Mehevä kurpitsakakku
Mehevä kurpitsakakku sopii erityisesti syksyisiin kekri-juhliin, hallowiin-tarjoiluihin tai pyhäinpäivän aterialle. Käytä kakkuun kaiverretun kurpitsan sisuksen, niin saat samalla näyttävän kurpitsalyhdyn ja suussa sulavan jälkiruoan.
Ainekset
Kakku
100 g voita (tai margariinia)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
n. 400g kurpitsasosetta
1/2 dl appelsiinin mehu (+ kuori raastettuna)
1/2 dl kerma tai kermaviili
1 dl rypsiöljy
1/2 dl siirappi
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkiväärijauhetta
Kinuskikuorrute
1 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl siirappia
1/2 dl sokeria
Paahdettuja kurpitsansiemeniä
Kurpitsakakun valmistus
Valmistusaika 30-40 minuuttia + 1 tunti paistoaikaa
- Ota voi ja kananmunat huoneenlämpöön.
- Keitä kurpitsan sisus pehmeäksi ja soseuta ja anna jäähtyä. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa kurpitsalohkoja uunissa noin 20-30 min.
- Lisää kurpitsasoseeseen rypsiöljy, appelsiinimehu, kerma tai kermaviili ja siirappi. Sekoita tasaiseksi massaksi ja jätä odottamaan.
- Tee jauhoseos. Lisää jauhojen sekaan leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri ja mausteet.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, ja jatka vaahdottamista.
- Lisää kulhoon kurpitsaseos, ja kääntele vaahdon joukkoon.
- Lisää jauhoseos, ja sekoita varoen taikina tasaiseksi.
- Voitele 2 litran vuoka, jauhota se ja täytä taikinalla.
- Paista 175 asteessa noin tunnin verran. Kokeile kypsyyttä puutikulla.
- Jos kuorrute houkuttelee, keitä kinuski kakun paistuessa. Lisää ainekset kattilaan, sekoita ja anna kiehua pienellä lämmöllä noin 20 min. Anna jäähtyä jonkin verran.
- Halutessasi paahda kurpitsan siemeniä uunissa kakun paistamisen loppupuolella ja jälkilämmöllä. Voit käyttää niitä koristeena.
- Kumoa kypsä kakku tarjoiluastialle ja anna jäähtyä, valuta kinuski ja säilytä viileässä ennen tarjoilua.
Nauti
Kuorrutettu kurpitsakakku säilytetään viileässä ennen tarjoilua.