Hyppää sisältöön

Hyötypuutarha ruukuissa

Oman ruoan kasvattaminen ei ole aina tilasta kiinni, vaan muutamasta ruukusta saa satoa herkutteluhetkiin tai jopa säilöttäväksi. Perusta ruukkuihin hyötypuutarha ja ryhdy ruukkupuutarhan hyötytarhuriksi.

Satoa ruukussa

Oman ruoan kasvattaminen ei ole aina tilasta kiinni, vaan muutamasta ruukusta saa satoa herkutteluhetkiin tai jopa säilöttäväksi. Perusta hyötypuutarha ruukkuihin ja ryhdy ruukkupuutarhan hyötytarhuriksi.

Tomaatteja, salaattia, retiisiä, yrttejä… Onnistuisiko viljely parvekkeella? Jos hyötyviljely houkuttaa, mutta tilaa on rajoitetusti, kasvata satoa ruukuissa. Omavaraiseksi tuskin pienviljelyllä tulee, mutta muutamastakin ruukusta saa mahtavan lisän ruokapöytään ja konkreettista tekemistä kasvien parissa. Kaiken lisäksi oma sato maistuu paremmalta kuin kaupan vihannesosastolta hankittu.

Tomaattiamppelin taimen voi siirtää suureen ruukkuun kasvamaan, jolloin sen hoito helpottuu. Paprikaruukun taimi innostui tuottamaan jättisadon, kun se istutettiin Kekkilä Tomaatti- ja chilimultaan. Paprikan alla kasvaa mullanpeitteenä timjamia.

Kun suunnittelet pienen hyötypuutarhan perustamista, kannattaa pohtia olosuhteita. Parvekkeella olosuhteet vaihtelevat reilustikin ilmansuunnista, valon määrästä, tuulesta ja lämmöstä johtuen. Voisi ajatella, että etelään avautuva parveke on parvekepuutarhan kannalta paratiisi, mutta runsas valo, lämpö ja jopa paahde asettaa tarhurille omat haasteensa. Lasitetulla parvekkeella lämpö vastaa kasvihuoneolosuhteita, ja toki tomaatille, paprikalle, chilille ja basilikalle olosuhde on otollinen, kunhan kastelusta huolehtii. Pohjoiseen avautuvan parvekkeen omistaja tuskailee päinvastaisissa aatteissa. Valoa voi olla liian vähän tomaattitarhurille, mutta toisaalta patiokurkku, persilja ja peruna voivat tuottaa huikeasti satoa. Idässä ja lännessä ollaan sopuisasti valon ja lämmön suhteen helpommin tasapainossa ja kasvatus sujuu monen lajin kanssa mukavan leppoisasti.

Tomaatti rakastaa lämpöä, valoa ja ravinteita, joten kastele ja lannoita tomaatteja säännöllisesti. Laskeutuvasta amppelitomaatista ei tarvitse poistaa varkaita, mutta poista lehtiä tarvittaessa, jos ne varjostavat ja hidastavat tomaattien kypsymistä.

”Parvekkeella olosuhteet vaihtelevat reilustikin ilmansuunnista, valon määrästä, tuulesta ja lämmöstä johtuen.”

Paprikan taimet voi kasvattaa kaupasta otetuista siemenistä, siemenpussin siemenistä tai hankkia valmiina taimena. Siemenkasvatuksessa paprika vaatii pitkän esikasvatuksen, ja siemenet onkin kylvettävä esikasvatukseen helmi-maaliskuussa, jotta sato ehtii kypsyä.

Tomaatti ’Garden Berry’ on makea. Hedelmän muoto tuo mieleen mansikan. ’Garden Berry’ on runkotomaattilajike, joka ruukkuviljelyssä tarvitsee kunnollisen tuen. Taimen voi tukea esimerkiksi obeliskilla, bambukepeillä tai tukea seinustaa vasten.

Perusta hyötypuutarha ruukkuihin

Ruukkupuutarhassa sadon kasvatus ei vaadi isoja investointeja ja välineistöä. Siementen, taimien ja ruukkujen lisäksi on hyvä hankkia pieni istutuslapio ja luonnonmukaiseen viljelyyn sopivaa multaa, esimerkiksi Kekkilän turpeeton Kasvumulta Kestävä+, Puutarhamulta tai luonnonmukainen Viherkompostimulta. Myös Kekkilän Kasvatussäkeissä luonnistuu viljely pienelläkin alalla. Ruukkujen salaojitukseen on hyvä varata myös Kekkilän Ruukkusoraa, rikkoutuneita saviruukun paloja tai kiviä.

Lehtikaalin kumppaniksi voi istuttaa vaikkapa kääpiösamettikukkaa. Samaan ruukkuun voi sujauttaa myös pari purjontainta, jotka myös nauttivat ravinteikkaasta kasvualustasta kaalien tavoin.

Lehtikaali on mainio kasvi ruukkuhyötytarhaan. Se on komea ja satoisa. Lehtiä voi poimia käyttöön aina pakkasiin asti.

Ruukussa viljely sujuu sitä helpommin, mitä suurempia ruukkuja käytät. Periaatteessa kaikenlaiset astiat, ruukut, korit ja laatikot sopivat kasvatukseen, kunhan valitsee astioihin sopivat kasvit. Syväjuurisille kasveille ja juureksille kannattaa valita syviä ruukkuja, salaatille ja yrteille riittää vaikka parvekelaatikko. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mitä enemmän ruukussa on tilaa mullalle, ravinteille ja kosteudelle, sitä paremmin kasvit viihtyvät ja hoito sujuu leppoisammin. Pienessä ruukussa kasveja voi joutua kastelemaan useammin eivätkä ravinteet riitä rehevään kasvuun. Ruukun tulee olla kasville tarpeeksi tilava. Ruukkuun pitää mahtua kunnon salaojituskerros ruukkusoraa, ravinteikasta multaa ja tietenkin kasvi multapaakkuineen. Hyvässä viljelyruukussa on reikä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois eikä jää seisomaan kasvin juurille. Salaojitus ruukkusoralla ja reikä pohjassa varmistavat sen, että kasvin juuret eivät ole koko ajan märkänä ja hapettomassa märässä mullassa. Juuret tarvitsevat optimaaliseen toimintaan kuohkean kasvualustan ja myös happea. Parvekeolosuhteissa on hyvä käyttää reiällisten ruukkujen kanssa aluslautasta.

Yhdistä ruukkuviljelmän ruukuissa tuoksuvia yrttejä ja syötäviä kukkia, jolloin ruukut myös ilahduttavat eri aisteja.

Mitä tarvitsen hyötypuutarhan perustamiseen?

 

Kääpiösamettikukka muodostaa pensasmaisen ja tiiviin kasvuston. Se sopii hyvin hyötykasvien väleihin täydennykseksi.

Valitse sopiva ruukku

Käytä ruukkupuutarhassa erikokoisia ruukkuja. Jos mielit kasvattaa ruukuissa monivuotisia kasveja, valitse mahdollisimman suuri ja talvenkestävä ruukku. Esimerkiksi marjapensaat ovat kestäviä ja voivat menestyä monivuotisina esimerkiksi suurissa puulaatikoissa tai talvenkestävissä ruukuissa. Puulaatikoita voi myös vuorata eristelevyin, jolloin talvehtiminen voi sujua vielä varmemmin.

Amppelimansikasta saa nopeasti uusia ruukkuistutuksia, kun taimi rönsyää yli ruukun reunojen. Valitse jatkuvasatoinen lajike, jolloin saat maistiaisia pitkin kesää.

Ruukkumateriaalilla on merkitystä. Huokoinen saviruukku on kaunis, patinoituu ja elää mullan ja kasvin mukana. Saviruukku kuitenkin kuivahtaa helposti, joten se vaatii kastelijalta tarkkailua. Saviruukku ei kestä talviaikana mullan jäätymistä ja sen tuomaa laajenemista halkeamatta. Metallinen ruukku tai ämpäri soveltuu viljelyyn, mutta metalli voi kuumeta ja samalla multa kuivua. Metalli voi myös ruostua. Corten-teräksestä valmistetut ruukut kestävät aikaa ja käyttöä. Säänkestävän teräksen pinnalle muodostuu ilman ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros, joka estää ruostumisen etenemistä. Pajukorit ovat omiaan sesonki-istutuksiin, mutta melko lyhytikäisiä käytössä. Ne sopivat hyvin myös talviajan käyttöön. Korin voi vuorata muovilla, mikä pidentää käyttöikää. Kevytbetoniset polystone-ruukut, jotka muistuttavat betonia, mutta ovat keveitä suurinakin ruukkuina, ovat käytännölliset ja kestävät myös monivuotisilla istutuksilla ja talviajan ulkosalla. Ruukkuvalinnalla voi siis vaikuttaa hoitotarpeeseen, kasvien menestymiseen ja ruukkupuutarhan tunnelmaan.

Marjojen makuun pääsee yhdelläkin ruukkuherukalla ja amppelimansikoilla. Kuvan istutuksessa vaaleanpunainen herukka ’Aili’.

Herukat menestyvät yllättävän hyvin monivuotisissa ruukkuistutuksissa. Siirrä ruukku talveksi suojaan pahimmalta viimalta. Voit myös suojata sen pakkaspeitteellä tai hallaharsolla.

Kasvata omaan makuun

Valitse kasvatettavat kasvit oman maun mukaan, huomioiden paikan kasvuolosuhteet ja oma kiinnostus hoitoon. Viljele niitä lajeja, joista pidät. Taloudelliselta näkökulmalta ei perunaa ehkä kannata kasvattaa, mutta maku ja lajikevalikoima on suurempi itse kasvattaen. Ruukussa ja ämpärissä perunaa viljeltäessä tuskin omavaraiseksi pääsee, mutta juuri nostetun uuden perunan makua ei mikään voita. Kaiken lisäksi voit valikoida erikoisia perunoita, kuten vaikkapa ranskalaisten kokkien suosimaa parsaperunaa, vaaleanpunaista tai sinimaltoista perunalajiketta, joita ei ruokakaupan valikoimissa näe.  Noin kymmenen litran ruukkuun tai ämpäriin riittää kaksi siemenperunaa, joista saa kelpo kattilallisen herkkuperunaa. Istutuksesta kattilaan kestää noin 2 kk, joten aloittamalla aikaisin kesän aikana ehtii saada pari kolmekin satoa. Katso ohjeet ruukkuperunan kasvattamiseen täältä.

Tyrni on kestävä ja selviää hyvin ruukkuistutuksissa ympäri vuoden. Tyrniä voi myös huoletta leikata ja muotoilla pikkuruukkupuun muotoon.

Tyrni tuo mieleen oliivin, joskin marjat ovat vitamiinipommeja. Jos haluat saada satoa, muista istuttaa hede- ja emitaimi.

”Yrttejä, salaatteja ja papuja viljelemällä voi puhua jo rahallisesta säästöstä. Muutamasta yrtistä saa satoa pitkin kesää, ja yrtit ovat myös helppo pakastaa talven varalle.  Kaiken lisäksi ne ilahduttavat myös tuoksulla ja kauneudella.”

Etelään avautuva parveke tai terassi sopii erinomaisesti tomaattien kasvatukseen. Suureen ruukkuun voi istuttaa amppelitomaatteja. Myös runkotomaattien kasvatus sopii ruukkuun, kunhan tuet taimet hyvin obeliskiin tai seinustaa vasten. Paprikat ja chilit ovat myös omiaan valoisan paikan ruukkupuutarhaan. Ruukkuviljelyssä kannattaa kasvit istuttaa ja kasvattaa mahdollisimman lähekkäin ja tiheästi. Näin saat hyödynnettyä pienen alan tehokkaasti ja mahdollisimman suuren sadon. Tiheä hyötykasvi-istutus pitää myös rikkakasvit loitolla ja vähentää kosteuden haihtumista mullasta, jolloin kastelun tarve vähenee. Viljelyssä ei ole oikeaa tai väärää, kaikki kokeilut ovat sallittuja. Katso vinkit tomaattien kasvatukseen täältä.

Ruukussa kasvava minttu ei pääse valloitusretkille ja levittäytymään turhankin kookkaaksi ja muiden kasvien sekaan. Istuta siis minttu omaan ruukkuun.

Timjamin kasvatuksen voi aloittaa jo varhain keväällä. Taimet sietävät kevään ja syksyn viileyttä, sillä ne sisältävät runsaasti eteerisiä öljyjä.

Sitruunatimjamissa on häivähdyksen sitruksista aromia. Mausta sitruunatimjamilla esimerkiksi kala- ja pastaruokia.

Istuta yrttejä ryhmäksi. Lehtevät basilikat, sitruunaverbena ja ranskalainen rakuuna sopivat kasvuolosuhteiden puolesta samaan ruukkuun. Ne kaipaavat kohtalaisen tasaista kastelua ja ravinteita.

Sitruunaverbenan lehdissä on hieno sitruksinen aromi, ilman sitruunan hapokkuutta. Sitruunaverbena onkin hieno yrtti kalaruokien kumppanina, jälkiruokiin ja yrttiteehen.

Näin istutat ja kylvät ruukkuun

Hyötypuutarhan istutukset voi tehdä heti keväällä, kun lämpötila sallii kunkin kasvilajin osalta kasvatuksen. Kannattaa siis tutkailla siemenpusseja ja taimivalikoimaa ja selvittää, miten kasvit kestävät kevään viileyden. Esimerkiksi monet eteerisiä öljyjä sisältävät yrtit, kuten rosmariini ja timjami sietävät viileyttä, mutta basilika taas on erityisen herkkä kylmyydelle. Myös oman pihan ja parvekkeen olosuhteet määrittelevät aloitusta. Lasitetulla parvekkeella voi kasvatuksen aloittaa aiemmin, kun auringon paistaessa myös lämpötila parvekkeella nousee.

Pensasmaiset basilikalajikkeet, kuten kanelibasilika ja basilika ’Magic Blue’ ja’ Yemenite’ kestävät viileyttä ja tuulta paremmin kuin tavallinen vihreälehtinen basilika.

Tummalehtinen basilika säväyttää tummin lehdin ja tuo ruukkuistutuksiin värikontrastia.

Ranskalainen rakuuna talvehtii suotuisissa olosuhteissa ja hyvinä talvina avomaalla. Ruukussakin voi tehdä onnistuneita kokeiluita.

Kun istutat taimia ruukkuun, peitä ensin ruukun reikä esimerkiksi kivellä tai sanomalehden palalla. Kaada pohjalle Kekkilän Ruukkusoraa, lisää multaa ja laita pohjalle hieman Kekkilän luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta tai Kekkilän Kanankakkarakeita varastolannoitukseksi. Kun kasvin juuret kasvavat ruukun pohjaa kohti, saa kasvi pohjan varastolannoituksesta voimaa kasvuun. Täytä ruukku mullalla lähes täydeksi. Istuta taimet, lisää ja tiivistä multaa. Kastele huolellisesti, mikä tiivistää multaa entisestään. Lisää tarvittaessa multaa, jotta taimipaakut jäävät multapinnan alapuolelle. Samaan ruukkuun voi istuttaa valmiita taimia tai kylvää pienempien kasvien siemeniä taimien väleihin, jolloin istutuksesta saa ajan kanssa täyteläisen ja tiiviin. Huolehdi jatkossa kastelusta ja ravinteista.

Pavut menestyvät lämpimällä paikalla ja ovat omiaan myös ruukkukasvatukseen. Voit kylvää siemeniä suoraan ruukkuun toukokuun lopulta lähtien.

Tarhapapu ’Borlotto Linqua di Fuoco nano’ tekee leveitä ja litteitä, kirjavia palkoja, jotka voi syödä litteinä palkoina tai tuleentuneet siemenet. Papujen kypsät siemenet voi myös kuivata myöhäisempää käyttöä varten.

Muista lisälannoitus

Pienessä tilassa kasvavat kasvit kaipaavat kasvun tueksi lannoitusta mullan sisältämien ravinteiden ja mahdollisen varastolannoituksen lisäksi. Mullan ravinteet riittävät alkuun muutamaksi viikoksi, mutta hyvinvoiva keittiöpuutarha tarjoaa enemmän satoa, kun pidät siitä huolta. Kastele ruukuissa kasvavia kasveja tarpeen mukaan, kuumimpina ajanjaksoina jopa päivittäin. Käytä kasteluveden lisänä Kekkilän Kastelulannoitetta, jonka ravinteet edesauttavat kasvua ja ylläpitävät kasvin hyvinvointia. Kerää satoa kasvun mukaan. Salaatteja ja yrttejä pääset korjaamaan jo nopeasti, tomaatit, chilit ja peruna tarvitsevat pidemmän ajan kasvulle.

Mangoldi on satoisa ja koristeellinen lehtivihannes. Sen nuoria lehtiä voi syödä sellaisenaan salaatissa, lehtiruodit parsan tapaan. Lehdistä voi myös tehdä keittoa tai kääriä kaalikääryleiden tapaan kääryleiksi.

Luomuviljellyt pelargonit soveltuvat myös syötäviksi kukiksi. Ne tuovat väriä ja kukintaa esimerkiksi yrtti-istutuksiin.

Monivuotista satoa

Ruukkuviljelmä perustetaan yleensä vuosittain, mutta leutona talvena voivat jotkin hyötykasvit selvitä myös talven ylitse ruukkuistutuksissa. Esimerkiksi yrtit, kuten salvia, minttu ja timjami voivat havuin suojattuina selvitä talven ylitse. Erityisen kestäviä ovat mm. tyrni ja herukat, jotka voivat selvitä ruukkuistutuksessa ulkosalla kesät talvet. Myös marjatuomipihlaja eli saskatoon voi menestyä suuressa ruukussa. Kokeilut opettavat ja kannustavat.

Monivuotisia hyötykasviruukkuistutuksia voi myös talvettaa kellarissa tai viileässä pakkasettomassa tilassa, jolloin moni muukin kasvi voi selvitä vuodesta toiseen ruukkujen ilona ja satona. Monivuotisten hyötykasvi-istutusten multa kannattaa uudistaa keväisin, jotta edessä oleva kasvukausi starttaa hyvissä merkeissä ja kasvilla on hyvät edellytykset jatkokasvuun.

Kasvata ruukussa

 

Teksti: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Etsi