Mausteinen palsternakkakakku (porkkanakakun tapaan), 8-10 annosta
Ainekset
Kakkupohja
- 600 g palsternakkaa
- tavallista tai gluteenitonta korppujauhoa vuoan jauhottamiseen
- 250 g voita
- 2 ½ dl ruokosokeria
- 2 dl kidesokeria
- 4 kananmunaa
- 4 ½ dl vehnäjauhoa tai (4 dl gluteenitonta jauhoseosta + ½ dl tattarihiutaleita)
- 1 dl mantelirouhetta
- 3 tl leivinjauhetta
- 1 rkl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- ½ tl jauhettua neilikkaa
- ripaus inkivääriä
Kuorrute
- 1 prk (á 250 g) maustamatonta tuorejuustoa tai mascarponejuustoa
- ½ dl kuohukermaa
- 2-3 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
- 2 rkl sitruunanmehua
- reilu ripaus kanelia
Koristelu
- 1 pieni palsternakka
- vaaleaa siirappia
Valmistus
Valmistusaika: 50-60 minuuttia+paistoaika noin 1 tunti
- Keitä palsternakat pehmeiksi. Kuori ja soseuta ne. Voitele ja jauhota palsternakkojen kypsyessä halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi juuressose. Yhdistä toisessa kulhossa keskenään jauhoseos ja mantelijauhe. Sekoita mukaan leivinjauhe, vaniljasokeri, suola ja mausteet.
- Lisää jauhoseos muutamassa erässä voin, kananmunan ja palsternakan seokseen.
- Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 50-60 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää.
- Kokeile kypsyyttä ohuella puutikulla kakun keskiosasta. Jos kakkutaikinaa tarttuu tikkuun, jatka paistamista. Mikäli kakun pinta tummuu lopussa liikaa, peitä se foliolla. Anna jäähtyä uunista ottamisen jälkeen.
- Ota koristelua varten kuoritusta palsternakasta ohuita siivuja uunipellille leivinpaperin päälle, sipaise lastujen pintaan siirappia molemmin puolin ja paahda keskitasolla 200 asteessa noin 7-10 minuuttia.
- Notkista mascarpone tai tuorejuusto ja vaahdota kerma.
- Yhdistä mascarpone ja kermavaahto ja mausta seos hunajalla, sitruunamehulla ja kanelilla.
- Levitä seos kakun pinnalle, leikkaa kakku paloiksi ja koristele palat paahdetuilla palsternakkasiivuilla ja ripauksella kanelia.
Nauti
Mausteinen kakku maistuu tuoreeltaan, ja maku vain paranee seuraavaksi päiväksi. Myös gluteeniton versio.