Teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen
Istuta keväistä kukintaa omaksi ja pölyttäjien iloksi
Kun talven jälkeen maasta nousee esiin vihreää, on tarhurilla edessä onnenpäivät. Sirot kevätkukat tuntuvat suorastaan lottovoitolta, kun viimein talvi on selätetty ja keväiset perennat puhkeavat kukkaan. Kevätesikot, kevätkaihonkukat, jouluruusut, tarhakylmänkukat ja muut viileyttä uhmaavat kevätkukkijat ansaitsevat paikkansa puutarhassa kevätilon tuojina.
Kutsu kevät puutarhaan
Kevään kukkapenkkiin osaamme helposti löytää keväällä kukkivia sipulikukkia, mutta perennojen valikoimista löytyy myös iloa ja väriä tuovia vaihtoehtoja. Keväisessä kukkapenkissä saa olla runsasta ja värikästä, vaikka kevään perennat ovat siroja ja pieniä. Talven jälkeen vihreys ja kukkavärit tuntuvat erityisen houkuttavilta ja ilahduttavilta.
Sijoita kevätkukkien penkki sellaiseen paikkaan, josta siroa kukintaa voi katsella kulkureitin varrelta tai vaikka ikkunasta. Myös oleskelupaikan ääreltä voi löytyä sopiva paikka keväiselle kukkaloistolle. Puolivarjoisalla paikalla monien kasvien kukinta kehittyy hitaammin kuin aurinkoisella paikalla, joten kasvupaikan valo-olosuhteella on myös merkitystä kukkanautinnon kestoon.
Keväisen kukkapenkin voi suunnitella ja istuttaa kasvukauden mittaan, jos käytät astiataimia. Ystävältä saatuja jakotaimia kannattaa istuttaa mielellään kasvukauden alussa, jolloin kasvit ehtivät juurtua hyvin. Sipulikukkien sipuleita voi hyvin sujauttaa keväisen kukkapenkin kukkalisäksi syyskuusta lähtien. Samaan istutukseen voi myös istuttaa kesän runsaudeksi esimerkiksi kesällä kukkivia perennoja, koristepensaita tai vaikkapa omenapuun, joka kohoaa kruununa kevätkukkijoiden ylle. Monet keväiset perennat kasvavat istutuksissa hyvin matalampina maanpeittäjinä ja reunuskasveina.
Iloa myös luonnolle
Monilajinen istutus ilahduttaa pitkään, kun istutukseen valitut lajit ja lajikkeet kukkivat hieman eri aikaan. Jotta vaikutelmasta syntyy rauhallinen ja harmoninen, istuta kutakin valitsemaasi kasvilajia useampia kappaleita. Yleensä istutuksissa pariton taimimäärä näyttää hyvältä.
Monilajisista istutuksista on myös iloa luonnon monimuotoisuuden kannalta. Keväisistä istutuksista ilahtuvat myös monet talvehtineet pieneliöt, jotka heräilevät kevääseen. Perhosille, kimalaisille ja mehiläisille on varsinkin varhaiskeväisessä luonnossa maltillisesti tarjolla kukintaa ja ravintoa. Tärkeää olisikin löytää hyviä mesikasveja heti varhaisesta keväästä lähtien.
Keväällä kukkivia perennoja
Tarhakylmänkukka
Tarhakylmänkukan ’Pulsatilla vulgaris’ hento kukinta ihastuttaa varhaisessa keväässä. Kasvi on herkän oloinen, mutta kestävä. Pehmeä nukka on tämän kevätkukan lämmittävä suoja. Kukinta alkaa pian lumien sulamisen jälkeen ja ajoittuu usein huhtikuulle. Kukat ovat valkoiset tai sinivioletit, ja ne aukeavat ennen lehtien ilmestymistä. Kukinnan jälkeen kasvia koristaa siemenhahtuvapallo pitkälle kesään. Tarhakylmänkukka puolestaan nauttii vettä läpäisevästä maasta ja valoisasta kasvupaikasta. Tämä kasvi onkin oivallinen esimerkiksi kivikkoistutuksiin.
Jouluruusu
Jouluruusu ’Helleborus’ on nimestään huolimatta kevätkukka. Leutoina talvina jouluruusu saattaa kukkia Etelä-Suomessa joulun aikaan, mutta yleensä vasta kunnolla keväällä. Vaikka nimessä vilahtaa ruusukin, ei kauniilla kasvilla ole oikeiden ruusujen kanssa mitään tekemistä, vaan jouluruusut kuuluvat leinikkikasveihin.
Jouluruusut viihtyvät tuoreessa, kalkkipitoisessa kasvualustassa pensaiden suojassa. Sopiva paikka löytyy puolivarjoisalta paikalta. Suora paahde saattaa kevään voimakkaassa valossa kuivattaa kasvustoa. Etelä-Suomen leudot talvet voivat olla jouluruusulle toisinaan haasteelliset, pohjoisessa lumipeite tarjoaa suojaa. Jos jouluruusut viihtyvät puutarhassasi ja istutat erilaisia jouluruusuja, voit pian iloksesi huomata ja löytää myös siementaimia sieltä täältä.
Esikot
Esikoiden ’Primula’ joukosta löytyy erilaisia vaihtoehtoja keväiseen ja varhaiskesän kukintaan. Kevätesikko aloittaa esikoiden kukintakauden. Sen keltaiset kukat ovat kauniita pilkistämään pensaiden alustoilta. Kasvin voi antaa valloittaa tilaa myös vaikkapa nurmikolta. Kevätesikot leviävät nimittäin siementämällä ja siementaimia voikin putkahtaa uusista paikoista. Palloesikon kukinta-aika ajoittuu vähän myöhemmälle, loppukevääseen. Tuore, kosteahko maa, mutta kuitenkin vettä läpäisevä on esikoiden mieleen.
Kevätkaihonkukka
Varjoisassa ja puolivarjoisassa paikassa, kosteahkossa maassa viihtyvä kevätkaihonkukka ’Omphalodes verna’ leviää mattomaiseksi kasvustoksi. Kukat muistuttavat lemminkin kukkia. Kevään ilona ovat kauniin heleänsiniset kukat ja herttamaiset lehdet. Kukinta ajoittuu loppukevättä kohti.
Muita keväällä kukkivia perennoja:
Kaunokainen
Keltavuokko
Kielo
Kiurunkannukset
Koiranhampaat
Perhosorvokki
Purppuraorvokki
Tarhavarjohiippa
Tuoksuorvokki
Valkovuokko