Hyppää sisältöön

Kekkilän lannoitekoulu: Onko lannoitteen käytöllä merkitystä?

Kaikki kasvit tarvitsevat pohjimmiltaan samoja ravinteita. Osallistu Kekkilän lannoitekouluun ja opi lisää lannoittamisesta.

Ravinteita parempaan kasvuun

Kaikki kasvit tarvitsevat pohjimmiltaan samoja ravinteita. Ymmärtääksemme lannoittamista tulee meidän kuitenkin tarkastella sitä, miten kasvejamme kasvatamme. Jos taimet kasvavat maassa, juuret voivat kasvaa ulos- ja alaspäin löytääkseen tarvitsemansa ravinteet. Jos kasvit kasvavat ruukuissa tai muuten rajatussa kasvualustassa, kasvien kasvu on riippuvaisempi siitä, että uusia ravinteita annetaan oikealla hetkellä.

Maassa on ainakin jonkin verran ravinteita kasvien käyttöön.

 

kasvimaan-kesälannoitus

Multa on kuin ruokakomero

Multa itsessään on kuin ruokakomero tai varasto, josta löytyy tietty määrä ravinteita. Saviset ja runsasmultaiset mullat voivat sisältää paljon ravinteita, kun taas hiekka- ja moreenimaat ovat köyhempiä. Käyttämällä luonnonmukaisia lannoitteita parannat mullan kykyä toimia varaston lailla.

Multa ja pieneliöt varastoivat ravinteita, kunnes kasvit tarvitsevat niitä.

Voit lähettää multaa analysoitavaksi esimerkiksi viljavuuspalveluun, jos haluat tietää, mitä se sisältää. Paras tapa ymmärtää multaa ja sen ravinnesisältöä on tarkkailla mullassa kasvavia kasveja ja tehdä huomioita siitä, mitä lannoittaessa tapahtuu.

Tarve määräytyy kasvun mukaan

Kasvit ovat erikokoisia, ja niillä on erilainen kasvutahti. Ne ottavat ravinteita eri vauhdilla ja eri määriä sen mukaan, missä kasvuvaiheessa ne ovat.

Eniten ravinteita käyttää suuri taimi, joka lisää biomassaansa nopeasti kasvattamalla uusia oksia ja lehtiä. Monet vihanneksista ovat tällaisia kasveja: ne tarvitsevat paljon ravinteita, jotta ne pystyvät kasvamaan nopeasti ja ehtivät kehittyä sadoksi asti kesän aikana.

Vanhemmat ja täyteen mittaan kasvaneet kasvit eivät tarvitse ravinteita niinkään kasvaakseen vaan tuottaakseen hedelmiä tai selvitäkseen kylmästä talvesta. Jos jokin ravinne puuttuu, kasvu pysähtyy tai kukkien ja hedelmien laatu huononee. Nopeakasvuisilta kasveilta ei saa puuttua ravinteita. Käytännöllisin vaihtoehto niille ja ruukkukasveille on käyttää lisänä nopeasti vaikuttavaa kastelulannoitetta, kun ravinteet alkavat loppua mullasta.

 

Kekkilä nurmikkolannoite lannoiteopas

Kuinka paljon lannoitetta tulee käyttää?

Ammattiviljelmillä lasketaan ravinteiden välistä tasapainoa, jotta lannoitteesta saadaan irti kaikki hyöty. Harrastelijaviljelijää tämä ei välttämättä kiinnosta. Mieti, missä ja miten lannoitat niin, että pidät mullasta mahdollisimman hyvää huolta ja jotta kasvit kasvavat hyvin ja tuottavat iloa. Kasvien kasvattamisessa on aina kyse uuden kokeilemisesta ja oppimisesta.

Käyttömäärä

Kaikissa pakkauksissamme on merkinnät siitä, milloin ja kuinka paljon lannoitetta suosittelemme. Ilmoitetut määrät on laskettu kasvien tarpeiden mukaan ja ne ovat turvallisia kasveille, ihmisille ja luonnolle. Lannoitteen voi jakaa useaan pieneen annokseen kasvukauden ajalle. Käytännössä on yksinkertaisinta aloittaa reilulla aloitusannoksella keväällä, jonka jälkeen lannoitusta ylläpidetään kerran tai pari.

Lannoituksesta tulee hieman monimutkaisempaa, jos käytät useampaa ravinnelähdettä, esimerkiksi kompostia tai kanankakkaa maanparannukseen ja kasvimaalannoitetta tai kevätlannoitetta täydentävänä ravinnelähteenä. Silloin jokaisen annostusta tulee pienentää.

Yliannostus

Kaksinkertainen määrä lannoitetta ei tarkoita tuplasatoa – älä yliannostele lannoitetta! Liian suuri määrä lannoitetta ei ole ympäristöystävällistä. Se saattaa johtaa siihen, että ravinteita huuhtoutuu vesistöihin, jotka rehevöityvät.

Todella suuret määrät lannoitetta voivat vahingoittaa juuria ja estää niiden vedensaannin. Tällöin kasvi voi kuivahtaa tai esim. nurmikko palaa ruskeaksi. Nopeasti liukenevaan kivennäislannoitteeseen verrattuna riski on pienempi luonnonravinteessa, koska pieneliöiden tulee ensin käsitellä se.

Aliannostus

Jos lannoite ei tuo toivottua tehoa, on parempi lisätä lannoitetta jonkin ajan kuluttua. Huomioi koostumus ja yritä lisätä sitä lannoitetta, joka antaa parhaimman tehon.

Vesi

Jotta kasviravinne leviää multaan ja kasvi voi hyödyntää sen, tulee mullasta löytyä kosteutta. Älä anna mullan kuivua liikaa. Multa ei myöskään saa olla liian kosteaa, koska silloin pieneliöt ja juuret eivät pysty hengittämään tai käsittelemään ravinnetta.

Kekkilä kastelulannoite kuinka lannoittaa

Etsi