia ja purjoa sekä useita yrttilajeja.
Talkoilla valmiiksi
Kasvimaan perustamiseksi pidettiin talkoot. Auni, Leo ja muut pihan lapset ovat innokkaita apureita, kun kahdeksaan tuoreella mullalla täytettyyn viljelylaatikkoon kylvetään siemeniä ja istutetaan taimia. Pienet sormet työntävät ja taputtelevat papujen pullukoita siemeniä mullan suojiin. Nuppineulan päätä pienemmät porkkanan siemenet pitää sirotella pussista kylvövakoon kieli keskellä suuta, jotta kylvöksestä tulee sopivan harva. Liian tiheään kylvettyjen porkkanoiden juuri ei mahdu kehittymään kunnolla.
Kylvövaon päälle lapset sirottelevat hienoa hiekkaa. Se merkitsee kylvörivin paikan ja suojaa pian itäviä siemeniä kosteuden vaihteluilta. Kaisa Westerlund istuttaa avomaankurkun taimia ja painelee mullan tiiviisti taimen ympärille, jotta juuripaakun ympärille ei jää ilmataskuja. Kurkkujen juuret ovat hennot ja vahingoittuvat helposti käsittelyssä, joten taimia pitää käsitellä varoen.
– Tämähän on kivaa! Siitä onkin aikaa, kun viimeksi olen istuttanut mitään. Meidän taloyhtiössä ei ole vuosikausiin pidetty talkoita, mutta nyt innostus on kaikilla suuri. Odotan, että saamme paljon satoa, hän toivoo. Sadon varmistamiseksi asukkaat rakentavat taimille minikokoisia kasteluautomaatteja. Multaan painetusta, ylösalaisin käännetystä muovipullosta valuu tasaisesti kasteluvettä juurtumisvaiheessa oleville taimille. Pian juuret hakeutuvat syvemmälle multaan, ja kastelun tarve vähenee.
– Loma-ajaksi sovitaan yhdessä kasteluvuorot, etteivät nämä pääse nuukahtamaan heinäkuun helteissäkään, taloyhtiön puuhanainen Martta Suurpää huolehtii.
Kaunista kasvua
Sydänkesällä hyötytarhan kasvu on lähtenyt hyvään vauhtiin. Maissien lehdet kahisevat tuulen vireessä ja kurottelevat korkeuksiin. Pavut peittyvät kukkiin. Salaatti ja yrtit ovat valmiita kerättäviksi. Heta-omenapuussa kypsyy lähes kymmenen hedelmää.
– Täällä on niin kaunista. Moni meistä on ottanut tavaksi piipahtaa kasvimaalla päivittäin. Kun on lasten kanssa kuitenkin pihalla, puutarhatyöt hoituvat samalla. Alkukesän hektisimpinä aikoina, kun taimia piti kastella ja kylvöksiä harventaa, kasvimaa kuhisi muurahaispesän lailla meistä viljelystä innostuneista asukkaista, Annamari Heikkinen kertoo. Heikkisen perheen parveke antaa pihalle päin, joten kasvimaata tulee usein ihailtua myös lintuperspektiivistä. Silmiä hivelevä hyötytarha on tullut osaksi monen muunkin asunnon parvekkeelta ja ikkunasta avautuvaa maisemaa.
Sadonkorjuun juhlaa
Elokuussa iloinen puheenporina täyttää suojaisan yhteispihan. Joukko asukkaita on kokoontunut kimppakasvimaan laidalle suuren pöydän äärelle sadonkorjuujuhlaan. Nyt nautitaan porukalla kesän aherruksen tuloksista. Ilmassa leijuvat omasta sadosta valmistettujen herkkujen houkuttelevat tuoksut sekä yrttien vahvat aromit, joita kasvimaata koko päivän hellinnyt aurinko on houkutellut esiin.
Lapset nappaavat lennosta mukaansa omenaviipaleita, retiisejä ja muita suuhun sopivia vihannespaloja kirmatessaan keinujen ja ruokapöydän väliä. On tyyntä ja leppoisan lämmintä eli täydellinen ilta elokuun pihajuhlille.
– Yhteisviljely on osoittautunut aivan mahtavaksi jutuksi. Kasvimaasta on tullut meidän aikuisten oma hiekkalaatikko. Pientä hyötypuutarhaamme on hoidettu yhdessä ja erikseen, kukin halunsa mukaan – ja meitä halukkaita on kyllä riittänyt, Martta Suurpää kehuu ja tarjoilee nyyttikestein valmistettua mehua, papuleipiä ja kardemummalta tuoksuvaa kesäkurpitsakakkua. Kesäkurpitsat ovat lämpimän kesän aikana kasvaneet niin, että ne ryöppyävät jo viljelylaatikoiden reunojen yli.
Kakkuainesten lisäksi runsasta kurpitsasatoa on hyödynnetty myös koko pihan grillibileissä. Reheviä yrttejä moni perhe on jo ehtinyt säilöä kuivaamalla talvenkin varalle. Myös pinaattia on poimittu ahkerasti. Parhaat reseptit on pantu yleiseen jakoon taloyhtiön Facebook-ryhmässä.
– Lapsetkin tykkäsivät, kun paistoin pihalta poimitusta pinaatista pinaattilettuja. Minusta on hauskaa, että oman kasvimaamme avulla lapsetkin oppivat, mistä ruoka tulee, Annamari leikkinen ihastelee. Eeva ja Veikko Repo ovat tykästyneet kirveliin, jota he silppuavat sienikeiton sekaan. Hennon lakritsaiselta maistuvaa yrttiä on myös mukava napsia ohi kulkiessa suoraan suuhun.
– Tämä on niin mukavaa yhdessä puuhastelua, että varmasti pistämme kasvimaan ensi kesänäkin pystyyn. Esikasvatuksen vaativia taimia voisimme kasvattaa keväällä valmiiksi ikkunalaudoilla, Veikko Repo suunnittelee.
Teksti: Heidi Haapalahti