Teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen
Kukkiva startti kevääseen
Istuta kukkailoa viileitä säitä kestävillä kevätkukilla. Kun kevätaurinko herättelee puutarhaa talven jälkeen, tekee mieli ryhtyä pihapuuhiin ja istuttaa ruukkuihin kevätkukkia ja nauttia viimein puutarhasta. Kevään oikukkaat säät on kuitenkin hyvä huomioida kasveja valittaessa ja pitäytyä viileitä säitä kestävissä lajeissa. Kotimaiset sipulikukat ovat tuttu valinta ja kestävät elohopean painuessa muutaman asteen nollan alapuolellekin. Kaikkein viileimpiä säitä sietää tuttu narsissi ’Tête-à-Tête’, jota viileys ei hätkähdytä. Siro narsissi sietää jopa kymmenen asteen pakkasta. Kukka saattaa nuupahtaa kylmyydestä, mutta se nousee terhakkaasti kohti taivaita ilman lämmetessä.
Muutkin sipulikukat viihtyvät kevään viileydessä, vaikka eivät yhtä viileää ja pakkasasteita kestä. Tulppaanit, helmililjat, kirjopikarililjat ja hyasintti ilahduttavat keväisissä ruukkuistutuksissa. Hyasintti kääntää katseita keväisin eikä silloin tuoksuherkkiäkään ulkoilmassa yleensä häiritse.
Istuta sipulikukat ruukkuun
Kukkaan hyödetyt sipulikukat on helppo istuttaa keväällä ruukkuun. Laita pohjalle salaojitukseksi Ruukkusora-kerros, lisää Kekkilä Kesäkukkamultaa, Kekkilän Kukkamultaa tai Puutarhamultaa, sommittele kasveilla mieleinen kokonaisuus ja istuta kasvit ruukkuun. Siisti istutus Koristekatteella.
Sipulikukkien kukinnan kestoon vaikuttavat lämpötilat. Mitä viileämpi kevät, sen pidempi kukkailo. Hyödetyt sipulikukat ovat helppo valinta kevätiloksi. Ne eivät suuria hoitotoimenpiteitä kaipaa. Kastele säästeliäästi, sillä runsas kastelu venyttää lehtiä ja kukkavartta. Kastelun suhteen ne sopivat myös laiskalle kastelijalle, pieni loraus vettä riittää pitkälle.
Vihreyttä kevätistutukseen
Sipulikukkien seuraan sopii istuttaa muita viileää kestäviä lajeja. Moni kasvi kestää viileää, kunhan sen varovaisesti totuttaa viileyteen eli karaisee. Istutuksissa voi kokeilla vaikkapa kaunokaista, lemmikkiä tai jaloleinikkiä. Kaunis jaloleinikki pitää valoisasta ja puolivarjoisasta paikasta, kasvupaikan on hyvä olla suojaisa. Älä sijoita jaloleinikkiä pihan aurinkoisimmille paikoille, jossa kasvi kuivahtaa nopeasti. Jaloleinikkiä kannattaa kastella melko tasaisesti, mutta unohda liioittelu veden kanssa. Märkä multa voi koitua jaloleinikin kohtaloksi.
Myös orvokit kestävät viileyttä ja sopivat kevätistutuksiin. Jos kaipaat istutukseen vihreyttä täydennykseksi ja muita kasveja kukkia korostamaan, muratti, lankaköynnös ja eteerisiä öljyjä sisältävät yrtit, kuten rosmariini ja timjami ovat oivallisia kasvivalintoja. Ne kestävät viileyttä hyvin, kunhan niitä ei istuta suoraan kasvihuoneen lämmöstä ulos. Äkillinen olosuhdemuutos, siirto lämpimästä kylmään ilmaan on kasville kuin kasville shokkihoitoa, joten totuta kasvi viileässä ja valoisassa keväässä vähitellen ulkoilman olosuhteisiin.
Säästä sipulit ja mukulat
Kun sipulikukkien kukinta on ohi, leikkaa kukkavarret, mutta jätä lehdet paikoilleen. Anna lehtien rauhassa lakastua ja kerätä energia takaisin sipuliin. Istuta sipulit maahan, jolloin ne ilahduttavat kukinnallaan myös tulevina vuosina. Myös jaloleinikin mukulan voi säästää seuraavalle vuodelle. Mukula ei kuitenkaan kestä pakkasta, ja se tulisi säilyttää viileässä, pakkasettomassa tilassa, kuten kellarissa tai varastossa.