Hyppää sisältöön

Kekkilän ja L&T:n pitkäaikainen yhteistyö muuttaa biojätteet mullaksi

Mitä tapahtuu biojätteelle sen jälkeen, kun se on kerätty? Kekkilän ja Lassila & Tikanojan välisessä yhteistyössä siitä tehdään multaa, jota viherrakentamisen ammattilaiset käyttävät töissään. Kasvualustojen tarve kasvaa tulevien vuosien aikana, jolloin kierrätysmateriaalien merkitys korostuu.

Kekkilä ja Lassila & Tikanoja ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään monilla eri tavoilla. Yksi yhteistyön muoto näkyy esimerkiksi puistoissa ympäri Suomen: L&T toimittaa keräämäänsä biojätettä Kekkilälle, joka käyttää sitä kompostoituna mullan raaka-aineena. L&T puolestaan käyttää tehtyä multaa viherrakentamisen projekteissaan.

Yhteistyö on malliesimerkki kiertotaloudesta, jota pidetään korkeassa arvossa molemmissa yrityksissä.

”Olemme oivaltaneet, että Kekkilä käyttää biojätepohjaisia komposteja mullan valmistuksessa, ja Kekkilä on tunnistanut, että me voisimme toimittaa niitä. Tähän suunniteltiin toimintamalli, joka on osoittautunut onnistuneeksi”, kertoo kehityspäällikkö Janne Hannula L&T:n Ympäristöpalveluiden toimialalta.

”Olen erittäin innoissani jo siitä, että löysimme fiksun käyttökohteen biojätteelle. Bonuksena on vielä se, että käytämme Kekkilän tekemiä kasvualustoja itsekin.”

L&T:n keräämä biojäte tulee yritystoiminnasta, muun muassa kaupan alalta ja teollisuudesta. Pienistä puroista tulee iso virta, jota Kekkilä käsittelee neljässä kompostointilaitoksessaan. Kekkilä tuottaa vuosittain maailmanlaajuisesti noin viisi miljoonaa kuutiota kasvualustoja.

L&T Kekkilä ryhmäkuva-2

Puolet mullan raaka-aineista kierrätettyä

Biojätteen matka mullaksi vie aikaa, sillä koko prosessi kestää useita kuukausia.

”Biojätteet laitetaan kompostoitumaan tunneleihin, joihin on mahdollista syöttää ilmaa ja kosteutta niin, että kompostoituminen käynnistyy ja nopeutuu. Biojätettä pidetään tunnelissa yhdestä kolmeen viikkoa, minkä jälkeen se on vielä jonkin aikaa kentällä jälkikompostoitumassa”, selvittää viherrakentamisen ja kierrätyspalveluiden liiketoimintapäällikkö Jussi Kankainen Kekkilästä.

Kompostoitunut materiaali analysoidaan, jotta se käyttää kaikki vaatimukset, seulotaan ja toimitetaan multa-asemille. Kasvualustojen reseptiikan lähtökohtana on se, millaisia ominaisuuksia miltäkin kasvualustalta vaaditaan.

”Multa koostuu pääosin orgaanisesta aineksesta, kivennäisaineksesta ja erilaisista lisäaineista. Näissä eri osissa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja, orgaanisen aineksen tapauksessa esimerkiksi kompostia. Kierrätetyillä materiaaleilla pystytään vähentämään neitseellisten materiaalin käyttöä. Noin puolet valmiin mullan raaka-aineista on kierrätettyjä. Pystymme myös tarvittaessa räätälöimään ammattilaiskäyttöön multia, joissa suurin osa on kierrätysraaka-aineita, sekä tarjoamaan multiin liittyvän lca-laskennan eli elinkaarilaskennan.”

Kekkilä pyrkii pienentämään ympäristökuormaa omalla toiminnallaan ja lisäämään kaupunkien vehreyttä palauttamalla siellä syntyneitä jätteitä ja kierrätysmateriaaleja takaisin puistoihin ja muihin kaupunkiympäristöihin kasvualustan muodossa.

”Tarve uusille kierrätysraaka-aineille kasvualustoissa korostuu tulevaisuudessa, ja mitä enemmän pystytään hyödyntämään kierrätysraaka-aineita, sen parempi. Lisäksi koko ajan pyritään käyttämään entistä vähemmän neitseellisiä materiaaleja, jolloin kierrätyksen sekä hyvien yhteistyökumppanuuksien merkitys korostuu”, Kankainen sanoo.

Kasvualusta on kaiken kasvun alku

Lassila & Tikanoja käyttää Kekkilän tekemää multaa viherrakentamisen projekteissaan ympäri Suomen. Rakennettavat kohteet vaihtelevat niityistä leikkipuistoihin, ja kasvualusta valitaan kohteen mukaan.

”Käytämme satoja täysperävaunullisia multaa vuosittain. Kasvualusta on kaiken kasvun alku, ja jokainen alue vaatii omanlaisensa kasvualustan: esimerkiksi niitty kasvaa kuivassa alustassa, kun taas ruusuille tarvitaan ravinteikasta multaa. Tässä Kekkilä on ammattilainen”, sanoo aluejohtaja Satu Sokkinen L&T:n viherpalveluista.

Sokkinen muistuttaa, että kierrätysmateriaaleista tehty multa ei ole vähempiarvoista. Päinvastoin kasvualustojen suhteen on nyt palattu takaisin siihen, miten maata on parannettu alun perinkin: runsashiilisellä materiaalilla eli sellaisella, missä on paljon eloperäistä ainesta.

”Kun jäte kierrätetään mullaksi, saadaan valtava mikrobikanta, joka on edellytys kasvien kasvulle. Runsashiilinen kasvualusta on myös omiaan lisäämään luonnon monimuotoisuutta alueella.”

L&T Kekkilä ilmakuva_-2

Ajattelua uudella tavalla

L&T:n ja Kekkilän välistä yhteistyötä pyritään laajentamaan entisestään. Jussi Kankainen korostaa sujuvien toimintatapojen ja synergioiden tärkeyttä onnistuneessa yhteistyössä.

”Meillä on paljon yhtymäkohtia ja olemme päässeet laajasti katsomaan, mitä voisimme tarjota toisillemme. On mukavaa olla kiertotalousalalla töissä ja mahdollistaa raaka-aineiden hyödyntäminen. Komposti on meille tärkeä raaka-aine eikä tämän parempaa kiertotaloutta olekaan”, Kankainen sanoo.

Satu Sokkinen näkee yhteistyön laajana kokonaisuutena.

”Yksin ei tehdä mitään, vaan mukana ovat myös meidän asiakkaamme, jotka tuottavat jätteen eli kiertotalousmateriaalin. Etsimme yhdessä vaihtoehtoja, mitä materiaaleja voidaan muuttaa kasvualustaksi. Ilmastonmuutos on pakottanut ihmiset ajattelemaan uudella tavalla”, Sokkinen toteaa.

 

”Tämän parempaa kiertotaloutta ei olekaan.”

Jussi Kankainen | Liiketoimintapäällikkö | Kekkilä

 

 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.