Hyppää sisältöön

Köynnöskärhöjen istuttaminen – näin onnistut

Kärhöt menestyvät monivuotisina kukkijoina Suomen oloissa hyvin, kun istutat ne oikeaan syvyyteen. Näin onnistuu köynnöskärhöjen istuttaminen.

Kärhöt ovat köynnöksinä kasvavia, kukkivia, monivuotisia perennoja. Niitä voi istuttaa perennepenkkiin tai ruukkuihin – ja ne sopivat niin pihalle, terassille kuin parvekkeellekin. Kärhöjä löytyy monenlaista, eri aikaan kukkivina. Niillä on helppo verhota maisemia istuttamalla kasvin esimerkiksi kaariporttiin, pergolaan tai aidan reunaan kasvamaan. Köynnöskärhöjen istuttaminen on helppoa, kun muistaa oikean istutussyvyyden.

köynnöskärhöjen istuttaminen.

Jalokärhöjä kannattaa istuttaa puutarhaan, kaariportteihin, köynnöstukiin ja puiden oksille perinteisen seinäsäleikön lisäksi.

Kokeilemisen arvoisia kärhöjä

  • Lumikärhö on nimensä mukaan kuin lumipilvi, mutta keskellä heinäkuuta.
  • Isokukkaisten jalokärhöjen tunnetuimpia on tummansinivioletti Clematis ’Jackmanii’ jonka olet kenties nähnyt kukkivan naapurin seinustalla.
  • Kiinankeltakärhö on voimakaskasvuinen, etenkin aidoille sopiva keskikesän viehättävä kukkija.
  • Aikaisin, jo toukokuulla kukkiva tarha-alppikärhö Clematis Alpina-ryhmä ei piittaa syvään istuttamisesta.

Näin onnistuu köynnöskärhöjen istuttaminen

  1. Kaiva 60-80 cm syvä kuoppa ja lisää ravinteikasta uutta multaa, kuten Kekkilä Perenna- ja ruusumultaa.
  2. Istuta loisto- ja jalokärhöt 10-20 cm syvempään kuin taimiruukun pinta. Alppikärhöt eivät pidä syvälle istuttamisesta.
  3. Köynnöksiä voit tukea kanaverkoilla, naruilla, pergolarakennelmilla tai köynnöstuilla.

 

Viinikärhö lumoaa hennoilla, tummanliloilla kukillaan

Kärhöjen lannoittaminen

Keväisin kärhöjä kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Elo-syyskuussa kärhö lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

 

Etsi